Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mlsný fotoblog: Miso polévka

Ve společnosti, pro kterou v současné době pracuji, mám výborný tým spolupracovníků z mnoha zemí a mám možnost mimo pracovních otázek s nimi samozřejmě diskutovat oblíbené téma nás všech – a to je vaření a pečení. Vzhledem k této mezinárodní integritě je i pestrost receptů úžasná, takže se mohu s vámi o některé podělit i touto cestou. Recept, kterým bych vám rád dnes představil japonskou kuchyni, je na tradiční polévku miso a naučila mě ji vařit má kolegyně Jan. Dosud jsem samozřejmě znal tuto polévku pouze v instantním stavu nebo z restaurací, ale o její přípravě jsem mnoho nevěděl. Je velmi jednoduchá a samozřejmě také velmi chutná. Než se pustíme do vaření, nebude možná na škodu osvěžit  – pro Evropana netradiční – terminologii a použité suroviny. S jejich dostupností na starém kontinentu nepředpokládám rozhodně žádný problém – jen je třeba podívat se možná tam, kde jste se ještě nikdy nedívali (třeba prodejny se zdravou výživou, asijské marktety a supermarkety ) – každopádně jsou všechny dostupné! Jak jsem již zmínil, miso je tradiční japonská polévka připravená z vývaru, kterému se říká “dashi”, do kterého je přímíchána rozpuštěná miso pasta, což je pasta připravená z fermentované rýže, ječmene a/nebo sójových bobů a soli. Existuje ve třech základních typech: červené (akamiso), bílé (shiromiso) a nebo kombinaci (awase). Nejběžnější vývar dashi se připravuje buď ze sušených malých sardinek (niboshi), sušené řasy (kombu), na velmi jemné plátky strouhané a sušené ryby tuňákového typu – skipjack neboli bonito (katsuobushi) a nebo sušených shiitake hub (hoshi-shiitake) či v jejich kombinacích. Podle japonských zvyklostí se další součásti polévky volí dle sezóny tak, aby jejich kombinace vytvořila nejen dobrou chuť, ale i texturu, barvu a estetický zážitek. Proto čerstvá jarní cibulka (negi) a tofu, které tvoří další nedílnou součást polévky, se často kombinují se surovinami, které se v polévce vznášejí: sušená řasa wakame a suroviny, které sedimentují: houby, mrkev, brambory, cibule, ryby, bílá ředkev či krevety. Příprava polévky nemá jednotný a striktní postup a je samozřejmě závislá na zkušenosti a kreativitě kuchaře. Obvykle se všechna zelenina a masa vaří v dashi vývaru, jakmile je vše dostatečně měkké, přecedí se, zelenina se nakrájí a vloží zpět, přidá se tofu a odstaví se z plotny. Miso pasta se pak rozmíchá ve troše vývaru a vlije se zpět jako řídká suspenze. Nevaří se proto, aby nedošlo k znehodnocení ceněných bakterií, které jsou obsaženy v aktivní miso pastě. Na závěr se přidají všechny další suroviny, které nevyžadují vaření (např. sušená řasa či jarní cibulka). Miso se podává v misce, ze které se polévka pije jako z hrníčku, zelenina a jiné pevné kousky se pak jí za pomoci hůlek.

Suroviny:

Postup:

Autor: David Plaček | úterý 9.11.2010 0:00 | karma článku: 10,67 | přečteno: 2351x
  • Další články autora

David Plaček

Mlsný fotoblog: Kuře podle Neigelly

V době, než jsem zcela zrušil své předplatné satelitní televize a vrátil se zpět k večerům ve společnosti satelitního rádia, knihy nebo domácí kreativity (či kombinací), patřila k mým oblíbeným programům mimo CSI a zpravodajství také kanál o vaření. Mimo již zmíněných převratných míchaných vajíček, byla mou oblíbenou a inspirativní společnicí Nigella Lawson. Jednoduchost a přitom chuťová harmonie patří samozřejmě k mým prioritám. Myslím, že i českým čtenářům byla představena v polovině loňského roku její kuchařka. Kritika, která zazněla z řad domácích oponentů byla zřejmě oprávněná díky dostupnosti / nedostupnosti mnohých surovin Nigellou zmíněných. Já jsem vybral recept, který s oblibou vařím také už několik let a který jsem mírně poopravil dle mých konzervativních chutí a také dostupnosti surovin na malé západokanadské vsi.

31.3.2011 v 4:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 2267x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Vepřová panenka se švestkami a slivovicí

Dnes jsem připravil specialitu z Dalmácie, na niž jsem recept obdržel od své korespondenční přítelkyně Verunky z Holandska, která jej převzala z Nostalgické kuchařky od Dušana Karpatského. Tato specialita se v Dalmacii vařila už v 16. století a dle názvu není třeba snad ani dodávat, že s Moravou toho má očividně hodně společného.

16.2.2011 v 0:00 | Karma: 10,68 | Přečteno: 2526x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Brownies

Brownies jsou většinou ploché pečené čtverečky nebo tyčinky tužší konzistence a čokoládové nebo kakaové příchuti, které byly světu představeny prostřednictvím USA na konci 19.století. Během 20.století se rozšířili i do Kanady a postupně i do celého světa. Existují v různých variacích, konzistenci, mohou obsahovat ořechy, polevu, šlehačku, kousky čokolády nebo jiné přísady. Často se jedí rukama, hodí se ke konzumaci samostatně nebo ke kávě. Podávají se horké nebo vychlazené, se zmrzlinou nebo šlehačkou. Tento výborný recept, jehož autorkou je Kristen - manželka mého kolegy a kamaráda Rolanda, kterou jsem na svém blogu již také citoval a jejíž blog určitě také stojí za shlédnutí: http://hypervocal.com/tag/kristen-boye/ Krása tohoto receptu je nejen v jeho lahodnosti, ale především v jeho jednoduchosti a flexibilitě. Příprava trvá jen řádově několik minut, hotové brownies lze i spolehlivě zamrazit. Se svými kolegy jsme recept vyzkoušeli a můžeme potvrdit – brownies jsou úžasné!

15.2.2011 v 0:00 | Karma: 10,60 | Přečteno: 1720x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Stevenův artyčokový dip

Kolega a kamarád Steven připravil na společný oběd, který pořádáme obykle poslední čtvrtek v měsíci v naší firmě, a který byl tentokráte tématicky zasvěcen předkrmům, velmi chutný a přitom velmi jednoduchý dip, který bych vám dnes rád představil. Jistě bude jak v Česku, tak i kdekoliv jinde existovat řada variací a zaměnitelnost použitých surovin je natolik flexibilní, že se jistě není třeba obávat neúspěchu. Dip velmi dobře poslouží nejen jako zajímavý předkrm, ale i jako chutná pochoutka k vínu či pivu!

14.2.2011 v 2:20 | Karma: 8,35 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Sváteční křehké sýrové pečivo

Recept na toto sváteční pečivo přinesla kdysi Simona na vyzkoušení od své kamarádky Kateřiny a dlouhou dobu u nás bylo jedním z oblíbených vánočních “cukroví”. Postupem času se však chuť na něj dostavovala stále častěji a tak se díky jeho jednoduché přípravě stalo rychlou a osvědčenou pochoutkou k pivu nebo vínu a takřka bez ohledu na roční období. Těsto je velmi flexibilní – co se výběru surovin týče – sýr lze použít takřka jakýkoliv, vč. aromatických syrečků nebo plísňového sýru a jako dekoraci lze použít také takřka cokoliv, co se v domácnosti “namane”.

4.2.2011 v 0:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1888x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2186x
David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy