Pro "Dvojčata" nezapomínejme na Chile

Pro "Dvojčata" programově zapomínáme na jiné 11. září. Právě před 41 roky, 11. září1973, v Chile zahynuly tisíce lidí, když fašistická vojenská junta pod velením generála Augusta Pinocheta, za tiché podpory USA, svrhla demokraticky zvolenou levicovou vládu Salvadora Allendeho, která, bohužel stále více inklinovala k socialismu a komunismu.

Nastalo období pravicového teroru, během kterého zahynula spousta lidí. Počet mrtvých v prvních dnech se odhaduje od 3.000 do 30.000, rovněž bylo uvězněno na 80.000 lidí. Byl umučen a zavražděn známý chilský zpěvák Victor Jara. Prezident Allende zahynul při obraně prezidentského paláce - podle posledních výzkumů se údajně zastřelil, aby nepadl do rukou vzbouřenců. Následovaly roky tvrdého pravicového teroru, při kterém beze stopy zmizely desetitisíce lidí. Pinochet na svou obhajobu vždy uváděl, že zachránil zemi od komunismu. Těžko říct, zda to pod jeho vládou nebylo daleko horší, než kdyby Allende zavedl komunistický režim. Každopádně Pinochet byl stejně neomluvitelný vrah, jako byli Hitler, Stalin, Castro či Pol Pot.

Chilané nakonec postavili Pinocheta před soud a v roce 2004, vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu a vysokému věku odsoudili za zločiny proti lidskosti k domácímu vězení. Dva roky na to zemřel.

Přes ekonomickou prosperitu Chile a přes "záchranu" země před komunismem, většina Chilanů Pinocheta za spasitele nepovažuje. Naopak, v mnoha rodinách s hrůzou vzpomínají na jeho vládu, na řádění tajné policie DINA, která si nezadala se svými vzory, tedy KGB či gestapem, potažmo naší STB.

Pro "Dvojčata" nezapomínejme na Chile. Tato tragédie postihla daleko více lidí, než ta před 13 roky.

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 11.9.2014 23:05 | karma článku: 21,88 | přečteno: 874x