Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český dvorek

Žádný politik u vládního vesla současný ani budoucí na plnou hubu neřekne, že vlivem skutečností, kam byla EU vládnoucí elitou dotlačena, je úplně jedno, jaké politické strany v jednotlivých evropských státech momentálně vládnou nebo budou vládnout. O osudech zemí a společnostech jejich občanů už v současné době nerozhodují jednotlivé národní reprezentativní demokracie.

Rozhodující slovo má spolek nadnárodních institucí, které nemají žádnou demokratickou legitimitu, žádnou transparentnost, žádnou kontrolu. Národní vlády se dobrovolně zbavili kompetence rozhodovat, zůstala jim jenom možnost odmítnutí. Ten fakt tady existuje po rozhodnutí německého Ústavního soudu v Karlsruhe. Ten sice omezil německou výši příspěvku na 190 miliard Eur jenomže: ECB  rozhodla již před tím o neomezeném nákupu státních dluhopisů a německý parlament může omezenou částku bez referenda zvýšit kam bude chtít ECB. Pokud některý členský stát nemůže dostát svému závazku, který vyžaduje ECB, musí ho ostatní doplnit. ECB stejně jako  EMS je v podstatě imunní spolek bez postihu. Ital M.Draghi se stal nejmocnějším mužem EU.

Český Nečas a jeho ODS se na hnoji na českém dvorku šťouchají klackem se svými pacholky. Ve stínu lípy u senkrovny čekají soudruzi na vhodnou příležitost celou koalici strčit bidlem do močůvky. Zatím nemáme euro, ale připravený závazek pro ESM ve výši 350 ml. českých korun, který poslanci schválili jen tak mimochodem levou zadní v den, kdy strkali zlodějíčka Rátha do  chlívku. V Bruselu Nečas prskal, že máme výhrady k fiskální politice EU a bankovní unii, jenomže nikdy svým občanům nevysvětlil proč.

Protože, když bude jakákoliv česká vláda zlobit Brusel, stáhnou banky matky penízky, kerých mají tak 150% HDP na provoz českého státu a bude vymalováno jako v Řecku. ČNB se může trochu bránit a ostatní spoléhat na to, že tento scénář přeci nemůže nastat. Může, pokud se na tom dvorku budeme chovat jako pacholci.

V době schválení Maastricht I  došlo k odstranění ekonomické plurality evropských států ve prospěch byrokratického a centrálního neoliberalismu, vznikl monetární základ. Proklínaný Lisabon vytvořil „ústavně“ vedoucí úlohu globálních finančních trhů, jehož výsledkem jsou vládnoucí instituty: MMF, ECB, ESM.

To vše nevzniklo kvůli péči o zdraví, sociálních jistot a reálného hospodářství občanů žijících v EU, ale jako systém ovládání euro sektoru a jeho zapojení do globálního trhu spekulativního kapitálu. Na počátku byl finanční pakt stability a na konci máme ztrátu rozpočtové autonomie jednotlivých zemí.

A o té současné evropské realitě nám kolektivně vyfutrovaní intelektuálové říkají, že ji musíme přijmou tak jak byla vytvořena, protože pak nemusíme hledat české klacky, abychom se na  tom zapáchajícím dvorku šťouchali. Mají pravdu, protože potom dostaneme dotaci na výrobu rovných zelených kovových eurotyčí.

11.11.20012

 

Autor: Mirek Picek | neděle 11.11.2012 18:00 | karma článku: 13,46 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky