Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

17. 12. 2010 6:34
Svobodný trh zajišťuje efektivitu ekonomiky

stejně jako přirozený výběr zajišťuje kvalitu genofondu. Oba dva tyto užitečné jevy přirozeně vyplývají z reality a jejich likvidací přestávají věci dobře fungovat.

-

Ovšem je třeba vidět, že oba tyto jevy jsou z našeho hlediska často kruté. Slabší jedinci živoří a umírají. Proto ve jménu humanity do volného trhu i do přirozeného výběru zasahujeme. Podporujeme finančně lidi, které by volný trh odsoudil k bídě, a léčíme lidi, které by přirozený výběr odsoudil k smrti. I za cenu přerozdělování, neefektivity nebo na úkor kvality lidské populace. Slabé nezabíjíme, ale ochraňujeme.

-

Považuji za ekonomickou sebevraždu, pokud dáme přerozdělování přednost před volným trhem, jakkoli mohou vypadat takové nápady ušlechtile. A považuji za nelidské, pokud dáme přednost volnému trhu před lidmi živořícími v bídě. Pravice by měla hledat maximální svobodu pro trh za podmínky postarání se o slabé, levice by měla hledat maximální míru přerozdělování bez likvidace ekonomiky.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

17. 12. 2010 6:36
Re: Svobodný trh zajišťuje efektivitu ekonomiky

Pravice i levice by neměly překračovat popsané hranice, jinak společnosti hrozí rozvrat. Levičák, který nebere ohled na fungování ekonomiky, je stejně nebezpečný jako pravičák, který nebere ohled na potíže chudých.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 12. 2010 1:57
Svobodu přinese teprve socialismus

Tzv. volný trh zajišťuje svobodu jen určité "elitě", na úkor pracujících. Ve skutečnosti je tento trh vždy umělým lidským výtvorem, je svázaný řadou regulací. Vládnoucí vrstva si pomáhá zásahy svého státu, ať už jde o přerozdělování zdola nahoru státními zakázkami, nebo o vojenské akce. 

0 0
možnosti