Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Nejvýznačnějším rysem intelektuálních dějin v posledních sto letech je boj proti ekonomii. Obhájci státní všemoci se nepouštěli do žádné diskuse o věcných problémech. Uráželi ekonomy, podezírali je z nekalých motivů, zesměšňovali je a proklínali..

Ve většině zemí evropského kontinentu jsou univerzity řízeny státem. Podléhají dozoru ministerstva školství, případně ministerstva vzdělávání, stejně jako je policejní stráž podřízena vedoucímu policejního oddělení. Docenti jsou zaměstnanci státu, tak jako jimi jsou pořádkoví policisté a celníci..

Vláda předstírá, že je obdařena mystickou mocí rozdávat z bezedného koše hojnosti.. Pravda je, že vláda nemůže dát nikomu nic, co by někomu jinému nevzala. Žádná subvence není nikdy placena vládou z jejích vlastních prostředků. Stát poskytuje subvence vždy na úkor daňových poplatníků. Inflace a zadlužování – dnes upřednostňované metody státní štědrosti – na množství použitelných zdrojů nepřidají.. V dlouhém období přivádějí taková opatření vždy stav, který je – z hlediska vlády – méně uspokojivý než předchozí stav, který hodlala změnit..

Podrobné zkoumání takové politiky z hlediska ekonomické teorie musí nutně prokázat její bezvýslednost. Z tohoto důvodu je ekonomie byrokraty tabuizována..

Po smrti starých profesorů, kteří získali svá místa na katedrách v krátkém období rozkvětu německého liberalismu, bylo nemožné se na říšských univerzitách cokoliv o ekonomii dovědět.. Vše, co studenti sociálních věd od svých učitelů získali, bylo, že ekonomie je špatná věda.. Absolventi opouštěli univerzity jako přesvědčení stoupenci totalitarismu, buď nacionalistické varianty, nebo marxistického typu..

Evropský totalitarismus je výsledkem mocnějšího postavení byrokracie v oblasti výchovy a vzdělávání. Univerzity dláždily diktátorům cestu." Ludwig von Mises: Byrokracie, 1944

0 0
možnosti
VS

Hm, zkuste číst i jiného Ludwiga - Erharda. Za jeho prací a myšlenkami stojí VÝSLEDEK, což je kategorie, o níž všichni "ekonomové" jenom planě kecají.

0 0
možnosti
MP

Obchod je pro život zcela nezbytný. Každý z nás potřebuje potraviny, boty, televizi....

0 0
možnosti
JM

Potraviny dovezem z Afriky,boty z Číny a tv z koreje a protože nás naše nanovlákna nespasí ,tak si nic nebudeme moct koupit a jsme zpět ve středověku.

0 0
možnosti
MP

Prosperita ekonomiky nemůže existovat bez volného a svobodného trhu či obchodu. Tolik suchá fakta ze základů každé ekonomie. V praxi se to projevuje už od mamuta. Od doby, kdy obchod přestal být svobodný, začala ekonomika klesat.

0 0
možnosti
JM

Co klesá,to je naše schopnost přežít,ne ekonomicky,ale biologicky.

0 0
možnosti
JM

Obchod,to je převážení zboží. Dnes je na absurdní úrovni,když se kde co vozí na druhý konec světa. Každopádně váš postoj by rychle vedl k totálnímu ekonomickému krachu "neatraktivních" oblastí a devastaci oblastí něčím bohatých. Kde je v obchodu kalkulováno životní prostředí,zachování úrodnosti půdy,cyklus vody ....?

0 2
možnosti
RP

Když je doprava tak levná (ve srovnání s minulostí), tak proč ne?

0 0
možnosti
BS

Svoboda amorálů Klausů, Kalousků, Bémů, Rittigů apod., nesvoboda těch chudších nebo těch, kteří jsou díky pokleslým médiím, reklamě apod. utlačováni. Nesvoboda pokrokových církví utlačovaných katolickou, atd. atd.

0 1
možnosti
RP

Pokroková církev? To je něco jako horká zmrzlina, ne?

1 0
možnosti
BS

Typická ekonomistická (to je pouze ze "žvance" vycházející) demagogie. Výsledkem neoliberánlí "svobody" je pouze svoboda po některé na úkor jiných, je to feudalismus "nového řádu světa", u nás v křiklavé podobě poslíený celkovým úpadkem společnosti (jednoznačně doložitelným statistikami), svobodu korupce a amorálních politiků.

2 3
možnosti
PM

Můžete mi vysvětlit tu svobodu pro některé na úkor jiných?

0 0
možnosti