Kalousku, dívej se, jak jsem finančně zodpovědný! Umíš to také?

Přes 60% obyvatelstva žije od výplaty k výplatě. Dalších 20% je na tom ještě hůře a musí se zadlužovat. Tedy 80% obyvatelstva je na tom špatně. A tak jsem se zamyslel, jak bych se mohl dostat do té ideální dvacítky, která bez problémů přežívá měsíc co měsíc a ještě k tomu si užívá svého života. Ministr financí mi asi těžko pomůže, ten mně naopak hází klacky pod nohy a zdražuje. Tak jsem se spolehl sám na sebe. A jak to dopadlo?

     Rozhodl jsem se, že nenechám svůj život v tak velké míře ovlivňovat vládou a odpojím se od pomyslné pupeční šňůry. Budu platit vše, co mi zákon ukládá za povinnost, ale nic víc jim nedaruji a pokud ano, tak v daleko menší míře. Sedl jsem si nad svým rozpočtem a dva měsíce si kontroloval příjem a výdej svých finančních prostředků. Výsledek nebyl zrovna uspokojivý a tak jsem zkusil žít v březnu a dubnu jinak. A jak to tedy dopadlo?

     Rozdělil jsem si to do skupin, kde bych si mohl od svých úst odtrhnout a začít šetřit, aniž by mě to nějak omezilo. Začínám dopravou:

     Doprava: jezdil jsem do práce autem. Mám to celkově 60 Km a tak jsem za benzín utratil v průměru 3 000 Kč za měsíc. Výhoda byla, že jsem to měl pohodlné a mohl jsem si přispat. Ale peníze jsou peníze a tak jsem to zkusil autobusem. Spoje byly od nás z vesnice v pořádku a cena také. Celkově jsem utratil za jízdné autobusem 1 800 Kč, tedy úspora byla 1 200 Kč. Nevýhoda byla spolehlivost spojů, ale z domu a zpátky do něj sem se vždy dostal.

     Obědy v práci: denně jsem chodil na meníčka. Když to spočítám za celkový měsíc, vyšla mi útrata 2 500 Kč. Nově jsem to zkusil tak, že jsem si vařil doma a nosil jsem si oběd do práce. Najednou byl výdaj za měsíc 1 200 Kč. Úspora tedy je 1 300 Kč. Nevýhodou bylo to, že jsem si to musel chystat.

     Strava: často jsem se po práci stavoval na nákupy a domů jsem si odvážel vše, na co jsem měl chuť. Nebylo to ani zdravé, ale hlavně že jsem ukojil chuťové pohárky. I zde jsem přešel dle mnoho návodů na internetu a v knížkách na zdravější stravu a rozdíl? Předtím jsem utrácel měsíčně přibližně 5 000 Kč. Nyní to byly 3 000 Kč. Úspora jsou tedy 2 000 Kč.

     Telefon: objednával jsem si nějaké aplikace, hodně psal, volal, brouzdal. Útrata byla průměrně 900 Kč za měsíc. Nebuď blbej, řekl jsem si a najednou byla útrata 300 Kč. 600 Kč jsem tedy ušetřil.

     Celková úspora: 5 100 Kč! A to mám více jídla, naučil jsem se vařit, méně znečišťuji ovzduší a méně opotřebovávám své vozidlo a nenechávám tolik vydělávat mobilní operátory! A to je úspora za měsíc. Pokud to vydržím, jsem na tom o 60 000 Kč ročně lépe - a mohu jet na dovolenou. Nebo si na něco ušetřit. Prostě jsem se sám od sebe vyřadil z těch, kteří žijí od výplaty k výplatě, ale naopak jsem zapadl mezi ty, kteří vychází a i ušetří. A nemůže za to vláda, nemůže za to nikdo jiný, mohu za to jen já sám!

     Pokud to zvládnu já, věčný remcal a pohodlný člověk, zvládnete to i vy. Jen chtít. Pořádně chtít.

     Kalousku, když toto dokáže normální občan, který šetří na nutných výdajích, představ si, co by dokázala celá vláda, kdyby neutrácela za blbosti a dělala vše proto, aby byla zodpovědná. Zvládneš to?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pipek | středa 25.4.2012 12:38 | karma článku: 48,10 | přečteno: 20006x