Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pojištění nebo důchodová daň? aneb Penzička – 2. část

Dlouhá desetiletí si platím důchodové pojištění. Jenže prý to žádné pojištění není, a žádné peníze na nějakém důchodovém účtu nemám.  Kde jsou ty spousty peněz, které jsem za ta léta musel dobrovolně-nuceně zaplatit? Kdo mi je ukradl?

Zavinil to starý Bismarck

Ten totiž vymyslel geniální způsob, jak zaplátovat děravou státní kasu. Kdyby zvýšil daně, narazil by, hlavně u majetných. Proto musel nabídnout něco, čím by je uklidnil. Tak zavedl důchodové pojištění. Jistotu, že stát se o každého ve stáří postará.

Jak velká část příjmů se tehdy odváděla, není v tomto okamžiku podstatné. Důležité bylo, že systém vznikl a že fungoval. Obrovskou výhodou bylo, že drtivá většina účastníků pojištění se důchodu nedožila. Takže se jim nemuselo nic platit.

Co je a co není pojištění?

Principem každého pojištění je smlouva, která říká, že při splnění určitých podmínek pojišťovna zaplatí svému klientovi určitou, předem dohodnutou sumu peněz. Tedy každý klient pojišťovny má svůj konkrétní účet, na kterém se mu hromadí peníze.

Ve státním systému důchodového pojištění něco takového neexistuje. Peníze, které přijdou do systému, se anonymně shromáždí a přerozdělují na výplatu důchodů. Kolik? Na to je stanovený nějaký klíč, který do určité míry „zrovnoprávní“ všechny důchodce. Přebytek pak skončí v bezedné žumpě státního rozpočtu. Tak to alespoň Bismarckem bylo vymyšleno a tak to dlouhá desetiletí fungovalo. Takže státní důchodový systém není pojištění, i když se tak nazývá.

Systém však fungoval …

Ano. Dokonce ještě před listopadem, tedy dávno a dávno po Bismarckovi. Pouze s tím rozdílem, že veškeré peníze, které přišly do socialistické státní kasy, byly přerozděleny dle potřeb a nikdo se příliš nezajímal, kolik peněz přišlo z tzv. důchodového pojištění a kolik se na důchody skutečně vydalo.

Bismarckův duch přežíval dokonce i s úmrtností důchodců. Znal jsem spoustu lidí, kteří se v šedesátých až osmdesátých letech důchodu nedožili, nebo jej pobírali velmi krátce. Tenkrát jsem častokrát slyšel, že „Já se důchodu ani nedožiji.“

Jenže za poslední pětadvacet let se průměrný věk zvýšil přibližně o tolik, kolik to činilo za celou éru od doby Železného kancléře. Důchodců začalo přibývat, a co horšího, neumírají hned, ale důchod pobírají dlouhá léta. Lidé sice automaticky stále říkají, že se důchodu nedožijí, ale opak je pravdou. Kromě toho se snižuje počet těch, kdo by do systému přispíval, což je důsledek antipopulační či antirodinné politiky všech polistopadových vlád.

… a stále přežívá

Ano, přežívá. Jenže pořádně skřípe. Peníze ze systému už netečou do společné kasy, ale dávají se na konkrétní hromádku, ze které se rozdělují důchodcům. Jenže hromádka je malá, nestačí a musí se na ni stále více přidávat. Systém už dávno nesanuje bezednou státní kasu, ale řádně jí pouští žilou. Pokud je vůbec z čeho. Důchody proto rostou pomalu, nekopírují inflaci. Vlády se rozpačitě pokoušejí posunovat věk odchodu do důchodu. Trochu v duchu Bismarcka, aby se jej dožilo co nejméně lidí. Jenže nemají k tomu dost odvahy a proto nejdou do důsledku. Ani se nedivím. Vláda, která by se toho odvážila, by brzy skončila.  Navíc, díky špatné politice zaměstnanosti není práce ani pro mladé, neřku-li pro staré.

Jak je to s tím důchodovým pojištěním doopravdy?

Žádné důchodové pojištění neexistuje. Jedná se o další, docela obyčejnou utajovanou daň. Nazveme ji třeba daní důchodovou. Tak platíte a platíte, a za celý život si nenaspoříte na důchod ani korunu. Stát vám však něco dá. Otázkou je právě to slůvko NĚCO. Kolik to bude, nikdo neví. Existují pouze určité dohady a prognózy, že výše státních důchodů bude klesat, protože stát na to prostě nebude mít peníze. Dá se tedy předpokládat, že státní důchody vůči výdělkům budou stále menší a menší. Státní důchody nebudou schopny zajistit dostatečnou ochranu před chudobou. Důchodci tak budou chudobnější a chudobnější. Nakonec začnou umírat, protože nebudou mít na základní životní potřeby. Tím se průměrný věk bude opět zkracovat a …

… a dál už raději ani nepřemýšlet. Naštěstí já už tady nebudu.

Ale co vy, čtyřicátníci, třicátníci a vy ještě mladší?

Vy se toho nebojíte?  

Nemyslíte, že je nutné něco s tím dělat?

Nespoléhat se pouze na stát a zabezpečit se na stáří, dokud jste ještě poměrně mladí?

Autor: M. K. Pijáček | úterý 12.2.2013 19:57 | karma článku: 15,95 | přečteno: 978x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Badal si nedá pokoj?

Osobní tajemník arcibiskupa Dominika Duky Milan Badal se opakovaně navezl do islámu. Neexistuje prý rozdíl mezi islámem a islamisty.

18.8.2016 v 9:45 | Karma: 36,16 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kosočtverec

Učit nevidomého není pro kantora legrace. Geometrii už vůbec ne. Když se učitelce podaří takovému studentovi vysvětlit co je kosočtverec, jeho vděčnost nezná mezí.

6.8.2016 v 17:00 | Karma: 19,23 | Přečteno: 783x | Diskuse| Poezie a próza

M. K. Pijáček

Když člověk z Hradu neumí anglicky

Reaguji na poměrně starý blog jednoho topáckého snaživce. Ve stylu, že účel světí prostředky, bez skrupulí se naváží do člověka z Hradu. Jak vidět, při honu na tuto čarodějnici se vše hodilo, stejně jako se hodí dnes.

7.6.2016 v 11:00 | Karma: 33,78 | Přečteno: 1785x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Exsedlák Jurečka je snad z jiného světa

Bývalý sedlák Jurečka se na facebooku rozplývá nad tím, že zemědělství není jenom práce, ale poslání a většinou láska na celý život. Na to podstatné pan ministr však zapomněl.

3.6.2016 v 7:45 | Karma: 34,17 | Přečteno: 1264x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Z matematiky vybouchlo 23 procent studentů

Přesto ministryně Valachová, dle Lidovek.cz, chrochtá blahem. Prý si studenti na státní maturity zvykli. Jenže proč státní maturity, a maturity obecně, imrvére dopadají tak mizerně?

20.5.2016 v 17:47 | Karma: 27,13 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.