Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polarizace intelektu

Čtu-li články nebo rozhovory českých politologů nebo filozofů, uvědomuji si, že někteří z nich s rozkoší sedí na současné vzedmuté vlně koexistence vládnoucích evropských elit sevřených s moderní budoucností lidských vztahů majících jen jeden správný směr, který právě tito filozofové svým výkladem předkládají pobouřeným a nespokojeným voličům...

Nebudu se zabývat tancem medvědů v cirkusovém šapitó, kam řadím akce jako je Holešovská výzva nebo močení Bártova Kočího, protože toto jsou vystoupení pro regulaci a nasměrování nenávisti širokých vrstev českých voličů. Daleko nebezpečnější pro správné chápání demokracie a jejich základních principů je plíživá eroze prostřednictvím velmi inteligentních osobností.

Jedna z těchto vzedmutých osobností, která ještě v devadesátých letech obdivovala a pomáhala budovat Václavu Klausovi část liberální sinusoidy v době, kdy ještě obdivoval to spravedlivé sřídání lib - lab, protože kolektivní rozplížení se socialistů se všemi sociálními podporami všem a nechutné zadlužení v rámci HDP muselo být spravedlivě po demokratických volbách nahrazeno ozdravným liberalismem se svobodou jedince a s možností podnikat tak, aby unesl v rámci daní i zátěž těch, kteří mu sedí na zádech a berou si to, co potřebují pro svůj život.

Tento lib - lab pán, Václav Bělohradský toto krátké období svého intelektuálství zpolarizoval na úrověň obdivu změny nechutného socialismu s komunisty v zádech bez odpovědných a skutečných osobních vlastníků výrobních prostředků a finančních trhů na změnu lib, která ale u nás nenastala.  Václavu Klausovi a jeho pomocníkům se podařilla rychlá změna nevlastnictví na strukturu takových vlastníků, kterou mu však nemůžeme vyčítat. Ani kouzelný filozofický mág Bělohradský svou teorií nevysvětlí, že z těch zaprděných Čechů prolezlých komunisty v každé rodině, nemůže vzniknout svobodný stát typu Velké Británie, nebo Nizozemí s hrdým člověkem s duší námořníka, který svou svobodu získanou od rodičů a prarodičů předává dětem. A takoví lidé pak dokáží vybudovat kvalitní regiony spolu se svými sousedy po celé zemi.

V současné době se tento intelektuál a jeho nohsledi, mezi které počítám Peheho,  polarizoval nadčasově do období globalizovaného evropského utopismu, který vznikl zmrvením správné a dobré myšlenky spolupráce evropských států v unii. Tato unie časem opravdu mohla vyrůst až do federální formy svobodnou volbou referendy v jednotlivých evropských státech.  Jenomže toto zdlouhavé vývojové období historie urychlili kolektivističtí maoisté a zelení šizuňkové, kteří voličům uvázali na konec biče novou modlu ve tvaru eura, kterým mávali před ksichty občanů a vydali se s tímto dluhovým eurobohem na globální pochod.

Vzhledem k tomu, že už tito filozofové, v čele se slovinským Slavojem Žižekem pokládají demokracii za zenitem, totálně vyprázdněnou, nabízejí absolutně nespokojeným, zadluženým a okradeným občanům něco nového. Tedy nějakou formu takového společenství lidí, který ani nedokáží popsat. Pokud ano a následně do důsledků se budeme snažit naplnit jejich formu, vzniká utopické společenství svobodných bohatých lidí se stejnými právy na veškeré informace, vzdělání, rozhodování, se všemi zaručenými lidskými a sociálními právy na vše, co se týká zelenosti světa, netekutosti elitních struktur řídících globální trhy, práva na práci a zdraví pro každého bez vyjímky.

Pokud se zaměřím na to, proč se dostává Bělohradský do opačné polarizace kolektivního nadsamce, stačí si všimnout jen pár drobností. Třeba jeho zkratka o globálním teroru trhů, který v roce 2007 a 2008 přilétl z trhů USA, ale proč ten průser v tom trhu nastal ho nezajímá, respektive zamlčuje. Nebýt kolektivních šílenců, kteří z chudáků udělali vlastníky domů formou hypoték, i když oni před tím občas utíkali před lichváři.  Vždyť přeci ta lidská práva musí mít každý!

Další drobností tohoto velmi vzdělaného muže, který dokonce i u Fridricha Nietzeho nalezl hlas kolektivního poklesku! je možná někdy pouhý omyl, který ale tohoto filozofa totálně polarizuje. Nyní je V. Bělohradský na vlně lab, ze keré již nevystoupí. Pokud ano, tak podle mne pouze do projektu Venus, amerického myslitele Jacqueho Fresca. Tento 93 letý myslitel z USA již od velké krize z let 1929 má představu budoucnosti  lidstva bez peněz a politických stran.

Bělohradský uznává, že v Evropě je jedním z mnoha kritických hlasů, protože neuznává již civilizaci růstu Růstu a mladé evropské myšlení rychle postupuje vpřed. Protože vyrostl v generaci, která je posedlá růstem, nemůže být již radikální. Ale obdivuje svoji studentku, která mu řekla moudře: „Já necítím žádnou solidaritu s tím západním projektem, prostě v něm nechci žít." On to odmítnutí ještě neumí a zlobí se, protože to do velké míry byl jeho životní projekt a sloužil mu celý život.

Nebo svoji studentku nepochopil a dopustil se omylu, protože ona může udělat něco, co on již nikdy neudělá. Konvertovat k islámu.

 

 

Autor: Mirek Picek | úterý 10.4.2012 18:00 | karma článku: 9,89 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky