Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skřeti II - od víry k odvaze

Cvrčkové zmlkli. Možná si už neměli co říct, nebo se pohádali. Tajtrdlák zklamaně vdychl, nemine ho vykopávání kořínků. V tomhle vedru, fuj! Jinak budou mít skřeti hlad. Nejsou lidi, ale také musí mít nějaký způsob vlády. Žádný ze skřetů nebyl vůdce. Někdy se kvůli tomu hádali, hlavně když bylo nutné udělat něco nepříjemného a protivného. Třeba vykopávat kořínky, dělat smolné loučky, mýt nádobí, uklízet komůrky a tak. Mysleli si, že nejstarší by měl řídit ostatní. Rozhodovat, když je třeba. Jenže svoje narozeniny neslavili, tak zvedali při rozhodování ruce. O demokracii nic nevěděli.

Všichni byli stejně velcí, stejně fousatí, stejně vlasatí. Jen obličeje měli různé, a taky charaktery a objem v pase. Nakonec  se domluvili, že se budou při rozhodování střídat. Proto Tajrdlák drží motyku a vydává se na louku s nůší na zádech. Nejraději má občasné, ale nutné výpravy do lidské vesnice za lesem. Chodějí tam vždycky tři, když jim dojdou zásoby. Jeden hlídá, aby je nenachytal ostrý pes z chalupy, kterou navštívili. Zbylí dva řežou a cpou do nůší špek, salám, sýr, chleba, škvarky. Samé lidské dobroty. Smradlák vždycky přitáhne nůši plnou smradlavého sýra, nic jiného. Proto ho neradi berou s sebou. Sníst plnou nůši olomouckých tvarůžků přeci jen Smradlákovi nějakou dobu trvá. Jako zloději se necítí, ti jsou mezi lidmi. U nich se to ale někdy těžko dokazuje. Když takový lidský Smradlák před lety zavedl rozdávačku vyfackovaných miliard všem stranám rovným dílem a teď se obklopí těmi nejlepšími specialisty jako štítem, stává se z něj český Armand Richelieu této doby. Sám je čistý, byl a bude.

V tuhle letní parnou dobu spí skřeti pod širákem a pod pařez lezou jen v nejnutnějších případech. Třeba pro motyku na kořínky. Z pod pařezu vylezl Bambulák. Když uviděl motyku v ruce Tajtrdláka a nůši na jeho zádech, ušklíbl se a šťouchl prstem do okraje svého klobouku. Chtěl strčit druhou ruku do kapsy u kalhot, ale uvědomil si, že má jen plavky s javorovým listem. Otočil se na patě a kráčel dolů k potůčku.  Liška přitisknutá ve vysokém borůvčí přimhouřila oči a olízla si čenich. Zajíců pochytala dost, ale tihle prckové moc voněli a už moc dlouho se tu flákají, co je tady drží? Bambulák to ví, chce aby se všichni měli dobře. Ten lidský Bambulák to chce taky, ale všichni do něj šijou mediokracií.

Většinu skřetů prý práce baví. Dokonce sedm jich každé ráno chodilo kutat diamanty a vraceli se domů za tmy. To Trdlodlák nechápal. Dřít se pod zemí s krumpáčem po celý den kvůli nějakému  lidskému zbohatlíkovi, který jednou náhodou objeví blejskavou hromadu skřetí práce? Nikdy! Zandal jazyk, převalil se na bok a otevřel levé oko. Ujistil se, že není  v dole na diamanty, ale ve své komůrce pod zrouchnivělým pařezem. Blaženě se protáhl a zauvažoval, jestli se donutí ještě usnout. Bude-li mít stejný sen, raději vstane. Lidská nuda byla mimo tento svět. Jenom s lidským Trdlodlákem by nuda nebyla, třídní nenávist a lidská závist je jeho krédo víry.

Sundal nohy z postele na zem a zapřemýšlel, nemá-li dnes nějakou službu. Nic. Prázdno. Musí si to přečíst na tabuli v jídelně. Večer to tam zapsal Smradlák, jako každý den. Došoural se do kuchyně a pozdravil Smradláka, který vyhazoval nádobí na hromadu před pařez. Tajtrdlák - nakopat kořínky, Smradlák - umýt nádobí, Bambulák - volno, Trdlodlák - zkontrolovat pasti na lišku. Ke čtení tabule nepotřeboval brýle, které nechal u rozečtené knížky o Sněhurce. Opláchl si oči v otlučeném lavoru pod jediným otvorem, kterým se pod pařez dralo světlo a začal hledat něco na zub, protože musí splnit svůj úkol. Když si  Bambulák lehal do chladivého proudu potůčku, lišku ovládla odvaha a vyrazila skokem lovit.

druhá část z osmi

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | pátek 4.3.2011 18:00 | karma článku: 5,26 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:40

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky