Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropští lídři jako pasáci eura

Jako správní pasáci se evropští lídři často schází a řeší, co s tím velkým volnotržním experimentem - eurem mají mezi svými schůzkami vlastně dělat, aby nebylo popraveno. Vůbec nezáleží, z které strany ten experiment někteří analytici posuzují. Prvním extrémem je posouzení  absolutisty dluhových stropů, kteří chtějí, aby pasáci začali své rozpočty vyrovnávat hned zítra (včera bylo pozdě).  Druhým extrémem je posouzení bohabojnými keynesiánci, kteří vše řeší agresivní fiskální expanzí vždy a všude. Evropským keynesyánským guru je americký Joseph E. Stiglitz.

Tohle mám vypít soudruzi?

Jako správné řešení dlouhotrvající krize eura se v posledních několika týdnech stala myšlenka pasáků vytvořit evropskou bankovní unii. Snaha o její vytvoření je myšlenkově rozdílná. Někteří pasáci z jihu Evropy, ji považují za perfektní  přesunutí břemene podpory jižních bank na ty pasáky, kteří mají  plné kapsy.  Bruselští pasáci pokládají bankovní unii za další velký krok při budování evropského superstátu. Pasáci z Evropské komise, kterým na zdi visí odkaz na posvátnou Římskou smlouvu zapoměli, že rok 1957 byl úplně o něčem jiném, a proto pohlížejí na každou krizi jako na příležitost k prosazování své federalistické mantry.

Podle Stiglitze nejsou pasáci eura dostatečně inteligentní na to, aby pochopili, že bez skutečného růstu se Řecko, Španělsko a Itálie nevzpamatují pouhými svépomocnými operacemi, kdy Evropa (ECB, ESFS a ESM až bude) půjčuje peníze bankám, aby zachránily suverény, a suverénům zase, aby zachránili banky. Už si snad konečně uvědomují, že záchranné půjčky, které novým vypůjčovatelům přiznávají senioritu vůči ostatním věřitelům, zhoršují postavení soukromých investorů, kteří jednoduše požadují ještě vyšší úrokové sazby (smrtelných 7%). Proto věřitelé začínají kašlat na banky a půjčují přímo státům, nejvíce milují německé dluhopisy, přestože vědí, že dostanou méně než půjčili. Ale mají větší jistotu, že nepřijdou o 50% až 75%, jako v řeckých bankách.

Při vytvoření evropské bankovní unie by pasáci přes ECB nejraději docílili tři základní požadavky. Prvním požadavkem by  byl tvrdý dohled nad finanční integrací, aby správně uřídili makroekonomické nevyváženosti a zlepšili provádění měnové politiky.  Druhým požadavkem by bylo zpřetrhání vazeb mezi bankami a těmi suveréními vypůjčovateli a třetím požadavkem zdanit finanční hydru tak, aby daňový poplatník moc nekrvácel (což je sporné).

Protože tyto požadavky pasáci eura přes ECB nemohou splnit, protože na to ECB nemá pravomoci, dumají jak toho dosáhnout. Splnili by to, jedině kdyby mohli zaručit, že napříč celou eurozónou bude jednotná ochrana vkladů, že bude jednotný superúřad, který bude řídit společný fond pro řešení bank, dále bude jednotný superúřad pro dohled nad všemi bankami a jednotná pravidla pro kontrolu těchto bank.

Samozřejmě, že Stiglitz radí pasákům, že je nutné podpořit růst a stabilizovat úrokové sazby, jimž čelí jižní pasáci v krizi, pak by pomohly jedině eurobondy a fond solidarity. Například nižší úrokové sazby by uvolnily peníze, takže i země s těsnými rozpočtovými mantinely by mohly vydat víc za investice posilující růst. Tvrdí, že Evropa má výtečné silné stránky (v budoucnu). Její slabiny dnes odrážejí hlavně chybné politiky jednotlivých států a institucionální uspořádání. To lze změnit, ale jedině pokud se pasáci domluví na správném postupu a načasování svých dohod vedoucích ke společnému cíli – což je úkol mnohem důležitější než strukturální reformy uvnitř jednotlivých zemí. Ač strukturální problémy v jednotlivých zemích oslabily konkurenční schopnost a růst HDP, krizi nezapříčinily a jejich řešení krizi neodstraní.

Přestože EU tvoří evropští občané, najednou i mezi pasáky dochází k rozbrojům na úrovni nechutného nacionalismu. Zabednění Němci zdržují a musí dát schválit smlouvu o ESM ústavnímu soudu! Přitroublí Francouzi nesouhlasí, aby Němec Wolfgang Schäuble dostal roli šéfa ministrů financí celé EU! Nafouknutí Finové začali brblat o přílišné solidaritě! Zkostnatělí a obtěžující Britové stojící mimo přeci nemohou mít finanční cetrum EU v londýnském City!

Žádného z evropských pasáků eura ani nenapadne zamyslet se nad cestou, kterou se vydali, protože ta cesta musí být co nejkratší a nejrychlejší. Ti vzpouzející se evropští občané, všichni ti Němci, Francouzi, Finové, Nizozemeci, prostě všechny národy (i Češi), kteří by chtěli o těchto nevratných změnách při budování EU hlasovat v referendech, jsou jen obtěžující a nechápající zabednění nacionalisti.

15.7.2012

Autor: Mirek Picek | neděle 15.7.2012 18:00 | karma článku: 14,76 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky