Každou hodinu aspoň jeden úsměv

"Alespoň jeden úsměv denně." Těmito slovy jsem zahájil nový školní rok ve své třídě. V dalších dnech jsem tuto  větu zopakoval ve všech třídách, v nichž učím.

Když jsem k tomu dodal, že tak to hlásá knížepán Schwarzenberg s panem Kalouskem, studenti vždy zpozorněli a vzápětí se rozesmáli. Očekávali ode mne nějakou politickou agitku ve prospěch TOP 09. Nicméně z dalších slov pochopili, že v tomto je zklamu. "Jeden úsměv denně nestačí. To bych se zasmál jen na někoho v jedné třídě třeba hned po ránu a v ostatních třídách bych se po zbytek dne pouze  mračil. Proto vyhlašuji zásadu, že úsměv ne jednou denně, ale nejméně jednou v každé hodině. Ostatně, i ty pětky se mohou dávat s úsměvem." Následoval hurónský smích.

Uplynul týden a já se po celou dobu snažím dodržet to, co jsem proklamoval. Není to jednoduché, ale jde to. Velmi často i napětí, která při výuce občas nastanou, jakoby zmizela v důsledku pověstného mávnutí nějakého kouzelného proutku. Bez proutku, stačí se jen zasmát, něco prohodit a ledy se kupodivu prolomí. Děcka se diví, kde beru tu energii. Divím se i já sám. Ale pouze do okamžiku, než se večer svalím do křesla. V tom okamžiku je po úsměvu a celý prožitý den na mne dolehne jako mnohatunový balvan. Zavřu oči a snažím se na nic nemyslet. Přitom popíjím silné kafe, pěkně horké, studeného na krásu mám dost přes den ve škole. Za pár okamžiků, obvykle si nedokážu uvědomit, zda to bylo pouhých několik sekund či několik desítek minut, pocítím zvláštní úlevu, že si dovolím vydechnout: "Přece jen to byl krásný den." A opět se usmívám.

Se znovu nalezeným úsměvem zapínám televizní zpravodajství. Dopouštím se tím asi největší chyby toho dne. Reportáž ze zasedání poslanecké sněmovny rozhodně není k smíchu. Občany zvolená elita národa, naši zákonodárci, před kamerami dávají zářný příklad vybraného chování. Nekonečná řada invektiv, vzájemného osočování, pomlouvání a občas také nevybíravých výrazů a gest. Říká se, sprostý jako dlaždič. Znám několik dlaždičů a pomocných dělníků - sám jsem kdysi byl jedním z nich. S úctou se před nimi musím sklonit. Jejich slovník se nedá s tím poslaneckým srovnat. A navíc těžce a poctivě pracují.

Je to takový problém, aby se i naši zákonodárci usmívali? Aby se chovali slušně, aby měli úctu jeden k druhému? Být slušný k protivníkovi neznamená, že s ním musím ve všem souhlasit nebo že se mu budu podbízet. V Novém Zákoně stojí "Miluj i své nepřátele". Tím je řečeno, že v nich budu vidět lidi. Stejně, jako budu čekat, že člověka budou vidět oni ve mně. Klidně se ve svých sporech mohou na sebe usmívat. Úsměv neubere sporu na razanci. Jen diskutující se budou chovat jako grandi. Já jsem děckám ve škole řekl, že i pětky se mohou dávat s úsměvem. Když to jinak nejde, i poslat toho druhého někam do pryč se dá s úsměvem a přitom to nemusí nikoho urazit. Ani se nemusí zacházet až do absurdit, jako například: "Polibte mi p...., pane kolego!" "Ó, vy lichotníku! Vy mě také."

Při této představě jsem se opět rozesmál. Sledovat jednání poslanců nebylo k smíchu, ale k pláči. Jenže oni mi za pláč nestojí. Se smíchem jsem vypnul televizi, zavolal svou fenku německého ovčáka a šel se s ní proběhnout. Venku u lesa jsme se vyřádili, já jsem se opět smál a v duchu se těšil na děcka ve škole. Na rozhádanou elitu národa jsem si po zbytek večera už nevzpomněl. Vlastně nebylo na co.

Ráno začnu zase s úsměvem.

Autor: M. K. Pijáček | středa 9.9.2009 22:01 | karma článku: 17,49 | přečteno: 1270x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.