Zavřete ty hranice pořádně

„Zavřete hranice! Volání, které se poslední dobou ozývá z úst demonstrantů, vyjadřujících nesouhlas s přijímáním uprchlíků, je jako bumerang, který by nás taky mohl pěkně praštit do hlavy.

Četní babišové, chovancové a jim podobní funkcionáři volají už nějakou dobu po „co nejpevnějším uzavření hranic“ a tato jejich slova nacházejí ve stále vystrašenějším českém voličstvu úrodnou půdu, ba přímo blahodárně zapáchající humus. Kytička dokonalé vnitřní izolace, která nás může v důsledku pěkně rychle uvěznit v naší krásné, leč pohříchu nepříliš rozlehlé zemi, je ovšem bylina jedovatá jako slina ježibaby. Opevnit se tak dokonale, až se sami nedostaneme ven – to by byl motiv na povídku, který by Hašek určitě nenechal ležet ladem. „Báli si cizoty tak převelice, že se zabarikádovali ve své zemi, opevnili a schovali tak rafinovaně, že už je nikdy nikdo neviděl,“ budou psát německo-syrští historici, když zjistí, že ve vedlejší zemi nikdo z lidí nezůstal a jen divoká prasata chrochtají tam po luzích a hájích.

Otec mi občas po pár sklenkách vína vypráví, jak blbý, trapný a nedůstojný to byl pocit, když z Brna do Vídně nikoho celníci nepouštěli a i na bratrsky spřátelené a ideologicky stoprocentně prověřené hranici s NDR vám uniformovaní přísní strašáci prohrabávali kufry. A jak můžeme být rádi, že už skoro nevíme, co to hranice je a můžeme si cestovat, kam se nám zachce. (Když na to teda máme, doplňuji pravidelně já.)

Co se to vlastně stalo, že „svobodu cestování“, která se stala jednou z hlavních „manter“ naší „křehké znovunabyté svobody“, najednou chceme obětovat na oltář své vlastní předposranosti? Lidé křičí „Zavřete hranice!“ a politici jim vycházejí vstříc. Ale nechtěl bych vidět ty výrazy českých šoférů na hranicích s Německem, až se nakonec ocitneme za hranicemi „mini-schengenu“ a nebudou nás chtít ani pustit dovnitř. Takže si myslím, že naše rozjitřená a vyjukaná společnost by teď potřebovala hlavně dvě věci: klid a nohy v teple. A s tím zavíráním hranic bych radil tolik nespěchat. Naše děti by se nám za pár let taky mohli pěkně vysmát.

Autor: Pavel Horák | pátek 20.11.2015 15:24 | karma článku: 18,83 | přečteno: 3592x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42