Tak svobodu, nebo přerozdělovat?

Buďto chcete více svobody, nebo chcete více přerozdělování. -- Bylo nebylo. Kdysi. Tehdy. V jednom měste působila jedna nadějná neparlamentní politická strana (dále: Strana).

Tato Strana mluvila o svobodě jednotlivce a individualismu, mluvila o tom, že usiluje o umenšení moci politiků a její přenesení na občany prostřednictvím referend a dalších nástrojů demokratické občanské společnosti. Také mluvila sympaticky o tom, že by se lidé měli zamyslet o hospodaření města a o efektivnosti nakládání s veřejnými prostředky. Mluvila o tom, že by hospodaření města mělo být transparentní.
Ve městě byla jistá zábavně-naučná instituce, čerpající veřejné peníze. Podle místní pobočky Strany by instituce měla dostat více peněz. Totiž kohoutky veřejných rozpočtů vysychaly a dotace byly sníženy. A zdálo se, že lidé, občané, zákazníci této zábavně-naučné instituci dobrovolně nechtěli dát více peněz, aby se jí lépe dařilo.
Ve městě byla také jistá zábavně-kulturní instituce, čerpající veřejné peníze. Podle místní pobočky Strany by také tato instituce měla dostat více peněz. Totiž, co čert nechtěl, kohoutky veřejných rozpočtů vysychaly i pro tuto instituci a dotace byly sníženy. A zdálo se, že i v tomto případě lidé, občané, zákazníci této zábavně-kulturní instituci dobrovolně nechtěli dát více peněz, aby se jí lépe dařilo.
Mimochodem, místním lídrem Strany v komunálních volbách byl člověk působící ve městě v jiné zábavně-kulturní instituci, také čerpající veřejné peníze. Tuto skutečnost bych považoval za zajímavou a čistě náhodnou a dále bych se jí nezabýval. Ostatně, která instituce tehdy nečerpala veřejné peníze. Pokud by to někomu začalo něco připomínat, tak jde o podobnost jistě náhodnou. Vzpomínáte? Bylo nebylo.
Podle Strany bylo potřeba zachránit a rozvíjet (nejen) tu zábavně-naučnou instituci. Z veřejných peněz. Protože instituce bídně skomírala. Podle Strany se však jednalo o prestižní záležitost. Zábavně-naučná instituce s bohatou historickou tradicí. Daňový poplatníku, zaplať. Zvýší se tím něčí prestiž. Asi města. Nebo prostě někoho. Ne, tvoje ne.
Podle Strany by se zakladateli zábavně-naučné instituce (dále: Zakladatel) nelíbilo, jakým způsobem je zábavně-naučná instituce městem financována. Tím Strana asi myslela, že zábavně-naučná instituce je málo financována. Možná že kouzlem nechtěného měla Strana pravdu. On byl totiž Zakladatel úspěšným a bohatým podnikatelem a mecenášem. Zábavně-naučnou instituci založil a vybudoval ze svých soukromých peněz sto let před vznikem Strany. Zdá se, že zábavně-naučná instituce si tehdy dokázala vydělat nejen na sebe. Zakladatel totiž z výtěžku ze vstupného financoval dobročinné projekty. (Tolik k těm zlým, bezcitným, nechutně bohatým kapitalistům.) Pokud Zakladatel založil zábavně-naučnou instituci ze svých soukromých peněz a tato instituce si na sebe dokázala vydělat a ještě z ní bylo možné financovat dobročinné projekty, možná by se mu skutečně nelíbilo, jakým způsobem byla instituce financována o sto let později - z peněz daňových poplatníků.
Termíny jako strategický podnik, rodinné stříbro, prestižní podnik a podobně patří k politickým stranám z širokého levicového politického spektra. Vždy se jedná o státní nebo národní podnik nebo akciovou společnost s většinovým státním podílem. A vždy je to důvod, proč by se podnik neměl prodávat, privatizovat. Strategický Budvar třeba. Nebo strategické letiště Ruzyně. Pro stát naprosto strategické. Jako kdyby vláda nebo armáda neměla k dispozici letiště ve Kbelích. Jako kdyby Ruzyně neměla konkurenci ve Vídni, Mnichově, Drážďanech... Pokud by se včas na začátku devadesátých let nepodařilo prodat mladoboleslavskou Škodovku, jistě by dnes byla státním / národním podnikem strategického významu. Rodinné stříbro. Ochraňující naší národní identitu. Tedy pokud by během devadesátých let pro nekonkurenceschopnost nezkrachovala. Prosadit privatizaci takového podniku v době pokročilého budování eurosocialismu by byl problém. Krize nekrize. Víte jaký by to byl úžasný tandem? Státní automobilka se státní energetickou společností? Příspěvky do státního penzijního fondu s přidruženou výrobou automobilů a elektrické energie. Úžasná konkurenceschopnost. V Americe u GM by mohli vyprávět.
Existuje elegantní způsob umenšení moci politiků a přenesení této moci na občany. Říká se tomu volný trh, kapitalismus, laissez-faire kapitalismus. Je to stav svobodného rozhodování jednotlivců, kdy nejsou lidé různě postrkováni na jednu stranu prostřednictvím různých úlev a na druhou stranu prostřednictvím větších daní. Kdy za ně žádný politik nebo úředník nemusí přemýšlet a rozhodovat co je pro ně dobré ale oni sami se rozhodují.
Dokud se v politice budou točit velké peníze, dokud stát (kraj, město, obec) bude přerozdělovat hodně peněz, do té doby se budou v politice často objevovat lidé, kterým jde o tyto peníze, o moc a o vliv. Řešení je prosté: ponechme občanům co nejvíce peněz v jejich peněženkách, oni sami nejlépe vědí, jak s nimi co nejefektivněji naložit. A nepotřebují od nikoho dostávat úplatky, aby si koupili dražší výrobky nebo služby. Podobně absurdní záležitost jako "nechci slevu zadarmo". Víte, jak zlikvidovat korupci? Nechte politikům a úředníkům holé ruce. :)
Přerozdělování vyjde vždycky dráž, než kdybyste nechali lidem jejich peníze, ať s nimi naloží, jak uznají za vhodné. Třeba ať je utratí v nějaké zábavně-naučné nebo zábavně-kulturní instituci. Za nedotované ceny. Přerozdělování je totiž vždycky dražší, i když je naprosto čisté a naprosto transparentní. Musíte totiž zaplatit přerozdělovače. A že jich pár je.

Kdyby zůstalo lidem v peněžence maximum peněz a jen minimum peněz daňových poplatníků by do ruky dostali politici a úředníci, to by pro některé lidi byla hotová pohroma.
Nevím, jak ten příběh dopadl. Snad si jednoho krásného dne představitelé nebo voliči Strany vyjasnili, co vlastně chtějí. Jestli svobodu, nebo socialismus.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Pilc | pátek 17.12.2010 1:42 | karma článku: 9,74 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56