Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mafie

Zločin je nejen vulgární sám o sobě, ale jistou vulgárností oplývají často také jeho důsledky na konkrétní lidi a společenské vrstvy ve společnosti.  Pokud je tento zločin prorostlý do přímého řízení společnosti formou politických stran, je pravá reálnost zločinu odsouvána do pozadí, protože před něj je předsouváno kolektivní  dobrodiní pro voliče.

Mafie je společenský jev, nikoli však ryze americký, jak se často uvádělo a uvádí. Jejich rodnou půdou byla polofeudální Sicílie, i když pochybné dokonalosti dosáhla ve vzdálené a nejbohatší zemi světa. Metody, formy a styl mafie se vyvíjely několik století a její akceschopnost téměř vždy usnadňovalo spojení mezi těmi, kdo zákony utvářejí a těmi, kdo je chtěli a chtějí porušovat. Ten úžasný historický mafiánský styl pomohl všem českým komunistům a jejich příbuzným, když zahodili totalitní rudé knížky a začali plnými hrstmi využívat kapitalismus při změně nevlastnictví na své vlastnictví po sametové revoluci.

Mirek Picek, kresba uhlem, 90 x 65 cm,  MAFIlosofičtí Eklektikové 

 

Protože lidký život je krátký a generace, která rok 1989 a dobu před ní vnímá pouze zprostředkovaně, nemusí vnímat tu konotaci mého pohledu na náhodně shlédnutý diskuzní pořad z roku 1994, ve kterém zakladatelé kupónové privatizace (včele s T.Ježkem) byli zaskočeni chycením člověka z jejich řad (J. Lisner) policií s osmi miliony korun, v souvislosti se současností. V době reportáže nebylo nic vyšetřeno a "padni komu padni" říkali politici i tenkrát. Morálně čistí otcové zakladatelé nepočítali s takovou koncentrací odporných mafiánů (i mezi svými lidmi), kterým se povedlo normálně ukrást při privatizaci zhruba 50 miliard korun. A ten zbytek účastníci sami nebo přes fondy zprivatizovali. Co vše fondy udělaly následně, je druhá strana mince.

Že ti mafiáni, kteří se rojili u lizu při privatizaci v devadesátých letech a v současné době u odsávání části dotací z EU  jsou všichni pravičáci, jejichž krédem je mafiánský kapitalismus s prorůstáním do politických stran je jasné všem píšícím levicově zaměřeným kolektivistům, kteří by nejraději odevzdali základní vládní pravomoci ČR do Bruselu. Jenomže od základů je to jinak a pouhé rozdělení lidí na pravicově či levicově smýšlející, včetně specifikace a doplnění jejich morálních kvalit nestačí.

Bossům, o kterých se na veřejnosti ví, že zaujímají v politickém příšeří kterékoliv české politické strany význačné postavení s podnikatelskou aktivitou, jejíž síla nebyla získána opravdovým a skutečným podnikáním ve výrobě nebo poskytováním služeb, ale důmyslným přesunem financí většinou z dotací, říkají spoluobčané  populárně kmotr. Nebo někdy capo, protože je to free a  on je jakýmsi místním velmi vlivným zástupcem strany a vykonavatel její vůle v dané lokalitě. 

Spisovatel Honore de Balzac kdysi vyslovil větu: "V pozadí každého velkého majetku je zločin". Tu použil Mario Puzo jako motto v románu o mafii Kmotr. Ve světě mafie tak byla vytvořena moudrost, kterou v ČR neumí nikdo kolektivistům a levicovým voličům vyvrátit. Bohužel. Protože oni tuto moudrost nepřenesli jenom na část společnosti, která ji aplikuje, ale ve své hlavě mají zafixováno, že to platí na celé podnikatelské prostředí v ČR.

Ten základ, který při posuzování stavu české společnosti, nebo stavu české demokracie po roce 1989 a důvod vzniku  mafiánských  struktur chybí, je 40ti letá absence v době socialistické odpornosti soukromého  vlastnictví továren  a firem vyrábějících zboží, poskytujících služby, absence vlastnictví finančních kapitálů a ostatních majetků předávaných v rodinách z generace na generaci. Chybí ten esprit svobody jedinců jednotlivých národů, který ve zkratce historie Velké Británie ukázal miliardě TV diváků starý dobrý Danny Boyle (Trainspotting, Milionář z chatrče), když vytvořil  působivý ohňostroj života na úvod OH.

Nedostatek skutečné svobody jedince v minulosti a takřka žádná zkušenost se svobodnou kapitalistickou společností je potřebné řešit pořád, nelze jen čekat na vymření starých generací bossů, kteří své vztahy předávají svým eklektikům, což jsou hoši středních let s politickým vlivem v důležitých stranách.

Politika se stává šoubysnysem, který vytváří iluze, jež mají poddané ukonejšit k uspokojení s daným stavem. Jak varoval Alexis de Tocqueville, „marné je svolávat národ, který tak silně podléhá centrální moci, aby čas od času vybral své zástupce ve volbách; tento vzácný okamžik svobodné volby, jakkoliv může být důležitý, pak nedokáže zabránit tomu, aby lidé postupně ztráceli schopnost myslet, vnímat a samostatně jednat a postupně tak upadali pod úroveň lidských bytostí s vlastní vůlí.” Jedině tehdy, až toto memento bude převažovat v hlavách většiny z nás a budeme ji uplatňovat, může dojít časem ke zlepšení blbé nálady.

29.7.2012

Autor: Mirek Picek | neděle 29.7.2012 18:00 | karma článku: 12,40 | přečteno: 1124x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky