Babišu, Babišu!

Babiše jsem nikdy nemusel. Ale že bude podlézat pivním skautům a hospodským povalečům, to jsem věru nečekal. Jak to vypadá, před volbami k levnému pivu bude místo koblih rozdávat utopence. Dle všeho jich bude dost.

Snížit DPH sudového piva na deset procent? Proč ne rovnou na nulu? Jako obyčejný daňový poplatník nechápu, proč na jedné straně náš milovaný strážce státní kasy skučí jak prodejná holka, že na nic nejsou peníze a na druhé straně chce snížit zdanění piva. Proč nezlevní třeba mléko, chleba či rohlíky? Nebo ovoce a zeleninu? Nebo když chce podpořit konzumaci alkoholu, proč nesníží nekřesťanskou daň za pěstitelské pálení, tedy za slivovici a jiné ovocné kořalenky? A stát by na tom ještě vydělal. Jak? Prostě by ubylo černých pálenic, protože by se už nevyplatilo riskovat. Ale proč zlevňuje zrovna pivo?

Páně Babišovo zdůvodnění, že chce podpořit drobné hospodské, aby nezkrachovali po zavedení jeho přitroublého EET, zcela evidentně kulhá. Proč chce zachránit hospodské? Proč ne třeba truhláře, lakýrníky či automechaniky? Nebo drobné obchodníky, už tak živořící ve stínu nenažraných obchodních řetězců?

Protože panu Babišovi se práší od huby jedna radost. Pravděpodobně už nevěří střední řemeslnické a živnostnické třídě. Nevěří, že jej tito lidé budou opět volit, až se mu podaří za jakoukoliv cenu prosadit balkánský nesmysl EET. Že jsou mu všechny metody dobré, dokázal na dnešním zasedání Poslanecké sněmovny, kdy prostě zákon nezákon, utnul užvaněné opozici típec. A propos: pro nezasvěcené podotýkám, že jednací řád Poslanecké sněmovny má váhu zákona.

A tak náš ambiciózní strýček Skrblík vsadil na jiné hlasy. Na hlasy pivních skautů a hospodských povalečů. Těch je stále dost. Daleko víc, než hospodských či živnostníků. Pivaři při volbách svého Andrjušu podrží. A když k levnému pivu místo koblih dostanou ještě utopence, budou volby v kapse. Co se týká utopenců, těch po zavedení EET bude asi dost.

Autor: M. K. Pijáček | pátek 29.1.2016 23:51 | karma článku: 29,23 | přečteno: 751x