Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bobrufka

11. 11. 2010 9:15
Ovocné knedlíky ať už jahodové, meruňkové, švestkové....

jsou výborné, taky je dělám z tvarohového těsta a nejradši je mám nejen polité máslem a posypané cukrem, ale postrouhané tvrdým tvarohem. Někdy je dobré při nedostatku surovin na ně "nacmrndat" příslušný ovocný jogurt ;-)

0 0
možnosti

laduk

10. 11. 2010 8:42
hm..

Šest a půl knedlíčku? To si děláš kozy, ty musej přepadávat přes okraj talíře!

0 0
možnosti

baranka

10. 11. 2010 7:29
Vás by měli zakázat ...

.. Vždy dostanu hlad a spolehlivě :-/

0 0
možnosti

placekd

10. 11. 2010 7:39
Re: Vás by měli zakázat ...

... jistý klasik říkával: "hlad je převlečená žízeň"... nicméně si i tak nechejte chutnat ;-D

0 0
možnosti

captain cook

10. 11. 2010 6:48
dalsi verze: tvrohove knedliky plnene- rychle

Tohle je z popularni totalitni bible vareni "Varime zdrave, chutne, hospodarne" a na rozdil od Vrabce, recept je usporny. Tady hrubou mouku mame, ale nevim zda ji muzes sehnat u vas v Kanade, nekde ve vetsim meste treba v polskem delikatesu?

Prisady: 250g hrube mouky, 1 vejce, 30g masla, 100g mekkeho tvarohu, pribl 125 l mleka (pul metrickeho salku), spetka soli, jahody nebo visne, merunky, svestky ci jine ovoce. Maslo, strouhany cukr a tvaroh na posypani.

postup: utrit maslo, vejce a prolisovany tvaroh, pridat mouku, mleko, sul a zadelat vlacne testo. Nakrajet na kousky, zabalit do toho ovoce, zakulatit a varit 5-8 minut.

Moje mama jeste delavala ovocne knedliky z odpalovaneho testa a ackoliv je mam velmi rad, zaberou vic casu.

0 0
možnosti

placekd

10. 11. 2010 6:59
Re: dalsi verze: tvrohove knedliky plnene- rychle

... s tou hrubou moukou je to tady u mě teda fakt bída... možná Camino poradí - jak to vypadá na coastu? Tam to mám přece jen blíž než do CZ ;-D;-D;-D

Od mámy mám taky jeden na těsto, které se tváří jako "odpalované" ale není tak úplně: 1l vařícího mléka, 1kg krupice, špetka soli -> vše míchat, krátce povařit, nechat vychladnout a následně vmíchat 2 celá vejce. Zatím jsem to nezkoušel - zkusím třeba z poloviční dávky, zásoby krupice se tenčí ;-D

0 0
možnosti

captain cook

10. 11. 2010 6:30
tvarohove knedliky podle Vilema Vrabce

Kdyz jsem se usadil u protinozcu a styskalo se mi po domaci kuchyni, musel jsem nasledovat Dalibora a z nouze se naucit housti - pardon varit. Nastesti jsem mel tak trochu nejaky zaklad z domova. Deda umel varit, jeden jeho svagr byl pekar a druhy sefkuchar jidelnich vozu. Tudiz chlap v kuchyni nebyl doma vzacnosti.

Mama i babicka me zasobily hojnymi radami, rucne psanymi recepty na leteckem papire a take zasobou kucharek ( knizniho druhu). Na vymenu nabizim osvedceny recept z Velke Kucharky Vilema Vrabce. Tyto knedliky se delaji bud rychle bez naplne a polevaji se jahodouvou (atd) omackou nebo rozmackanym ovocem v cukru, nebo se daji delat plnene.

Prisady:120g masla, 4 vejce, 160g krupice, 400g mekkeho tvarohu, spetka soli, trocha nastrouhane citronove kury.

0 0
možnosti

placekd

10. 11. 2010 6:39
Re: tvarohove knedliky podle Vilema Vrabce

... o těch polívaných nočkách nebo knedlíčkách jsem také slyšel a za recept děkuji. Má máma mi poslala také recept od jisté paní Kopalové, na kterou si tedy celkem matně vzpomínám, ale vím, že její manžel byl řidičem ČSAD v Kroměříži (řídil ten obrovský modrý autobus, co se mu tuším říkalo "knedla") a ona jezdla - coby průvodčí v přívěsu, který ten autobus táhnul na trati Kroměříž-Zborovice, kde máma pracovala do roku 1978 jako vychovatelka ve školní družině. Těmto nočkám se - dle toho receptu - říkalo "pukavce" ;-D

0 0
možnosti

captain cook

10. 11. 2010 5:11
pohadka mladi

Kratce pred valkou koupili prarodice parcelu na okraji Prahy, aby tam jejich deti mohly jednoho dne postavit dum. Kdyz se k moci dostali komousi, nikdo z rodiny na stavbu nemel penize. Byla tam jen kulna se zahradnim naradim a rostlo tam par ovocnych stromu. Jezdili jsme tam o slunnych nedelich na rodinny piknik autobusem z Kacerova. Nedaleky popularni rybnicek s koupalistem nam zpestril piknik s koupanim. (Dnes stoji pobliz velke sidliste, ale rybnicek zustal).

Kdyz komousi zacali zabirat "neobdelane parcely", nase rodina si zalozila jahodovou zahradu, do niz sla spousta driny. V cervnu/cervenci zavarovaly zenske z rodiny o 106 a ruzna jahodova jidla ( i tvarohove knedliky) nam lezla skoro i z usi. Priznam se k porusovani zakona- pri velke urode prodavaly nase zenske jahody nacerno kolegynim v praci a sousedkam. Okradali jsme socialisticke hospodarstvi nejen neplacenim dani, ale navic se to prodavalo pod malo- i velkoobchodni cenou. Ty krasne domaci jahody sly na dracku.

0 0
možnosti

placekd

10. 11. 2010 5:40
Re: pohadka mladi

... :-) je to zajímavé, jak v nás ty jahody dokážou spolehlivě evokovat vzpomínky a kousek nostalgie... V mém případě - teda kromě těch knedlíků - je to i modro-bílá porcelánová miska plná této červené dobroty, rozmačkané s cukrem a zalité plnotučným mlékem za 2Kčs ;-D;-D;-D;-D

Tyto jahody z Overwaitea se rozhodně teda ani vůní ani konzistencí nemůžou rovnat těm "vzpomínkovým" ze zahrádky, ale jako "trigger" vzpomínek fungují spolehlivě.

0 0
možnosti

albertan_bear

10. 11. 2010 3:16
Zakazat

Tenhle blog by meli zakazat ... slintam jak Pavlovuv pes ...;-D

0 0
možnosti

placekd

10. 11. 2010 5:36
Re: Zakazat

;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Camino

10. 11. 2010 1:55
K zblazneni...

Tak se mi zilo dobre bez vareni....a ejhle, ceskej kluk a nuti nasR^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x
David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy