Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturanti jako předvolební rukojmí?

(A)Sociální demokrati, kteří se nejvíce podíleli na neutěšeném stavu státních maturit, se teď snaží z nastávajících maturantů udělat svá volební rukojmí. Na stejnou populistickou strunu hraje i ustrašená ODS a další partaje a partajčičky.

Hojně diskutovaný problém státních maturit se před volbami stal pouhým politickým handlem, jehož účelem není mladé dostat na vyšší vzdělanostní úroveň. Účelem je urvat co největší kus moci v této rozhádané zemičce a maturující děcka se k tomu dají dobře  vy(zne)užít. Dají? Chachá! Mladí nejsou blbí, vážení páni politici. Ano, pokud se státní maturity odloží, mnozí si oddechnou. To však pro mladé nebude dostatečným důvodem, aby se masově dostavili k volbám a navíc dali své cenné hlasy právě vám.

Tedy: Státní maturity ano či ne?

Já říkám ano. Samozřejmě, je to můj soukromý názor, se kterým řada kolegů nemusí souhlasit a už vůbec s ním nebudou souhlasit maturanti. Jenže musíme si uvědomit, že opětovný odklad nezaručí, že v dalším termínu budeme na tom lépe. Bude to stát spoustu dalších peněz, a pokud by se navíc jednalo o dvou či dokonce víceletý odklad, přijdeme o evropské peníze určené právě k tomuto účelu. Můžeme si dovolit vyhodit miliardy z okna? Kdo je v konečném důsledku zaplatí? Jestli to nevíme, tak jsme to my sami. Daňoví poplatníci.

Obavy studentů, s nimiž nezodpovědně kalkulují některé asociálně uvažující partaje s tím, že získají hlasy studentů, nebudou rozptýleny. Žádný projekt se nedá připravit tak dokonale, aby ve hře nezůstala nějaká nejistota. Proto strach z nového studenti budou mít vždy. I v dalším termínu, případně i v tom další, pokud by (nedej Bože) byl ještě nějaký další. Rozdíl bude pouze v tom, že to již nebudou voliči, s jejichž hlasy se momentálně počítá. Tedy rozdíl pro partaje. Študáci na tom budou zase stejně.

Myšlenka státních maturit se táhne z dob velmi dlouho.  Projekt se rozjížděl ještě pod otcovským dohledem papá Klause. První termín, který byl pro spuštění projektu státních maturit zamýšlen, byl v rok 2002. Byla to doba (o)poziční smlouvy, doba vlády jadrného a mocného prognostika Miloše Zemana. Nechci zde popisovat celou anabázi, kterou tato geniální akce prošla. Nicméně od roku 1997, kdy se státně-maturitní cirkus spustil, celých osm let to bylo pod taktovkou vlády oranžové strany veřejného blaha. Samozřejmě, ani modrá „Vogelpartei“ není bez viny. Poslední, nikoliv první, odklad státních maturit prošel parlamentem v červnu 2007, a to už vajíčkáři nevládli.

Za celou dobu se jako na běžícím pásu střídali ředitelé Cermatu, tedy mozkového centra celé akce. Přestože dnes už se snad ani nedá spočítat, kolikrát na tomto postu došlo ke změně, jmen je pár. Jednalo se o nekonečný řetěz odchodů a návratů. Může tento způsob řízení řízení státní instituce vést k něčemu dobrému? V soukromém sektoru by takový podnik dávno zkrachoval. Státní na tom zas tak zle není, protože daňoví poplatníci to zatáhnou.

A tady jsm u ceny, už jednou zmíněné . Uváděná čtvrtmiliarda se mi jeví jako poněkud malá částka. Jednoduchými propočty se dá odhadnout, že existence Cermatu přišla daňové poplatníky na daleko víc. Samozřejmě nejsou započítány těžko zjistitelné náklady, které na svých bedrech nesly samy školy při organizování a realizacích tzv. maturit na nečisto a dalších nejrůznějších testů.

Největším kritikem státních maturit, zejména v posledním roce, byl poslanec za ODS Waltr Bartoš. Nechci teď polemizovat s jeho argumenty pro a proti. Nicméně o odkladu se v podstatě více či méně nemluvilo. Alespoň ne příliš nahlas. Mezi učiteli a také mezi studenty však panovala velká nervozita. Jak to bude, co to bude a tak podobně. Učitelé, byť mnozí, nebo spíše většina, dodnes pořádně nevědí, jak státní maturity budou probíhat, si pomalu na myšlenku, že se to příští rok v dubnu či květnu spustí, pomalu začali zvykat. Studenti jsou dále vystrašení. Ani se jim nedivím.

Pak si vajíčkáři zahráli s ohněm, trochu se jim to vymklo z rukou a jejich zásluhou padla vláda. Předčasné volby! Jak si zajistit vítězství? Máme zde přece mnohatisícový dav prvovoličů, z nichž mnozí mají v příštím roce státně maturovat, z čehož mají (oprávněný) strach. Tak je toho strachu zbavíme! Státní maturity odložíme a oni nám z věčnosti dají hlas. Ostatní partaje zpozorněly. Přece ta děcka nenecháme socanům. Modří, kteří si v podzimních volbách takříkajíc pořádně natloukli, se poučili. My přece rovněž nespustíme nepřipravené státní maturity. Tím spíš, když náš Bartoš již dlouho proti nim brojí. Nám jde přece o mladé, a proto pro ně musíme připravit něco zajímavého. Mladí jsou přednější, než nějaká korýtka, o ta jde přece pouze na prvním místě. Další partaje a partajčičky nezůstaly stranou. Boj o mladé voliče se rozhořel. Pouze stoupenci knížepána v tomto nechutném klání zůstávají stranou, věrni zásadě neslibovat nic, co není reálné.

Odložení sice reálné je, a jak se bohužel zdá, víc než reálné. Ale bude nás to hodně stát. A do toho strana knížepána Schwarzenberga nepůjde. Topáci umějí počítat a vyhazovat peníze nechtějí. V tomto duchu uvažuje i současná ministryně školství, která se nevzdala naděje, že v zářijovém hlasování bude mít dostatek lidí rozum. Proto také zaslala ředitelům škol dopis, z něhož si dovolím citovat:

            Mým úmyslem je v první řadě omezit dopady prodlužující se politické diskuze o odkladu zahájení maturitní reformy na chod škol. Proto jsem se rozhodla bez ohledu na výsledný verdikt našich zákonodárců odložit realizaci říjnové maturitní generálky na leden 2010. Přesný termín definitivně stanovím až na základě výsledku jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. K tomuto rozhodnutí jsem dospěla s vědomím toho, že tím neohrozím bezpečnou proveditelnost maturitní reformy v roce 2010, ani o rok později.

            O rok později je totiž nejzazší termín, kdy by stát nemusel přijít o obrovskou injekci evropských peněz do školství. Paní ministryně tedy doufá, že partajníčtí zákonodárci (nebo jak s oblibou říkával Miloš Zeman – posranci) se budou řídit rozumem a zodpovědností vůči voličům.

Vážená paní ministryně, jak Vám ten optimismus závidím!

Autor: M. K. Pijáček | čtvrtek 27.8.2009 15:13 | karma článku: 21,18 | přečteno: 3081x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.