Pomůže Kanada našim neschopným politikům řešit Romskou otázku?

Již několik let mohou politici řešit narůstající problém v romské problematice. Ale nic se neděje. A tak je potřeba hledat pomoc i za našima hranicema. A hle. Kanada má jedno menší eso v rukávu.

     Hned na začátku chci upozornit, že nechci nikoho k ničemu nutit, jen poukazuju na připravovaný počin jedné krásné země. To, jak se kdo rozhodne, je jen a jen na jeho svobodné vůli. Píšu to pro to, že nechci porušit pravidla zdejšího chlebodárce a nechci, aby byl můj článek přesunut do soukromých, kam nepatří. Jen zde popíšu jednu volbu, která může mít pozitivní dopad na dvě znepřátelené strany.

     Jaképak je to eso v rukávu? A proč jsem hledal pomoc zrovna v Kanadě? Přiznám se, že rád nahlížím na internetovou stránku Romea.cz a čtu si, jak tuto problematiku vidí z druhé strany. A najednou mě zaujme jeden nadpis: Kanada: Rušení víz pro Čechy se posouvá až na červen 2012, monitorujeme situaci. Z tohoto článku mě tedy napadají dvě věci.

     1.) Situace mezi Čechy a Romy je již opravdu velmi vyhrocená a vnímají to obě strany. Určitá romská menšina dokonce sleduje i tento vývoj na kanadské straně a vzhledem k nespravedlnostem, které se zde na nich (dle nich) páchají, vydají se za lepším přes oceán. Já jen za sebe dodávám - šťastnou cestu, pokud se tak rozhodnete.

     2.) Mohlo by se tím uvolnit i napětí, jelikož, Kanada je zemi zaslíbenou a tedy ti, kterým se nelíbí nynější situace u nás, nejspíše požádají o kanadský azyl. Starousedlíci budou spokojeni. Romové budou spokojeni. Politici budou spokojeni, že to někdo třetí vyřešil za ně a budou se plácat po hrudi.

     Uvidíme, jaká náláda bude v této problematice panovat dál. Je možné, že někteří jsou tu opravdu tak nespokojeni, že této šance využijí. Je možné, že zde zůstanou ti, kteří se chtějí začlenit a chtějí mít práci a nechtějí již žádné konflikty. Já si přeji to samé.

     A proto - stejně jako Romea.cz i já budu tuto situaci monitorovat...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pipek | pondělí 10.10.2011 11:38 | karma článku: 23,52 | přečteno: 1865x