Osobní odpovědnost politiků aneb Omyl, pane hejtmane

Hejtman Libereckého kraje v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že na odstraňování škod z povodní má kraj finanční rezervu 5 milionů korun a k tomu 18 milionů je rezerva v rozpočtu, kterou může kraj použít v souvislosti s vyhlášením stavu nebezpečí.

Nikdo nepochybuje, že tyto finance nikterak nepostačí a že bude muset pomoci stát, tedy daňoví poplatníci. Těžko bych hledal někoho, kdo by s touto pomocí nesouhlasil. Potud je vše v pořádku. Pan hejtman však poněkud pozapomněl, resp. ani si nepřipouští fakt, že v krajské pokladně mohl mít o cca 31 milionů víc. Takže omyl, pane hejtmane! Musíte počítat i s těmito penězi!

Kde tyto peníze jsou? To nikdo neví. Vlastně ví to každý, kdo si v libereckém kraji nechal proplatit tzv. regulační poplatek za návštěvu lékaře, za položku na receptu či za pobyt v nemocnici. Pan hejtman nějak nebere na vědomí, že v loňském roce prošustroval, profrajmačil, zpronevěřil (čtenář ať si doplní přiléhavý výraz dle svého gusta) 22 milionů korun a v roce letošním dalších 9 milionů. Pan hejtman si ostatními sociálnědemokratickými zastupiteli za asistence vlezprdelkovských zastupitelů jiných stran, kteří si v koalici se sociálními demokraty zachovali svá krajská korýtka, úmyslným a programovým porušováním zákona připravil kraj o jedenatřicet milionů, které mohl použít třeba právě na lepší materiální vybavení hasičských záchranných sborů. Nebo na něco jiného, stejně důležitého.

Samozřejmě, liberecký hejtman v tom nejede sám. Jede v tom celá ČSSD, která spolu s komunisty za pomoci některých politiků jiných stran, během půldruhého roku připravila tento stát o více než šest set milionů korun. A „držgrešle“ Kalousek se chytá za hlavu, kde ty peníze neustále mizí.

Proto se ptám: Neměla by se sociální demokracie finančně podílet na odstraňování škod z povodní? Že nemá z čeho? Že se zadlužila volební kampaní? Ale to její problém. Těch šest set milionů, populisticky rozdaných lidu, byla rovněž taková skrytá-neskrytá volební kampaň! A navíc, každý kraj odhlasoval na některém ze svých zasedání, že bude proplácet poplatky. Tudíž lze bez problémů doložit, kteří konkrétní lidé v tom kterém kraji odhlasovali toto pouštění žilou veřejným financím. A proto by měli bez rozdílu nést svůj díl osobní a také hmotné zodpovědnosti až do výše svého majetku. A peněz by bylo dost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 9.8.2010 0:00 | karma článku: 34,39 | přečteno: 2455x