Český Nicholas Winton došel uznání

Na jaře jsem zde položil otázku, zda dojde český Nicholas Winton uznání. Tenkrát jsem trošku zapochyboval, zda prezidentu Miloši Zemanovi bude stačit "pouhých" 116 zachráněných nechtěných lidských mláďat. Kupodivu, stačilo!

Dokonce se pan prezident ve svém projevu pustil do pediatrů, kteří na poslední chvíli chtěli zvrátit jeho rozhodnutí. Tak si kladu otázku, zda to opravdu jsou ještě lékaři. Dětští k tomu! Tito pečují o zdraví a životy našich dětí? Nechci sobě ani jiným kazit dojem z této slavnostní chvíle, ale pro tyto lidi neexistuje slušné pojmenování. Proto se skláním před panem prezidentem, že těmto tlakům nepodlehl a pana Ludvíka Hesse vyznamenal.

Snad se na mne pan Ludvík Hess nebude hněvat, když zde, už bez dalšího komentáře, zveřejním e-mail, který jsem mu  před chvílí poslal.

Vážený příteli,

sedím u televize a sleduji slavnostní ceremoniál z Hradu.

Moc a moc Vám gratuluji k vysokému státnímu vyznamenání. Nelze zapomenout téměř nepřetržitý řetěz obstrukcí a nenávistných kampaní vůči Vaší záslužné činnosti, vůči budování babyboxů. Ani někdejší ministr zdravotnictví Heger, ani komise z OSN Vás nezastavili. Bohudíky!

Pan prezident dnes krásně řekl, že kdyby to mělo zachránit jediné dítě, potom se jedná o nedocenitelnou zásluhu. Vy jste jich zachránil sto osmadvacet! Před půlrokem jsem Vás nazval českým Nicholasem Wintonem. Ano, Vy jím skutečně jste. Ne co do počtu zachráněných tvorečků, i když to je pouhou otázkou času. Jste jím proto, že uprostřed konzumní, mnohdy necitlivé a egoistické společnosti, pustil jste se do činnosti, o které jste neměl jistotu, jak bude přijímána. A opravdu, od počátku byly bybyboxy častěji zatracovány, než přijímány. Je nanejvýš smutné, že těmito "zatracovateli" byli velmi často lékaři, jejichž nejposvátnějším posláním je záchrana životů. Neblahým svědectvím je dnešní projev pana prezidenta, když vzpomenul protestní dopis vůči Vašemu ocenění, který mu zaslalo několik pediatrů. Ačkoliv s panem prezidentem velmi často nesouhlasím, dnes jsem mu neskonale vděčný, že nepodlehl nátlaku a Vaše obrovské úsilí při budování babyboxů ocenil. Za to panu prezidentovi děkuji. Děkuji i Vám, že jste vytrval, že jste to nevzdal a věřím, že přes momentální zdravotní potíže budete nadále pokračovat.

Takže ještě jednou moc a moc gratuluji.

Rovněž přeji brzké uzdravení.

S úctou a pozdravem Mirekp

Autor: M. K. Pijáček | středa 28.10.2015 21:40 | karma článku: 32,34 | přečteno: 1665x