Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

200 let

Je pro člověka moc dlouhá doba. Žijeme přece teď se svými problémy v podivné prohibici a navíc obklopeni odpornými politiky a je nám jedno jak žili Evropané, konkrétně hybatelé revolučních evropských změn ve Francii na počátku 19tého století nebo Američané ve stejné době. Tehdy si toho všiml francouzský politik a filozof morálky Alexis de Tocqueville a vydal v roce 1835 první díl svého spisu Demokracie v Americe.

Za co pane Bože, za co...

Napsal o tom proto, protože viděl uchvácení centralizované moci absolutistickými panovníky z rodu Bourbonů, nesmiřitelnou a krvavou francouzskou revoluci a Napoleonovo impérium. Došlo ke zničení takřka všeho, nejenom toho špatného na francouzském neofeudálním uspořádání, ale i zničení toho dobrého. Ani po několika desetiletích se nepodařilo ustavit nový řád a proto chtěl, aby se Francouzi i všichni Evropané poučili od Američanů.

Tocqueville popsal americkou demokracii té doby jako způsob, jak dosáhnout svobody a spokojenosti člověka ve společnosti, přestože bude sledovat hlavně svoje osobní zájmy. Tato vlastnost byla stejná i u Evropana. Jenomže rozdíl podle Tocquevillea spočíval v tom, že Američané chápali, že nemohou prosperovat, pokud se nebude dařit i jejich sousedům. Proto Američané rádi a neustále  vysvětlovali, že jejich individuální svoboda a preference hlavně jich samotných je ale neustále podněcuje k tomu, aby si pomáhali navzájem. Tento přístup u nich vyvolával sklon ochotně obětovat část svého času a majetku ostatním lidem, což kolektivisté nazývají obecné dobro.

Jenomže lidé ve Francii a ostatní Evropané čelili budoucnosti, které nevěřili a těžko předvídali v tehdejší změti evropské historie, na jakou "rovinu hloupých excesů je jejich sobectví může zavést“ a „do jaké potupy a ubohosti se sami uvrhnou, jen aby nemuseli obětovat něco ze svého blahobytu ve prospěch prosperity bližních“. Podle Tocquevillea pramenila nejenom nemoc Francie na počátku 19tého století z bourbonského dědictví shora řízené, vše kontrolující vlády, zatímco americké zdraví spočívalo ve všelidové demokratické vládě vycházející svobodně zdola. Svobodně bez totalitních kolektivních uzurpátorů moci, kteří by to jimi vynucené obecné dobro blahosklonně rozdělovali.

Ta doba již neexistuje a ani Američané už nevěří, že bohatství bohatých spočívá na prosperitě ostatních. Spíš platí, že bohatí vděčí za své bohatství výlučně svému štěstí, dobře mířenému úsilí v globální šíři nebo šejdířství a podvodu. A ochota obětovat nějakou část soukromého zájmu a podpořit zájem veřejný ničí jejich duše. Proto jsou už i Američané delší dobu na evropské cestě a Tocqueville by o dnešních Američanech určitě řekl totéž, co řekl o tehdejších Francouzích. Prostě je čeká jen potupa a ubohost, do které se sami vmanévrují kvůli svým hloupým excesům a svému sobectví.

Obama vyhrál v roce 2008 volby díky svému protestu a tvrzení, že on je tím kdo má ten mandát pro změnu. Doslova “Změnu, ve kterou můžeme věřit” (Yes, We Can!). Jenomže k žádné změně nedošlo a čas k opravdovému mandátu pro změnu a ke smetení mizerných makropolitik poslední dekády už jednoznačně dozrál. Přestože v posledních čtyřech letech se Obama choval velmi nevýrazně, stále má více než 70% šanci se udržet v úřadě, zvlášť když jej vehementně podpořil Bill Clinton.

Je pravda, že lidé jsou nedočkaví, ale jak politická, tak ekonomická historie nás učí, že změna vždy trvá déle, než si sami přejeme i potřebujeme. Rizikem je tak jen načasování. Je totiž možné, že republikán Romney přišel se svým plánem zavést nový pořádek o jeden volební cyklus dříve. A republikáni na předvolebních srazech svým občanům připomínají, že ta Amerika, jak ji viděl Tocqueville, už neexistuje. Možná kvůli již nefungujícímu americkému tavícímu kotli na imigranty a tak morální a intelektuální přílivovou vlnu se již nepodaří zvrátit a Amerika nezůstane výjimečná svým demokratickým principem přicházejícím svobodně zdola.

17.9.2012

Autor: Mirek Picek | pondělí 17.9.2012 18:00 | karma článku: 8,34 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky