První máj?

Co je První máj? Je to svátek práce? Je to lásky čas? Je to den odpočinku? Jak pro koho. Může také být i pravým opakem uvedeného.

První máj může být dnem nenávisti. Nenávisti třídní, nenávisti sociální, nenávisti rasové, nenávisti jakékoliv. Do ulic vyrazí levičáci a pravičáci, fašouni s nácky a anarchisté, anticikáni a antigadžové, jedni proti druhým. V plné pohotovosti jsou policisté všeho druhu včetně těžkooděnců, v pohotovosti jsou hasiči a záchranáři, v pohotovosti jsou lékaři. Jaký je to potom svátek? Svátek čeho? Jaká je to láska? Láska k čemu, láska ke komu? Jaký je to odpočinek, jaká je to pohoda?

Jako každoročně, oslavil jsem tento den poutí na místo pro Moravany tak drahé, poutí na Svatý Hostýn. Vládla tam skutečná pohoda, skutečná láska. Láska k bližnímu svému a tedy k lidem. Láska rodinná, protože tam také byla spousta rodin i s malými dětmi. Bylo místo i pro lásku mileneckou. Také svátek práce se tam dal oslavit. Ne plamennými projevy, ale účastí na bohoslužbě. První máj je totiž už od 19. století zasvěcený svatému Josefu dělníku. Pro neznalé, svatý Josef byl tesař, tedy z dnešního pohledu dělník. Oslavovat zde mohl i člověk ve víře ne zrovna žhavý. Jen tak, užívat si nádherného dne pod korunami stromů. Bylo tam  hodně lidí a mezi nimi i dost snědých spoluobčanů, tedy Cikánů. Ne nechci je urážet, ale slovo Rom mi nějak nesedí. Patřím přece už jen ke starší generaci. Proč je vzpomínám? Prostě tam byli. Užívali si nádherného dne, byli na mši svaté a především, nikomu nevadili. Alespoň jsem nezaznamenal žádnou známku nevraživosti z jakékoliv strany. Dokonce jsem si s několika z nich pěkně popovídal. Proč to nejde jindy a jinde? Strašně se mi líbí jedno cikánské úsloví: Šaj pes dovakeras – Můžeme se domluvit. Ano, můžeme se skutečně domluvit, ale musíme chtít. Kdo s kým? Přece lidé s lidmi. A to může být jenom tehdy, když v každém druhém člověku budu vidět svého bratra či sestru. Tehdy, až nastane pravý lásky čas.

Když jsem v podvečer zasedl k internetu, hned jsem viděl, že svatohostýnská idyla zdaleka nebyla všude. Nebyl všude lásky čas, nebyl to všude odpočinkový den, nebyla všude pohoda. Škoda, řekl jsem si, vypnul internet a šel pokračovat ve slavení Svátku práce. Jak? No přece prací, na zahrádku.

A jak jste oslavili tento den vy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: M. K. Pijáček | úterý 1.5.2012 22:09 | karma článku: 11,30 | přečteno: 785x