Útok na Roma = rasový podtext. Útok na bílého = pohnutka.

Včera se sám přihlásil na policii jeden z hledaných útočníků z Nového Boru. Jistě si všichni pamatujete na mačetový útok. Antonín Sinu se nyní vrací do vlasti, aby očistil své jméno. Proč až po půl roce? To nešlo očistit hned?

     Zavzpomínejme na tento moment. Dle svědků to začalo tak, že mladí Romové měli konflikt se servírkou z jednoho baru v Novém Boru. Hosté se jí zastali a pomohli vyvést mladíky z baru. Ti se následně vrátili i s příbuznými a hosty zmasakrovali. Toť celý incident. Policie hlásí: pokus o vraždu z jiné zavrženíhodné pohnutky. Že by šlo o rasový motiv? Dle státního zástupce ne.

     Nechci zde polemizovat o tom, proč se pan Sinu vrátil očistit jméno až po půl roce a o jeho verzi, že nic neudělal, že jen nakoukl, co se tam vlastně děje a naopak pomáhal zraněným. Zde jen konstatuji - proč půl roku? To nešlo za měsíc? Nebo ten samý den? On si potřeboval snad půl roku vymýšlet nějaký příběh, jak to vlastně bylo? To nechám na policii a soudech, které jistě prověří, zda mluví pravdu. Chci komentovat posouzení policie.

     U nás v zemi se stává módou jedna věc a začíná si toho všímat stále více a více spoluobčanů. Když někdo něco řekne Romovi anebo dokonce proti němu spáchá útok, vždy začne romská populace vykřikovat, že je to rasová diskriminace a že jde o rasový podtext. Pokud někdo z romské komunity nadává bílému, nejde o rasovou nadávku. Pokud několik cikánů napadne jen bílé občany naší země, nejde o rasový útok, je to zavrženíhodná pohnutka.

     Proč je tu měřeno dvojím metrem? Proč se stále policie a státní zastupitelé bojí nazvat zločin přesným jménem? Proč útok většinové populace na tu menšinovou je téměř vždy rasistický, ale když je tomu naopak, tak se hledají v trestním zákoníku kličky, aby se tento čin nemusel nazvat rasovým?

     Je zde příliš proč, ale téměř žádné optimální protože. Kdy se toto změní?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pipek | pátek 17.2.2012 11:37 | karma článku: 40,35 | přečteno: 3106x