Odvolat Stráského?

Pokud by ministr životního prostředí Tomáš Chalupa odvolal z funkce ředitele NP Šumava Jana Stráského, připravil by tím NP Šumava o všestranného a nikým nahraditelného odborníka.

Jan Stráský je totiž odborník k pohledání. Byl posledním předsedou federální vlády, vykonávající po nějaký čas souběžně též funkci federálního ministra zahraničního obchodu. Po Havlově abdikaci si v souladu s Ústavou jako předseda vlády zahrál i na úřadujícího prezidenta ČSFR.

Při inauguraci do funkce ministra dopravy nezapomněl zdůraznit, že s dopraváky si bude rozumět, protože v dětství se rád hrával s vláčky. Dětská záliba ve hře s vláčky jej dle jeho rozumu dostatečně kvalifikovala do této funkce. Když po čase z dopravy odešel na ministerstvo zdravotnictví, dopraváci, nejvíce však ajznboňáci, hlučně oslavovali. Zato doktoři měli obavy (bohužel, mají je, stejně jako dopraváci, stále).  Na tiskovce byl Jan Stráský ve své sebechvále tentokrát opatrnější. Na otázku novinářů, zda si hrával na pana doktora, odmítl odpovědět s tím, že by to média zase překroutila.

Sotva se tento všestranný odborník dostal do důchodu, stal se ředitelem Krajského úřadu Jihočeského kraje. Tedy pravou rukou jihočeského hejtmana. Tam zůstal pouze jedno volební období do roku 2006, aby nakonec ve věku 71 jako nedocenitelný odborník byl jmenován prozatímním ředitelem NP Šumava.

Proto kladu otázku: Je vůbec vhodné odvolávat pouze tohoto špičkového odborníka?

Nebylo by lépe odvolat také toho, kdo jej do této funkce povolal? Tedy ministra životního prostředí Tomáše Chalupu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: M. K. Pijáček | pondělí 15.8.2011 11:49 | karma článku: 19,08 | přečteno: 1512x