Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skřeti III - od odvahy ke svobodě

Liška byla hladová a naštvaná. Neuměla spočítat kolik zim se vystřídalo nad její norou, ale za celou dobu co tu v lese žila to křehoučké masíčko neochutnala. Slýchávala svou starou tetu, že její dědeček ulovil toho mrňavýho člověka. Lišky nevěděly, že skřeti nejsou lidi. A lidé nevěděli, že skřetí život a jejich vztahy jsou ne lidské. Ta poslední slova každý z nás chápe jinak, podle svého stupně intoušství. Lišky tradují, že prý ani žluťoučké kuřátko z vesnice za lesem nebo vypasená myš se skřetovi nevyrovná. Stačily tři skoky k potůčku, kde se pro ni chladila svačina. Když se odrazila podruhé, nechápala, co se děje.

Voda v potoce byla chladivá a Bambulák se do ní nořil velice opatrně. Toto místo v proudící vodě, kam se skřeti střídavě v horkých dnech chodili osvěžovat, bylo jediné místo v potoce, na kterém mohli  bez obav zavřít oči, nechat se omývat proudem a snít. Když se lišce sevřelo drátěné oko na huňatém krku a uvolnil se kolík bránící narovnat se mladému pružnému stromku, ušklíbl se dnes Bambulák podruhé. Lidský Bambulák se šklebí pořád, ale to není jeho chyba, ale úděl jeho tváře, kterou akceptovali v Americe i EU.

Liščin let byl  prudký a krátký. Teprve ve své noře stáhla prackama drátěnou smyčku přes hlavu. Někteří velcí lidé chodili po lese s kovovou tyčí, která práskala a kouřilo se z ní. Z té měla hrůzu, stejně jako zatoulaní psi z vesnice. Teď však nevěděla čeho se má bát, přesto stáhla ocas pod sebe a kňučela  v nejtmavším koutě svého pelechu. Bambulák tušil, že lišce bude trvat několik dní, než zapomene na svůj letecký den útočníka. Přesto vylezl z potoka, zvedl klobouk ze země a vydal se k pařezu. Cestou potkal vracejícího se Tajtrdláka s kořínky v nůši a motykou v ruce. Takovouhle  práci by ten lidský Tajtrdlák neviděl ani ve svém snu na posteli svého floridského bytu.

Trdlodlák už chystal nářadí. Když z dálky viděl  rezatici svištět vzduchem a kmitat vršek jednoho ze stromků u potoka, napadlo ho, že dnes nebude jen pasti kontrolovat. Je pravda, že v roli člověka by Trdlodlák raději držel v rukách srp a kladivo. Ta hloupá liška otrávila den všem, kdo žili pod pařezem. Museli stáhnout rumpálem vršek stromu, rumpál byl těžký a dopravit ho k potoku byla vždycky pěkná fuška. Než začali točit klikou rumpálu, vylezl Trdlodlák do vršku stromu a připevnil k němu pevný provaz. Po provaze slezl dolů. Trdlodlák v říši lidí by na něm zhoupnul třídního nepřítele v jakékoli době, pokud mu v tom nebrání demokratická svoboda. V tu dobu jen čekají na vzrůst počtu nespokojených závistivců a rozšíření rovnostářství.

Druhý konec provazu připevnil Bambulák k bubnu rumpálu, který mezitím pevně příkurtovali ke kmeni vedlejšího stromu. Stáhnout vršek stromu k zemi, připevnit jej přes spouštěcí kolík ke kořenu, upevnit novou drátěnou smyčku a  dobře ji zamaskovat, zkrátka připravit past na lišku nebyla žádná sranda. Když měli hotovo, chladili se v proudu potoka a přemýšleli, jak se lišky zbavit navždy. Zažili jste někdy, že by lidé všichni do jednoho se chtěli zbavit svého nepřítele?  Ne, protože Tajtrdláci včetně Trdlodláků by se spojili úplně s každým, i nečlověkem (Marťanem), kvůli své výhře.

Od lišky se musí sami osvobodit a také ví, že báchorkám o chytré lišce věří jenom hloupí velcí lidé ve vesnici za lesem, kterým liška krade slepice, kuřata, salám, škvarky, smradlavý sýr a jiné dobroty a občas dětem čtou o její vychytralosti pohádky. Chladivá voda odnesla únavu z jejich těl a nechala vyrůst hladu, který později všem zahnal Smradlák. Udělal placky s jahodovou marmeládou. Ale ten druhý hlad, hlad po svobodě zůstal.

třetí z osmi

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | neděle 6.3.2011 18:00 | karma článku: 5,65 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky