Volný mezinárodní obchod: svoboda a prosperita

Bohatství přináší svobodu a svoboda přináší bohatství. Volný mezinárodní obchod přináší bohatství i svobodu.

Někteří v Evropském svazu si pod pojmem energetická bezpečnost představují nezávislost na dovozu energií nebo odstřihnutí se od dovozu energií. Vývozce energií, jako třeba Rusko nebo Saúdská Arábie, si pod pojmem energetická bezpečnost představuje pravý opak: zajištění spolehlivých dodávek energií zákazníkům. Rusko nemá zájem zastavovat vývoz svých surovin. Sovětský svaz v době studené války naopak začal dodávat suroviny do západní Evropy. Rusko i v době druhé studené války bude rádo vyvážet energie do Evropského svazu, pokud za své dodávky dostane zaplaceno. Arabští muslimové rádi prodávají energie křesťanům a nevěřícím.
Západní civilizace v posledních desítkách let opouští své tradiční hodnoty a proto sama sebe ničí také hospodářsky. Rusko proto kvůli zajištění své energetické bezpečnosti hledá alternativní odbyt svých energií a staví ropovody a plynovody do Číny. V poslední době také roste riziko ohrožení dodávek surovin na západ průchodem energovodů přes území ohrožené občanskou válkou.
Volný mezinárodní obchod je výhodný pro všechny zúčastněné, všem zvyšuje jejich prosperitu, bohatství, životní úroveň. Bohatí lidé také mají hodně co ztratit, takže bohatí občané budou tlačit na svou vládu, aby se chovala rozumně a nesnažila se uvrhnout stát do války nebo izolace. Naopak do izolace se snaží dostat nesvobodné režimy, protože vládci si tak posilují a udržují svou moc, jak je vidět na příkladu Severní Korey a tyto tendence jsou vidět i u Evropského svazu.
Proto je dobré obchodovat s Ruskem, Čínou, Saúdskou Arábií, Íránem i Severní Koreou. Zvyšuje se tím životní úroveň občanů všech zúčastněných zemí a vytváří se tlak na vlády a politiky s megalomanskými mocenskými ambicemi, aby se chovali rozumně.
Russell Roberts: Obchodem k bohatstvíFrédéric Bastiat: "Když zboží nepřekračuje hranice, překročí je vojáci."
Petr Mach: Neválčeme, obchodujme!

Autor: Jindřich Pilc | úterý 6.5.2014 11:59 | karma článku: 13,21 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56