Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rád jsem zaplatil …

… za pobyt v nemocnici. Jsem totiž naivka, myslící si, že žije v právním státě, v němž platí zákony a které každý dodržuje. Prostí občané i zákonodárci, včetně Rathů, Hašků a jim podobných.

Tento měsíc jsem strávil deset dnů v Kyjovské nemocnici, kde jsem se musel podrobit menšímu chirurgickému zákroku. Během této doby jsem měl řadu rozhovorů se spolupacienty na téma „zdravotnické poplatky“. Nebyli to žádní zbohatlíci, ale obyčejní lidé. Důchodci, zaměstnanci, matka několika dětí. Všichni se shodovali v jednom. Doma také jíme, doma bychom to rovněž neměli zadarmo. A peníze, které špitál získá? Přejme mu je! Ať se nakoupí pořádné postele, lepší vybavení odborných pracovišť, ať můžeme jít do svého špitálu s vědomím, že bude o nás dobře postaráno. Co je platný ten nejschopnější doktor, když pracuje se zastaralým zařízením nebo nemůže použít moderní metody, protože mu je pojišťovna neproplatí?

Při propouštění byli pacienti dotazováni, zda zaplatí šedesátikorunový poplatek za každý den pobytu, nebo využijí darovací smlouvy. Jihomoravský hejtman Michal Hašek je se svými oranžovými kumpány opravdu velkorysý. Nejen třicetikorunové poplatky za návštěvu v ambulanci, ale též devadesátikorunové za pohotovost, ba i šedesátikorunové za pobyt v nemocnici uhradí za pacienta, který podepíše darovací smlouvu. Z devíti propuštěných pacientů, se kterými jsem hovořil a jimž byla nabídnuta darovací smlouva, jich tuto smlouvu odmítlo devět. Z toho čtyři důchodci.

Zcela pragmatický byl právě postoj důchodců. Těch pár stokorun je sice určitá nepříjemnost, ale není to zas taková hrůza. Toto je nezruinuje. Ale co když se jim stane něco horšího? Nebo jejich dětem či vnoučatům. V živé paměti je stále případ malé Nikolky, na jejíž transplantaci jater se pořádaly sbírky. A takový případ nebyl zdaleka jediný. Není lépe nést náklady třeba na vyléčení chřipky sám a mít jistotu, že pokud se mi stane něco horšího, nebudu muset prosit soucitné lidi o dary? Proto přijetí darovací smlouvy od oranžového hejtmana považovali právě tito důchodci za nedůstojné a zaplatili.

Sociální demokraté s úhradou poplatků a s příslibem jejich konečného zrušení vyhráli krajské i senátní volby. Kde však tito hejtmani se svými pomocníky – bohužel v mnoha případech se rekrutujících i z jiných barev, než oranžové či rudé, v zájmu uchování si korýtek v krajských koalicích – berou na tyto dary peníze? Z peněz daňových poplatníků! V rozporu se zákonem! Demagogická vysvětlení, že nemocnice ani pojišťovny o poplatky nepřijdou, poněvadž je za pacienty uhradí kraje, jsou populistickým nesmyslem, poněvadž tyto peníze jsou zcela neoprávněně vzaty z rozpočtů krajů.

Kladu si otázku. Jsou sociálnědemokratičtí politici takoví hlupáci? Copak neví, že tyto peníze budou chybět jinde? Třeba na odstraňování škod z povodní. Ale proč by je to mělo zajímat? Vždyť právě jihomoravský hejtman Hašek svou povinnost již splnil, když minulý čtvrtek na otázku redaktorky rádia Česko vztahující se k agrární problematice, místo jasné odpovědi na jasně položenou otázku vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým po obětech povodní. Já nevím jak komu, ale mně se z toho zvedl žaludek. To je možná budoucí člen vlády, pokud by Paroubkovi hoši vyhráli volby. Bůh s námi a paroubkovci pryč! A chybějící peníze? Žádný problém. Po vyhraných volbách, za pomoci komunistů a možná i lidovců, výrazně zdaní bohaté a peněz bude dost. Bohatými se ovšem myslí lidé přičinliví a snaživí, protože gauneři si zase nějakou únikovou skulinu najdou. Ostatně i šedá eminence sociálních demokratů, jeho prevoschoditělstvo David Rath přiznal, že i když poplatky budou zrušeny, lidé zaplatí stejně.

Domnívám se, že za celým poplatkově darovacím humbukem oranžových hejtmanů je financování volební kampaně především sociálních demokratů. Při tom se trochu přiživí někteří politici jiných stran, které začínají nabírat zdravou oranžovou barvu. Nemělo by se tímto zabývat státní zastupitelství a policie? Nejde zde o zneužívání veřejných peněz? Nevím. Pouze se domnívám a nejen já. Proto, pokud jsme vskutku v právním státě, v němž není místo pro obcházení zákona, měly by zasáhnout orgány činné v trestním řízení a dodržení zákona, byť jakkoli sporného či kontroverzního, docela prostě vynutit.

Vážení páni Paroubkové, Rathové, Haškové nebo třeba Cyrilové! Rád zaplatím, protože chci kvalitní zdravotnictví. Žvásty o bezplatném zdravotnictví, na které máme právo, jsem poslouchal větší část života. Všichni vědí, že je to nesmysl a přitom se nestydíte balamutit lidi, že je tomu jinak. A když se náhodou nestane po vašem a projde zákon, který vašemu sociálnímu (rozuměj socialistickému) rozoumku není po chuti, pak docela neomaleně tento zákon obcházíte a pro své cíle zneužíváte peněz nás všech.

Hluboce se skláním před dotyčnými důchodci, kteří chtěli dostát své občanské povinnosti a pobyt v nemocnici si zaplatili.  Před vámi, páni oranžoví politici, se neskloním.

Viz. též starší blog http://pijacek.blog.idnes.cz/c/82561/Rad-zaplatim-Ja-nejsem-Rath.html

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 29.6.2009 22:01 | karma článku: 43,71 | přečteno: 5776x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.