Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konkrétní, snadné a účinné řešení korupce

Korupce je vážný problém. Díky mnohým kopupčním aférám, dnes tak často omýlaným v médiích, jí takto dnes kromě odborníků začla vnímat i širší veřejnost. Tím vznikla u voličů velká poptávka po politických řešeních tohoto problému. Na tuto poptávku okamžitě zareagovaly všechny politické strany a začaly sypat z rukávů jedno řešení za druhým. Za takto vzniklé situace existuje velká šance, že se s problémem korupce po dlouhé době pořádně pohne. Nemáme se však naopak obávat nepromyšlených, na rychlo spíchnutých či rovnou populisticko-prvoplánových řešení? A nebo se dnes jedná pouze o klasické tlachání, které po volbách vyjde opět do ztracena? Nedočkáme se za 4 roky alibistických povídaček o tom jak "my jsme navrhli, ale oni zamítli" (přičemž navrhnout něco, co je pro protistranu naprosto nepříjatelné, nese stejný díl viny, jako odmítat a hatit snahy jiných)?

Nepamatuji si, že by byl tlak na řešení korupce kdy býval ze strany voličů větší. Veřejnost si žádá konkrétní kroky a tak jsou politici nuceni místo zaběhlých frází 'o potřebě vytvoření protikorupčního prostředí a potřebě udělat vše křišťálově průhledné' předkládat specifické návrhy a způsob jak a kdy je prosadí. Jenže tento tlak má i svou odvrácenou stranu mince. Politici se snaží využít nastalé situace a předhání se, kdo navrhne radikálnější, líbivější či jednodušší řešení a přetavit tak své návrhy ve volební preference. Každá strana se snaží přijít se svým originálním návrhem a prakticky neexistuje, že by jedna z nich podpořila návrh strany jiné, místo toho se spíše snaží ostatní návrhy shodit. Je možné se ale vůbec v nastalé změti návrhů vyznat? Který návrh je ten správný? Volič, který se mnohdy nevyzná v jednotlivých problémových zákonech, sotva pochopí, co určité návrhy mohou znamenat do důsledků a jaký opravdový efekt budou mít v praxi. Nakonec tak zůstává pouze u dojmů, jaký na něj reprezentanti jednotlivých stran se svými rétorickými schopnostmi udělali.

Je však toto politické soupeření v tomto případě na místě? Nevzejde z tohoto klání nakonec sada líbivých řešení, které v konečném důsledku přinesou více potíží než užitku?

V minulém článku na blogu (zde) jsem již nakousnul, jak politici obhajují zájmy různých společenských skupin. Řekněme - zjednodušeně, že máme u nás v zemi tyto skupiny: živnostníci, malé a střední firmy, velké firmy, střední třída a sociálně potřební. Každá tato skupina má své zájmy a ty jsou často v rozporu se zájmy skupin jiných. Je naprosto legitimní, že politici, zastupující zájmy těchto skupin, svádí politické boje o prosazení právě těch svých zájmů na úkor zájmů jiných. Proč ale takto soupeřit v případě korupce? Nejde snad o problém, jehož vyřešení si přejí všechny skupiny(tedy kromě v korupci zainteresovaných politiků a úředníků)? Pro jednou by se strany mohly povznést nad své politické rozpory a přestat si přihřívat svou stranickou polívčičku a podpořit jednotné řešení bez nároku na zásluhy. Avšak něco jako "souhlasíme s návrhy strany A a strany B a budeme s nimi spolupracovat na jejich schválení" asi v nejbližší době neuslyšíme.

Není však potřebné zatěžovat stranické mozky vymýšlením návrhů řešení. V Čechách je spousta odborníků a neziskových organizací, kteří se problémem korupce zabývají dlouhodobě, kteří detailně znají jednotlivé korupční kauzy a chápou jejich příčiny, a kteří ví, jaká je situace v zahraničí a jak korupci řeší tam. Nejsnadnějším a nejúčinějším řešením korupce by tak bylo přizvání těchto odborníků k tvorbě konkrétních úprav problémových zákonů a využití jejich znalostí pro analýzu ostatních podnětů korupce. Problém korupce totiž neleží jen v nedokonalých zákonech, ale také na nízké míře samostatnosti a nezávislosti orgánů prošetřující případnou korupci - policii, státním zastupitelství a soudech. V tomto případě však nelze aplikovat rychlé a snadné řešení a nelze jej vynutit zákonem(to záleží spíše na politicích a míře jejich zasahování do řízení těchto institucí).

Shrnuto a podtrženo - pro správné vyřešení korupce by neměli politici brát tento problém jako rukojmí svých politických bojů a k řešení by měli přizvat odborníky této problematiky znalých. Vím, takové řešení je značně zidealizované a v dnešní době prakticky nereálné. Avšak do nedávna ve volebních programech většiny stran byly o korupci jen bezobsažné fráze, které nynější tlak veřejnosti mění v konkrétní návrhy. Možná se tak stejně jednou veřejnost bude dožadovat nadstranických řešení těchto apolitických témat a politici se poté svorně domluví na jednotném, úplném a odborném řešení.

Autor: Jan Piňos | středa 10.3.2010 9:45 | karma článku: 11,42 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...