Nacisté či komunisté?

Stejně jako komunista F. E. Dzeržinskij byl předobrazem a prototypem nacisty Heinricha Himmlera, či sovětská Čeka předobrazem německého gestapa, tak také sovětské Gulagy byly předobrazem německých koncentráků.

F. E. Dzeržinskij

Naprosto otevřeně a bez ostychu se mluví a píše o zvěrstvech nacistů. V případě komunistů jsme daleko skromnější. Proto si neodpustím malinkou poznámku.

 Když se Himmler zajímal, jak správně budovat koncentrační tábory, což jistě nebyla zcela neznámá a nová zařízení, vzorem mu údajně byly sovětské GULAGy, založené Felixem Edmundovičem Dzeržinským na příkaz samotného Vladimíra Iljiče Lenina. Celý název těchto lidumilných ústavů zněl Gulag (ГУЛаг – Главное управление исправительно-трудовых лагерей), což znamená „Hlavní správa nápravně – pracovních táborů.“ Himmler tento sovětský vzor pak s důkladností vlastní Němcům dotáhl k dokonalým továrnám na smrt.

Sovětští komunisté nebyli žádní troškaři. Ihned po nástupu k moci vypracovali metody, jak zúčtovat s politickými odpůrci. Metody sice drobátko primitivní, ale velmi účinné. Potřebný lidský materiál pro gulagy dodávala pověstná Čeka (ЧК, ВЧК СНК РСФСР – Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем при Совете народных комиссаров РСФСР, z ní vznikla KGB), rovněž založená a řízená F. E. Dzeržinským, která by mohla být považovat za prototyp Himmlerova gestapa. Metody obou si nezadaly.

Tak se ptám, aniž čekám odpověď: Kdo páchal větší zvěrstva? Nacisté či komunisté? Nacisté byli dokonalejší, komunisté začali dřív. Kde jsou dnes nacisté? Na smetišti dějin. Kde jsou dnes komunisté? Ve většině evropských parlamentů, včetně toho našeho.

A propos: Nebyly sovětské gulagy také předobrazem například uranových dolů v Jáchymově či koncentráku pro kněze a řeholníky v Želivě? A nevíte náhodou, který komunistický poslanec ještě za první republiky vykřikoval v Národním shromáždění, že se do Moskvy jezdí učit, jak zakroutit nekomunistům krky? Nebyl to náhodou náš první dělnický prezident?


Autor: M. K. Pijáček | sobota 27.10.2012 21:21 | karma článku: 33,00 | přečteno: 1720x