Otevřený dopis řediteli nemocnice v Uherském Hradišti

Vážený pane řediteli, dovolte mi vyjádřit názor řadového pacienta na Vaše rozhodnutí, kterým jste potvrdil výpovědi některých lékařů v rámci akce „Děkujeme, odcházíme.“

Vaše rozhodnutí považuji za naprosto správné a hodné opravdového manažera, který cítí zodpovědnost za řízení jemu svěřené nemocnice. Jako jediný v tomto státě jste odolal nehoráznému vydírání levicově orientovaných odborů. Nečekal jste, až ersonální problémy  někdo vyřeší za Vás a sám jste přijal opatření, která vedla k tomuto rozhodnutí. Škoda, že takových ředitelů nebylo víc. Pan ministr Heger by tak měl daleko jednodušší vyjednávací pozici. To, že ustoupil nátlaku levičáckých odborů, mu těžko někdo může vyčítat. Sám bych nechtěl být na jeho místě. Ano, měl podporu veřejnosti, která byla a stále z velké části je znechucena obstrukcemi a vydíráním některých nezodpovědných lékařů. Stačilo by však málo, třeba jediné úmrtí po odchodu těchto dobrodruhů v bílých pláštích a veřejné mínění by se obrátilo nejen proti němu, ale proti celé vládě.

Vstřícné rozhodnutí pana ministra a potažmo celé vlády (prozatím očekávané) neznamená a nemůže znamenat, že jednotliví ředitelé nemocnic musejí vzít revoltující lékaře zpět. To by byl naprosto nepřípustný zásah do manažerských pravomocí ředitelů nemocnic. Kromě toho Zákoník práce nezná pojem „stažení výpovědi“, přestože se v personální praxi běžně používá. S takovým „stažením“ totiž musí zaměstnatel projevit souhlas. Jediný adekvátní způsob, jak v nemocnici ponechat některé lékaře, kteří se propůjčili odborářskému vydírání  se mi jeví ten, že tito ukončí svůj pracovní poměr k 1. březnu a mohou být opětovně přijati ve výběrovém řízení. Samozřejmě, za podmínek platných pro nově nastupujícího lékaře a třeba s nástupem 1. března.

Doufám, že ředitelé ostatních nemocnic budou stejně nekompromisní jako Vy. Jistě, v některých nemocnicích to půjde obtížně, protože revolucionářů v bílých pláštích tam bude příliš mnoho a ředitelé jinou možnost mít nebudou. To však záleží případ od případu, nemocnice od nemocnice. Nekompromisní ředitelé, stejně jako Vy, budou také muset počítat se silnými reakcemi bossů místních frakcí LOK, kteří budou tlačit na krajské radní, zodpovědné za zdravotnictví a především na sociálně demokratické hejtmany.  Upřímně řečeno, nezávidím Vám Vaši pozici. Pevně však doufám, že své nekompromisní rozhodnutí „ustojíte“.

Na závěr Vám, vážený pane řediteli, děkuji za pevný a především zodpovědný postoj, který jste projevil při řízení uherskohradišťské nemocnice.

 

S pozdravem Miroslav Pijáček, Uherské Hradiště

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 17.2.2011 12:00 | karma článku: 44,91 | přečteno: 9415x