Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Investice není nadávka

Všichni se rádi věnují penězům. Od dětství až do rakve. Jednou v roce 1787 skotský profesor historie Alexander Tyler řekl studentům na Universitě v Edinburghu, když vykládal historii o athénské republice, která zanikla před 2000 lety. "Studenti, ona demokracie je vždycky pouze dočasná a opravdu nemůže trvale existovat jako forma vlády. Demokracie vždy existuje pouze do doby, než voliči zjistí, že mohou sami sobě volením získat velkorysé dary z veřejných prostředků. Od toho okamžiku občané vždy volí ty kandidáty, kteří jim slíbí co největší podíl na veřejných prostředcích.  No a to má za následek, že každá demokracie nakonec zajde na zhroucení financí, a potom vždy následuje diktatura."

foto Anton Corbijn

Tato země prochází 20 let mnoha transformacemi a je pravda, že zlehka k nim patří i změny v názvu země. Můžeme říci, že demokratická společnost je jen taková, která je vedena převážně nezávislými občany. Demokracie je jen ve státě, ve kterém vládne střední třída živnostníků, rolníků a zajištěných majitelů nemovitostí a finančního kapitálu. Kde byli tito lidé na začátku devadesátých let v této zemi? Vyhubeni diktaturou komoušů pod rouškou všeobjímajícího blahobytu rovnostářů. Peníze pro všechny dle jejich potřeb.

Věřte, že tito lidé jsou opravdu svobodní a platí pro ně to, co tvrdí ve svých dílech liberální filozofové. Oni majetek nechtějí ztratit, jsou zodpovědní za své místo žití, za svůj stát, nedovolí spotřební dluhy a rozkrádání veřejného sektoru. To neznamená, že tvoří většinu obyvatelstva, ale tu rozhodující sílu v různých občanských organizacích a politických stranách. Tento příběh v této zemi po socialistické diktatuře nemohl nastat, protože nastal rozpuk všech dobře zadrápaných konzumních proletářů socialistické éry.

Člověk, pokud potřebuje žít, musí se nechat zaměstnat a svoji svobodu potom prodává za peníze. Někdy se ovšem stane docela nesvobodný. Už jste viděli skromného, peníze nežádoucího spoluobčana jehož materiální požadavky nejsou vysoké, a proto nepotřebuje hodně pracovat a poslouchat své šéfy? Liberálové tvrdí, že ten blb svobodu neztratil, může totiž ze zaměstnání odejít, svobodu tedy stále má. Tato svoboda je ovšem jen tenkrát, když sežene jiné zaměstnání. Protože vyměnit nesvobodu za utrpení hladem na svobodě učiní jen hlupák.

Svobodu ztrácí s každým poklesem možnosti zaměstnání.  Dále ji ztrácí zvýšeným konzumem a prokonzumováním všech prostředků a nakonec se všemi výdaji na rodinu, pokud se odhodlá nějakou založit. Jedinou svobodou nakonec zůstává závislost na sociálních dávkách a potom svoboda bezdomovce, který je opravdu nezávislý.  Kde jste vážení politici nechali skutečnou svobodu člověka?

Jste si vědomi, že ti občané tvoří stát (svými daněmi) a svoje peníze si musí hlídat a rozhodovat o nich?Jenže u nás to tak nefunguje, že? Demokracii totiž netvoří právo volit, ale mít zájem a prosazovat svoje zájmy v souladu s většinou společnosti. Lidské vlastnosti jsou zhruba takové, že morálka bez kontroly nemůže existovat. Morální prostředky ke kontrole ovšem existují jen ve společnosti, kde lidé žijí usedle na místě, obvykle se znají nebo alespoň o sobě vědí. A toho korupčního blba od vedle vyvedou nebo zbijí v hospodě.

Tento stav byl narušen jakmile většina příslušníků střední třídy svoje malé podniky ztratila, musela se nechat zaměstnat a rozmnožila proletariát. Historická krize třicátých let zvýšila bídu, nacističtí a komunističtí tvůrci blaha mobilizovali proletářskou většinu proti zbytku střední třídy a její elitě. A zlikvidovali je. Příslušník střední třídy nemusí být nějak příliš bohatý, ale musí být nezávislý a tím svobodný. Tady je ten zakopaný pes a jakákoliv zkrácená verze po osmdesátémdevátém roce je pouhým divadlem s manipulací kapitálu. Prostě nebyl čas a kupónová privatizace byla geniální zkratkou s nedomyšlenou českou variací jak prachy vycucat do mrtě.

V Americe je svoboda méně ohrožena než v této zemi už proto, že historicky si lidé musí spořit na důchod sami a stávají se tím automaticky vlastníky. Mají potom zájem, aby stát fungoval, nesnaží se jen o vlastní prospěch a politicky se více angažují. Ten český socialistický systém daleko více plodí konzumní proletáře tím, že lidi nenutí k investicím (fuj!), ale k utrácení. Ten systém předstírá, že se o ně postará, takže prý investice nepotřebují, musí utrácet. Takhle zkroucení lidé potom spoléhají na stát a jeho garance a sami se o nic nesnaží. Ti kteří se snaží jsou nakonec státem vycucání a ostatní společností opovrženi jako zloději.

A vzhledem k této skutečnosti se investoři v Německu na nás dívají jako na šváby a  zhruba 30 procent dotázaných německých investorů by dnes u nás již neinvestovalo. To je znatelně více než v předchozích letech. Základním faktorem pro tento vývoj je celkový svrab nasazený na podnikání celou společností, jednotlivě potom nedostatečná právní ochrana a smradlavá korupce. Výcucem všech relevantních výzkumů je nechutnost politických půtek všech stran a tím nemožnost zlepšovat stav nejen podnikatelského prostředí a tak bohužel začínáme zaostávat za vývojem v zemích, které vedou EU. Místo dohánění zaostáváme!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | čtvrtek 7.4.2011 18:00 | karma článku: 14,02 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky