Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skřeti I - od nesvobody k víře

Byli čtyři. Žádný z nich nebyl větší jak trpasličí drsnosrstý jezevčík a kdyby ho potkali naježenýho, nadělali by si do kalhot. Pálilo sluníčko a na lesní mýtině velké jako rybník uprostřed návsi se nepohnulo ani stéblo ostré trávy. Každý z nich měl svůj  důvod  nevystrašit pár cvrčků, kteří si po ránu pobaveně vyměňovali své zážitky z dnešní noci. Určitě se nebavili o průměrné době trvání lidské demokracie.

Trdlodlákův růžový jazyk se snažil  utéci z jeho otevřených úst. Kdyby Trdlodlák nespal a mohl vidět sám sebe, určitě by si jazyk raději ukousl a vyplivnul. Naštěstí se neviděl  a neviděl ho ani jeden z dalších skřetů, protože spal ve svém malém pokojíku  pod  ztrouchnivělým pařezem. Pokojíků bylo pod  pařezem osm, každý skřet měl dva. Zařídili si je každý sám a nepřemýšleli o tom jak, protože ještě nikoho cizího do těchto míst nepozvali. Těch fází lidské demokracie je taky osm.

Pod pařezem byly také spletité úzké chodby, malé komůrky na krámy, spižírny s jídlem a jedna velká místnost sloužící jako kuchyň a jídelna. V kuchyni kraloval Smradlák, jídlo které s radostí připravoval někdy nebylo dobré a často páchlo. Teď seděl Smradlák v kuchyni na lavici a přemýšlel, co  udělat s hromadou špinavých hrnců, talířů a misek, po kterých lezly věčně hladové lesní mouchy. Nádobí myl s odporem jednou za měsíc a ten právě od posledního mytí zřejmě uběhl. A taky přemýšlel, ve které fázi sakra ti lidé v Česku jsou teď?

Z jedné komůrky  se ozýval šramot,  to Bambulák za svitu malé smolné louče hledal plavky s javorovým listem. Odpoledne bude takový pařák, že jej Bambulák přečká jedině ležmo v potůčku, který bublal kousek v lese na jižní straně lesní mýtiny. Přehazoval  krámy a hněvivě sykl, když se píchl o kovovou špičku lyžařské hůlky z bambusu, památečná z Liberce. Plavky našel strčené v kyblíku na pískové bábovičky a bylo mu jedno, že javorový list už neměl tu správnou kanadskou hrdost. Stejně byly ušitý v Česku.

Jediný Tajtrdlák seděl venku. Nehnutě dřepěl ve  stínu pařezu a tiše doufal, že se jeden  z drbavých cvrčků chytí do oka. Ok nastražil aspoň tucet. Vzpomínka na praženého cvrčka se strouhaným parmazánem, Smradlákovu specialitu, Tajtrdlákovi rozkručela břišní serenádu. Jenomže cvrčkové se okům v poslední době úspěšně vyhýbali a Tajtrdlák občas zauvažoval, že změní způsob lovu. Aby nemuseli za těma lidma kvůli jídlu. Na této lesní mýtině skřeti žili už pěknou řádku let. Statné smrky každým rokem zkracovaly dobu  sluneční výhně takovýchto letních dnů. Holt je to pravda zelených hlav, nebo malá doba ledová?

Přišli sem v době, kdy lidem postupně skřeti vypadli z hlav a oni začali žít samostatně. Do těch hlav se nejen vlivem doby dostala nejdříve komunistická šlichta parádního reálného socialismu se sovětským ostnatým drátem. Jakápak nesvoboda kolektive po šílené válce, že? Copak západoevropské, americké a nakonec i české představy budoucnosti v té době nebyly rendundantní sračky? Tak se skřeti vytratili z městských domů, vesnických chalup a přestěhovali se do lesů a nepřístupných míst. Sem líná samolibá lidská noha zabloudila málokdy. Ta jedna osmina demokratické cesty lidí dobrat se od nesvobody k víře, která dává sílu k další cestě za dvěstě let trvání demokracie může být v Česku krátká.

Trdlodlák, Smradlák, Bambulák a Tajtrdlák do lesa přijeli z pražského Nového města, od Jiráskova mostu, kde lidi postavili krásný opilý dům a vedle bydlel Havel. Byli poslední co se trhli od lidí. Žili na půdě čtyřpatrového činžáku s eternitovou střechou. Lidé pod nimi sami byli vyhnáni z baráku novým majitelem z Itálie, který ho za pakatel koupil od restituenta. Tak se skřeti poprvé potkali s koncentrací kapitálu. Těch činžáků už má Ital dvacet a jsou zazděný, ale v jednom je už hotel. Odjeli vlakem schovaní v uhláku. Na jednom nádraží v noci přelezli na jiný vlak mezi dlouhé klády, a když vlak brzy ráno zastavil, slezli z vagónu a zamířili do probouzejícího se blízkého lesa. Byli na Soustrasti. V místě víry.

první část z osmi

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | středa 2.3.2011 18:00 | karma článku: 5,94 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

7. května 2024  9:39

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky