Romská rodina versus Gadžovská rodina - to byla ale ...!

Jaká je všeobecná představa nás gadžů o soužití cikánské rodiny? Je jich tam tak 10, neuklizeno, neuvěřitelný chaos, drzé děti, žijí v ghettu a k jídlu mají, co ulovili venku. Za to náš rodinný život je bezchybný, umíme vychovávat děti a všude je naklizeno. Pokud někdo včera sledoval pořad Výměna manželek a stále u něj převládá tento názor, měl by navštívit psychologa.  

Často na blog přispívám k tématu Romové a tak není překvapením, že ač jinak podobné pořady v TV nesleduji, včera jsem se prostě dívat musel. Romská žena, matka tří dětí a manželka pracujícího muže, se v tomto pořadu na 10 dní vyměnila s "bílou" ženou, matkou jednoho malého dítěte a pracujícího muže. Očekával jsem, díky předsudkům, že "bílá" žena zažije peklo a ta Romská tam bude vegetit a nic nedělat. Hned po pořadu jsem si dal pořádného lepáka.

Nebudu tímto blogem obhajovat určité romské neduhy, které všichni známe - o nich si klidně přečtěte na jiném mém blogu. Dnes se chci prostě vyjádřit, ke včerejšímu zhlédnutí tohoto pořadu.

Jaké bylo moje překvapení, když se paní se zvláštním obočím dostavila do cikánské rodiny a tam ji slušně přivítali tři děti a jejich táta. V bytu bylo uklizeno, manžel pracoval, děti chodily do školy. Naopak jsem se nestačil divit, když romská matka přišla do druhého bytu, kde byl dvou a půl letý chlapeček, který kakal do plen a spal ve špinavé peřince, jelikož to nešlo vyprat. O dva dny později již díky své nové mamince kakal do nočníku, jedl skoro sám a spinkal v čisté peřince, jelikož vyprat šla. Manžel dostával vždy nové jídlo a přicházel do uklizeného bytu.

Zástupkyně z národní většiny se ukázala zcela v jiném světle. Nechtěla prát, protože prádlo smrdělo - zvláštní, že špinavé prádlo smrdí. Nechtěla uklízet, protože ona tam nepřijela dělat služku. Její kuchařské umění také nebylo moc dobré. A o děti se starala tak, že je zaúkolovala a ona buď spala, nebo si luštila křížovku, jelikož ji věčně nebylo dobře. Třešničku na dortu tomu dala romská babička, která ji vyčetla, že týden tam neuklízela, neprala a špatně se o ně stará. To se madam urazila a šla ven.

Po včerejším pořadu mám tedy sám pro sebe jedno zjištění. Nesuď všechny podle toho, jak se chovají ostatní příslušníci jejich rasy. Protože jak říkal na konci pořadu romský otec - ty máš předsudky a vidíš, že ne všichni jsme stejní! A měl pravdu, včerejší Romové to u mě vyhráli na plné čáře a to jsem většinou velice proti nim!

Smekám před jejich včerejším stylem života a moc si přeji, ať jdou ostatním Romům jako vzor! O té druhé rodině radši nemluvit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pipek | sobota 7.4.2012 10:38 | karma článku: 34,69 | přečteno: 4384x