- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
to se domácí tvaroh zalije trochu pivem, přidá se kmín nebo zelený pepř a nechá pří pokojové teplotě uzrát v kameninovém hrnci až zesklovatí (jakési tvarůžky) a je to výborné na chleba.
Ale mléko z kterého se udělá tvaroh musí být plnoučné a zkysnout se nechá přirozeně (bez přídavku octa).
Hořčák je lahůdka, a protože ze supermarketového mléka nejde, moc se mi po něm stýská. Vůně dětství...........
... asi čtvrt kila tvarohu jsem si oddělal a zkouším ten Hořčák podle vás... nemám sice kameninový hrnec, ale mám to ve skleněné nádobě hermeticky uzavřeno, uvidíme, jak to dopadne, dám určitě vědět :-)
... s tím octem jsem to riskul, protože jsem si zdejším mlékem nebyl jistý... tady se - na rozdíl od CZ neprodává mléko UHT (nebo v TetraPacku), takže není trvanlivé - a z toho to celkem dobře jde. Dovedu si ovšem představit, že čerstvé mléko (raw milk) z Podkrkonoší byl jistě úplně jiný příběh!
LOL, nechcete ještě napsat recept na čaj z pytlíku? :-)))
Divil byste se, ale ten je tady - v buši, uprostřed ničeho - občas k sehnání, ale na tvaroh nebo povidla do těch buchet, které budou následovat, člověk po těch pěti letech chuť někdy dostane. Na rozdíl od velkých měst, kde je celkem početná evropská komunita, je to třeba v místech, jako je Nakusp, zvládnout "svépomocí"
Stejně to dělávala moje babička, to ovšem ještě bývalo mléko, co zkyslo samo od sebe. A lila to rovnou na hustý kovový cedník, bez plátýnka.
moje babicka davala do mleka suche kurky od chleba a taky to tvaroh udelalo. Ja to na zacatku delala tak, ze jsem do 1l mleka dala polevkovou lzici jogurtu (prirodni, Olympus nebo Astro), do 24 hodin v teple to byl 1l jogurtu a o 1 den dele pak tvaroh.