Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Panelstory s happy endem?

Věra Chytilová roku 1979 natočila film Panelstory, který zachycuje neveselou výstavbu jednoho panelového sídliště i se svými tragikomickými příběhy. Byť mě film příjemně pobavil, přeci jen však zobrazoval zrození betonových monster v až přehnaně nelichotivém světle, s čímž bych dnes už zas tak nesouhlasil.

Jako většina národa jsem i já vyrůstal v panelovém bytě a jako většina z nás jsem si k takovému způsobu bydlení postupně vytvořil dosti negativní vztah. Šedé ponuré monolity, protivní sousedé, nedostatek soukromí. Před nějakým časem bych toho o panelácích mnoho dobrého nenapsal, to jsem ale ještě nevěděl, že může být i horší bydlení něž ony vysmívané králíkárny.

Momentálně pobývám na Novém Zélandu, exotické destinaci s mnohými přírodními krásami, ale také zemi se značně nevyhovujícím standardem bydlení. Po zkušenostech, které jsem tu s bydlením nabyl, jsem musel svůj negativní pohled vůči panelákům v ČR zmírnit, až jsem ho vlastně úplně obrátil.

Bydlel jsem na NZ v různých obydlích a při hledání jsem jich také viděl pěknou řádku. To, že tu prakticky neznají dvojitá okna a nemají téměř nikde žádnou izolaci, člověka nepotěší, ale zvykne si (na výběr stejně moc není). Holt se koupí elektrické radiátory anebo se zaleze pod deku. Největším problémem je ale vysoká vlhkost, která vytváří skvělé prostředí pro plísně všeho druhu. Jednou jsem bydlel na místě, kde jsem měl plesnivé stropy a vyprané prádlo tam "schlo" celý týden. I teď, když bydlíme za více peněz v "kvalitnějším" bytě, tak musíme stále bojovat s vysokou vlhkostí a hlídat si záclony ať nám neplesniví.

Nejsem odborník a jsem si vědom toho, že případ od případu je jiný: může být velmi nekvalitní bydlení v Čechách stejně tak velice kvalitní bydlení na NZ. Nicméně i jako laik poznám, že takové ty základní standardy jsou v ČR na mnohem vyšší úrovni než zde na NZ. A to si troufám tvrdit, že převážně díky panelákům. V dnešní době prodělalo spousta paneláků revitalizaci a díky tomu poskytují suché, teplé, komfortní a relativně prostorné bydlení za dostupnou cenu. To jejich NZ ekvivalenty (v přibližně stejné cenové kategorii vůči platu) jsou menší a mají výše vyjmenované základní nedostatky a například taková vana je tu už hotový luxus.

Paneláky jsou stále ta stejná betonová monstra, dalo by se ale říci, že svými relativně vysokými standardy bydlení nám všem poskytli ten komfort pohoršovat se nad jejich nedostatečnou estetičností. To tady na NZ řeší chlad, vlhko, zatékání, plísně a statiku svého obydlí a jak barák esteticky vyniká v okolí nikoho nezajímá. A to tu nemluvíme o zemi třetího světa, ale o rozvinuté zemi, která se oficiálně chlubí mnohem zdravější ekonomikou než je ta Česká. Avšak, co se bydlení týče, z tohoto nepřímého souboje vycházejí české proklínané paneláky jako jasný vítěz.

----------------------------------------

Pro doplnění taky nějaká ta fakta...

Paneláky nejsou komunistický výmysl. Paneláky vychází z urbanistického stylu levicových architektů (dá-li se to takto říct) ze začátku 20. století. S výstavbou se začalo po 2. světové válce ve velkém v socialistických zemí stejně jako v těch kapitalistických. Pro spoustu lidí znamenalo poskytnutí panelákového bytu značné zvýšení životního standardu (splachovací záchod, teplá voda, ústřední topení,...). Východní blok pokračoval s výstavbou panelákových sídlišť i v 70. a 80. letech, kdy tak reagoval na populační boom. Projektovaná životnost paneláků je 80 let, reálná životnost neznámá, pesimisté tvrdí 60-70 let, optimisté tvrdí, že při kvalitní údržbě tu můžou být paneláky teoreticky navždy. Paneláky se každopádně bourat nebudou (jak se o tom někdy mluvilo začátkem 90. let) a spíše budou i na dalších x desítek let základním kamenem dostupného bydlení v zemích bývalého východního bloku.

Více informací a přesněji v odkazech níže:

http://hledani.rozhlas.cz/iradio/?defaultNavigation=&query=panelaky&from=&to=&porad=2623x_Nula-jedni%C4%8Dka

http://www.reality-abon.cz/news/Rady_o_bydleni/2008/4/21/Panelaky_nas_mozna_preziji.html

http://www.mesec.cz/clanky/bydlet-v-panelaku-neni-zadna-ostuda/

http://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/208417-panelova-vystavba-umoznila-slovensku-napredovat/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Panelov%C3%BD_d%C5%AFm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Le_Corbusier

----------------------------------------

Ke stavu bydlení na NZ (především Auckland)

Většina obydlí jsou zde rodinné domky s kouskem zahrady. Tyto domky bývají maximálně dvoupatrové a s přilehlou zahradou zabírají docela dost prostoru ku počtu lidí, kteří onen dům obývají. To např. pro Auckland znamená, že byť má "jen" 1,5 miliónu obyvatel, svou rozlohou může konkurovat světovým velkoměstům (srovnatelná rozloha jako Paříž). To v Aucklandu s nedokonalou hromadnou dopravou vytváří vysokou poptávku po bydlení blízko centra (převážně pro studenty a pracující do 35ti let). Vysoká poptávka = vysoká cena, často navzdory politováníhodnému stavu bydlení.

Kvůli vysokým nájmům se zde často bydlí se spolubydlícími (bohužel ne vždy je to taková idylka jako v seriálu Přátelé). Na své bydlení tu člověk dosáhne v průměru později než v ČR, není výjimkou tu být až do 45ti podnájemníkem. Ceny domů i bytů jsou momentálně dost vyhnané nahoru a pro lidi s průměrným příjmem něco nedosažitelného. Nic moc situace pro lidi, kteří potřebují někde rozumně bydlet, naopak skvělé prostředí pro investory.

Autor: Jan Piňos | neděle 3.5.2015 10:30 | karma článku: 14,51 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...