Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsi nenahraditelný. Nebo debil?

Čas utíká rychle a specifickým typům lidí je to fuk. Ten problém není jejich, sebevědomí je daleko důležitější, protože dokáže uřídit všechny okolo, i když jeho vlastník je debil. V současné technické modernosti, kterou lidé široce využívají, dochází k prorůstání sociálních sítí do běžného života lidí a záleží na posouzení, zda je to jen nástroj k nastartování lepšího moderního nového věku, nebo mění lidskou mysl k horšímu. Nikdy? Nebo často?

Chvilka ve vlakuMirek Picek, tempera

Poslední úvahu na toto téma jsem četl v článku  Miloše Čermáka. Pozastavoval se nad tím, že Umberto Eco nemá rád všechny ty cvakače fotek, videí, prostě umísťovače okamžiku do globální sociální sítě bez vlastní myšlenky. Miloš Čermák argumentuje rozumnou úvahou o tom, že myšlení lidí je neustále stejné a rozšiřuje se pouze technická míra modernity a využitelnosti těchto nových prostředků, vždyť i psaní spisovatelů perem, na stroji či libovolným hardwarem je tvůrčí myšlenka lidmi uchopitelná či neuchopitelná.

Zásadní myšlenkou není ta skutečnost, že moderní technologie opravdu proměňují svět, ale zda také mění i to, jak my lidé přemýšlíme. Pan Čermák o tom silně pochybuje, pokud k tomu dochází, je to prý mnohem složitější. Nepochybně je a je to spojené také s tím utíkajícím časem, který dělí společenství lidí na jednotlivé generace a jaké jednotlivé typy lidí tato skutečnost zasáhne napříč všemi generacemi.

Je celkem logické, že moderní technologie využívající všechny aspekty sociálních sítí jsou využívány nejmladší generací a využívání tabletů 2-3letými dětmi není vyjímečné. Jakým způsobem se tato zkušenost promítá do vztahů v rodině a ostatních společných sdílených skupinách je zřejmě brzy hodnotit. Jakým způsobem se promítá využívání současné moderní technologie v rámci společenských skupin do 25ti let je zásadní. To nejdůležitější co poskytuje je svoboda. 

V rámci této poskytnuté svobody záleží již jen na jednotlivých typech lidí k čemu ji přes sociální sítě využijí či zneužijí. V této fázi se objevují tendence a prognózy psychologů (docent Cameron Anderson, Kalifornie), že u egoistů a egocentriků dochází k přecenění toho, že schopný a dominantní je ten, kdo dokáže být přehnaně sebevědomý. Proto hlavně ve fázi další generace (26 - 40 let) existují tisíce firem včetně nadnárodních gigantů, které jsou ovládány příliš sebevědomými lidmi, kteří jsou mnohdy neschopní. Nekompetentnost jim ale nebrání šplhat v sociálním žebříčku. Přestože je debil, řídí schopnější a kvalitnější kolegy.

Generace nad 40 let není sociálními sítěmi zasažena natolik, aby se její využitelnost stala součástí života jako dýchání, jídlo a vyměšování. Mezi mými kolegy, kamarády a přáteli je minimum těch, kteří tyto sítě využívají alespoň jako já, přestože se touto technologií a službami pro ni zabývají od počátku 80-tých let. Vzhledem k tomu, že v současné době je generace nad 40 let mrtvá (chápáním těch mladších generací) využívají někteří z nich sociální sítě převážně k poučování těch generačně mladších hajzlů, nebo k pláči nad krásným mládím prožitým v bolševickém demižónu.

Využívání jakékoliv nové technologie je pro lidské myšlení přínosné, pokud se ale objeví společenská skupina, která v rámci dobra začne vytvářet hlavu XXII., vždycky dojde k problému.

20.8.2012

Autor: Mirek Picek | pondělí 20.8.2012 18:00 | karma článku: 7,45 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky