To byl ale nářez!

Volební výsledek TOP 09 v Uherském Hradišti se nedá označit za nic jiného, než za totální debakl. Přesto s pouhým jedním mandátem mají naději na křeslo místostarosty.

Uherskohradišťská topka šla do komunálních voleb v koalici s občanským sdružením KRUH (Koalice pro Rozvoj Uherského Hradiště). Tato koalice má ve městě dlouholetou tradici a dokonce v devadesátých letech měla dvakrát starostu.

Lídr kandidátky, jeden ze současných uherskohradišťských místostarostů, původně za KDU-ČSL a současný krajský předseda TOP 09 za Zlínský kraj, Evžen Uher, již v lednu na ustavujícím sněmu městské organizace TOP 09 v Uherském Hradišti, naznačil možnou koalici s KRUHem. Dá se říct, že si už tenkrát asi moc nevěřil a dopředu si chtěl pojistit místostarostenskou židli pro  případ, že by se mezitím nestal poslancem.

Pan místostarosta však sněmovní volby projel na celé čáře, a tak přes odpor nemalé části městské organizace TOP 09 prosadil společnou kandidátku s KRUHem.

To bylo řečí, že budeme mít nejméně sedm lidí v zastupitelstvu. Volební výsledek, čtyři mandáty, musel být pro pana lídra skutečnou sprchou. I když …

Čtyři mandáty nejsou pro TOP 09, ale pro koalici celkem, přičemž hradišťská topka získala pouze jeden a to první místo, na kterém byl samozřejmě topácký lídr. I když se jednu chvíli zdálo, že pan Uher skončí na místě druhém, jak mu na paty šlapala historička Slováckého muzea Blanka Rašticová. Tato dáma se z nevolitelného dvanáctého místa dostala na místo druhé. To o něčem svědčí! Nezbývá nic jiného, než paní doktorce upřímně pogratulovat.

S ohledem na počty mandátů v Uherském Hradišti se dají předpokládat případné koalice. V té nejpravděpodobnější by uskupení TOP09–KRUH mohlo získat křeslo místostarosty, což by znamenalo, že dosavadní místostarosta, Mgr. Evžen Uher, by se stal místostarostou s prakticky jediným mandátem. Tedy se svým vlastním.

Z morálního hlediska se mi toto jeví naprosto nepřijatelným, ba dokonce nestoudným. Lídr, který během půl roku de facto prohrál dvoje volby, by si v žádném případě neměl nárokovat uvolněnou funkci na radnici. Tedy, měl by z výsledků voleb vyvodit svoji osobní a hlavně politickou zodpovědnost a podle toho se také zachovat. Tím může napravit pošramocenou reputaci strany, kterou sám před rokem pomáhal zakládat. Pokud tak neučiní, tak ji na dlouho, alespoň v Uherském Hradišti poškodí.

Autor: M. K. Pijáček | neděle 17.10.2010 11:40 | karma článku: 18,69 | přečteno: 1681x