Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Islám v Evropě - jak je to doopravdy, bez demagogie a strašení

Internetem koluje video varující před imigrací muslimů do Evropy. Pravděpodobně jste na něj již také narazili. Jestli vás tato problematika zajímá či znervózňuje, čtěte dále. Po shlédnutí videa asi většině lidí naběhla husí kůže a začala se strachovat o budoucnost naší krásné milované Evropy a tedy i nás.

Zmiňované video:

Já, od přírody nedůvěřivý člověk, jsem počkal s předčasnými soudy. Je to opravdu tak, jak říkají ve videu, a nebo je to jinak?
Video, jak ho tak vidím, působí hrozivě svou formou. Ačkoliv nejsem seznámen se všemi informacemi o dané problematice, poučka, kterou se řídím a která mě chrání před demagogií, zní: "kde chybí obsah, nahrazuje jej forma". Tedy - moc tomu videu nevěřím. Nicméně s takovým argumentem neobstojím proti lidem, kteří jsou zděšeni možnou muslimskou kolonizací Evropy. Nejlepší bude zeptat se Karla. Můj kamarád Karel je pro mne nejsnadnější a věřím, že i velmi zasvěcenou, vstupenkou do pochopení této problematiky, kterou se dlouhodobě a velmi intenzivně zabývá. Díky němu mám teď v této otázce jasno a zmíněné video a jiné jemu podobné mě budou nechávat chladné.

Zde je Karlovo vyjádření:

"Honzo, tak tohle video už jsem viděl, mám k tomu hodně výhrad:

- jde jasně o agitku manipulující s daty, grafikou (nechápu např. proč je všude prezentována turecká vlajka, když tam o Turecku není nikde řeč, resp. chápu, autoři jsou lidé, kteří jsou zároven i proti tureckému členství v EU), hudbou atd. Snahou je navodit strach. Manipulace např.: 23 milionů muslimů v EU rozhodně není, jde o maximální horní odhad muslimů v celé Evropě, tj. i po započtení cca 12 mil ruských muslimů (tj. na evropském území Ruska), v jejichž případě však nejde o imigranty, ale o tzv. autochtonní populaci žijící zde již po staletí, navíc k islámu dosti vlažných. Celkově se ve filmu používají horní odhady za počty v jednotlivých zemích, např. Francouzi tyto statistiky vůbec nevedou,dolní hranice odhadů je naopak často o dost nižší. V prezentaci to ale řečeno není a není zdůvodněno, proč užívat zrovna horní odhady. Pokud bych chtěl někoho strašit, dělal bych to taky tak. Taky nechápu, kde sebrali za Francii plodnost muslimky 8,1 dítěte na ženu, když právě Francie je známá tím, že takovéto statisticky vůbec nesbírá (stát se ve sčítání lidu ani jiných úředních aktech ze zákona nikdy neptá svých občanů, jaká je jejich víra).

- V českém překladu pak došlo ke skandální chybě, kdy je Islamic (islámský, muslimský) překládáno jako islamistický, což znamená politologické označení pro příslušníka islamistické ideologie, která je samotná navíc vnitřně značně rozrůzněná a rozhodně nelze o všech muslimech mluvit jako o islamistech či jejich příznivcích (islamisté jsou u moci např. v dnešním Turecku, a jde o dosud nejdemokratičtější vládu v historii, za islamistický lze pokládat ale i třeba íránský režim duchovních, nebo třeba hnutí Taliban).

- hází se do jednoho pytle situace v Evropě a USA/Kanadě. Podle dostupných výzkumů jsou muslimové v USA stále zbožní, avšak patří k nejlépe integrovaným, vysoce vzdělaným a úspěšným zástupcům americké střední vrstvy. Mimochodem ve volbách r. 2000 volili hromadně Bushe, protože zastávají konzervativnější hodnoty jako on a jako američtí křestané (zákaz potratů, zákaz snatků homosexuálů, důraz na rodinu aj.). Americká a kanadská zkušenost jasně ukazuje, že islámská víra a odlišná kultura nejsou na překážku integrace a soužití. Problém je v tom, že evropští muslimové pocházejí většinou z chudších ragionů muslimského světa (z vesnic, bez vzdělání), jde o ekonomické migranty, zatímco američtí muslimové jsou spíše političtí migranti pocházející z větších měst se solidním vzděláním a znalostí jazyků už když přichází do USA. Takže se pak lépe integrují. V USA funguje cca 1200 mešit a islámských center, jen o něco méně než ve Francii.

- za demografický vývoj, kdy již cca 50 let má většina evropských států plodnost na jednu ženu nižší než 2,1 si můžeme sami, za to muslimové nemohou, to je dlouhodobý trend ve všech bohatých zemích. Stejně tak nemohou za to, že dochází k úpadku tradiční křestanské kultury (viz odkazy na úpadek tradiční evropské kultury), k tomu by taktéž docházelo i bez muslimů ( a mně osobně to zase až tak nebolí), lidi prostě místo do kostelů chodí do supermarketu. Přitom film tuto souvislost navozuje.

- o demografických trendech (porodnost, migrace aj.) není pochyb, jde o vážný problém. Otázka je, zda se Evropě podaří muslimy integrovat, nebo ne. Ale právě podobné filmy integraci spíše brzdní a zabraňují. V historii migrace je zajímavá skutečnost, že podobné obavy se vždy opakují. V USA se např. až do 40. let 20. století báli, že se nikdy nepodaří integrovat Italy, Iry a Poláky, měli specifickou kulturu, žili v ghetech, byli katolíci, pili hodně alkoholu, jeli v organizovaným zložinu a panovalo přesvědčení, že nevyznávají demokratické hodnoty a hodnoty tvrdé práce. Dokonce v roce 1924 přijal Kongres kvótu na imigraci lidí z katolických zemí, protože se obávali, že dojde k proměně americké kultury (platilo to do 60. let). Ještě předtím Kalifornie a jiné státy zakazovali zcela imigraci Číňanů, protože byli údajně neintegrovatelní pro svou kulturní jinakost. Dnes jde v případě čínanů v USA i Kanadě o nejúspěšnější komunity imigrantů, tvrdě studující a pracující. Podoběn se nakonec podařila i integrace Irů a Italů. Ani Evropě nezbyde nic jinýho než se na problém integrace imigrantů zaměřit. Bohužel vidím růst vlivu populistů, kteří si na tématu dělají politickou kampaň, která nepřispívá k integraci cizinců, ale jejich odcizování.

Honzo, ještě jsem přidal krátký článeček o muslimech v Evropě, z toho bude možná zřejmé daleko více než z mých chaotických poznámek. Každopádně já konečnou odpověď nemám, nicméně i zkušenost a studie o muslimech v ČR je docela pozitivní, u nás je jich hrozně málo (zatim), jsou vesměs perfektně vzdělaní, vyšší střední vrstvy. Přesto tady roste xenofobie a populismus podobných filmů kolujících po internetu.

..."

Zmíněný článek najdete zde: Islám v diaspoře


A jaký je závěr z toho všeho?
Integrace muslimů je problém, kterému by se měla Evropa náležitě věnovat a najít řešení, které by vyhovovalo všem. Nicméně neměli bychom se uchylovat k jednoduchým řešením, které nabízí extrémisté a populisté, kteří si snaží získat sympatie lidí skrz tyto děsivá videa. Jejich řešení nejsou vůbec rozumná (zda-li jsou vůbec nějaká) a vedou pouze k nenávisti a od nenávisti není daleko k násilí.
Méně emocí a více rozumu...

 

27. 10. 2009, Doplnění:

"Kamarád Karel", autor článku 'Islám v diaspoře', celým jménem Karel Černý, vystudoval sociologii na Univerzitě Karlově, působí na Pedagogické fakultě a na Fakultně Humanitních studií Univerzity Karlovy, zabývá se mj. výzkumy mladých evropských muslimů a srovnává integraci muslimů v evropských zemích a v USA.

Autor: Jan Piňos | pátek 23.10.2009 22:15 | karma článku: 14,92 | přečteno: 2413x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...