- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
jsou výborné, taky je dělám z tvarohového těsta a nejradši je mám nejen polité máslem a posypané cukrem, ale postrouhané tvrdým tvarohem. Někdy je dobré při nedostatku surovin na ně "nacmrndat" příslušný ovocný jogurt
Šest a půl knedlíčku? To si děláš kozy, ty musej přepadávat přes okraj talíře!
... jistý klasik říkával: "hlad je převlečená žízeň"... nicméně si i tak nechejte chutnat
Tohle je z popularni totalitni bible vareni "Varime zdrave, chutne, hospodarne" a na rozdil od Vrabce, recept je usporny. Tady hrubou mouku mame, ale nevim zda ji muzes sehnat u vas v Kanade, nekde ve vetsim meste treba v polskem delikatesu?
Prisady: 250g hrube mouky, 1 vejce, 30g masla, 100g mekkeho tvarohu, pribl 125 l mleka (pul metrickeho salku), spetka soli, jahody nebo visne, merunky, svestky ci jine ovoce. Maslo, strouhany cukr a tvaroh na posypani.
postup: utrit maslo, vejce a prolisovany tvaroh, pridat mouku, mleko, sul a zadelat vlacne testo. Nakrajet na kousky, zabalit do toho ovoce, zakulatit a varit 5-8 minut.
Moje mama jeste delavala ovocne knedliky z odpalovaneho testa a ackoliv je mam velmi rad, zaberou vic casu.
... s tou hrubou moukou je to tady u mě teda fakt bída... možná Camino poradí - jak to vypadá na coastu? Tam to mám přece jen blíž než do CZ
Od mámy mám taky jeden na těsto, které se tváří jako "odpalované" ale není tak úplně: 1l vařícího mléka, 1kg krupice, špetka soli -> vše míchat, krátce povařit, nechat vychladnout a následně vmíchat 2 celá vejce. Zatím jsem to nezkoušel - zkusím třeba z poloviční dávky, zásoby krupice se tenčí
Kdyz jsem se usadil u protinozcu a styskalo se mi po domaci kuchyni, musel jsem nasledovat Dalibora a z nouze se naucit housti - pardon varit. Nastesti jsem mel tak trochu nejaky zaklad z domova. Deda umel varit, jeden jeho svagr byl pekar a druhy sefkuchar jidelnich vozu. Tudiz chlap v kuchyni nebyl doma vzacnosti.
Mama i babicka me zasobily hojnymi radami, rucne psanymi recepty na leteckem papire a take zasobou kucharek ( knizniho druhu). Na vymenu nabizim osvedceny recept z Velke Kucharky Vilema Vrabce. Tyto knedliky se delaji bud rychle bez naplne a polevaji se jahodouvou (atd) omackou nebo rozmackanym ovocem v cukru, nebo se daji delat plnene.
Prisady:120g masla, 4 vejce, 160g krupice, 400g mekkeho tvarohu, spetka soli, trocha nastrouhane citronove kury.
... o těch polívaných nočkách nebo knedlíčkách jsem také slyšel a za recept děkuji. Má máma mi poslala také recept od jisté paní Kopalové, na kterou si tedy celkem matně vzpomínám, ale vím, že její manžel byl řidičem ČSAD v Kroměříži (řídil ten obrovský modrý autobus, co se mu tuším říkalo "knedla") a ona jezdla - coby průvodčí v přívěsu, který ten autobus táhnul na trati Kroměříž-Zborovice, kde máma pracovala do roku 1978 jako vychovatelka ve školní družině. Těmto nočkám se - dle toho receptu - říkalo "pukavce"
Kratce pred valkou koupili prarodice parcelu na okraji Prahy, aby tam jejich deti mohly jednoho dne postavit dum. Kdyz se k moci dostali komousi, nikdo z rodiny na stavbu nemel penize. Byla tam jen kulna se zahradnim naradim a rostlo tam par ovocnych stromu. Jezdili jsme tam o slunnych nedelich na rodinny piknik autobusem z Kacerova. Nedaleky popularni rybnicek s koupalistem nam zpestril piknik s koupanim. (Dnes stoji pobliz velke sidliste, ale rybnicek zustal).
Kdyz komousi zacali zabirat "neobdelane parcely", nase rodina si zalozila jahodovou zahradu, do niz sla spousta driny. V cervnu/cervenci zavarovaly zenske z rodiny o 106 a ruzna jahodova jidla ( i tvarohove knedliky) nam lezla skoro i z usi. Priznam se k porusovani zakona- pri velke urode prodavaly nase zenske jahody nacerno kolegynim v praci a sousedkam. Okradali jsme socialisticke hospodarstvi nejen neplacenim dani, ale navic se to prodavalo pod malo- i velkoobchodni cenou. Ty krasne domaci jahody sly na dracku.
... je to zajímavé, jak v nás ty jahody dokážou spolehlivě evokovat vzpomínky a kousek nostalgie... V mém případě - teda kromě těch knedlíků - je to i modro-bílá porcelánová miska plná této červené dobroty, rozmačkané s cukrem a zalité plnotučným mlékem za 2Kčs
Tyto jahody z Overwaitea se rozhodně teda ani vůní ani konzistencí nemůžou rovnat těm "vzpomínkovým" ze zahrádky, ale jako "trigger" vzpomínek fungují spolehlivě.
Tenhle blog by meli zakazat ... slintam jak Pavlovuv pes ...
Tak se mi zilo dobre bez vareni....a ejhle, ceskej kluk a nuti nas