Pravý sektor odmítl poslušnost Kyjevu

Ukrajinský nacionalista, poslanec a šéf Pravého sektoru Dmitrij Jaroš vyzval bojovníky ve dvou plucích, kterým velí, aby nebrali na vědomí příměří a pokračovali v boji proti separatistům na východě země. Naplňují se tak obavy, že kyjevské armádní a politické vedení nemá situaci v ozbrojených silách Ukrajiny pod kontrolou. Pokud budou bojovníci Pravého sektoru v bojích pokračovat, existuje nebezpečí, že by tím mohli vyprovokovat protivníka k odvetě a příměří by ztroskotalo.

„Příměří nemá žádný smysl a ukrajinská armáda má všechny předpoklady pro to, aby dobyla luhanskou a doněckou oblast,“ prohlásil Dmitrij Jaroš v rozhovoru s ukrajinským zpravodajem rozhlasové stanice BBC. Ačkoli česká média ve své většině píší o tom, že příměří je až na výjimky dodržováno, skutečnost je bohužel jiná.

Jarošova výzva „neskládat zbraně a bojovat hrdinně dál“ se objevila i na webových stránkách Národní gardy Ukrajiny, ovšem následně byla stažena. Nahradila ji zpráva o „mimořádném hrdinství“ pluku Azov, který v bojích o obec Širokino v Dojněcké oblasti v noci na neděli ztratil tři muže a dalších 50 jeho bojovníků bylo raněno. Azov je jeden ze dvou pluků nacionalistů, kteří bojují por Jarošovým vedením. Jeho bojovníci se často stávají terči kritiky, protože bojují pod vlajkami s fašistickými symboly jako jsou hákové kříže a nápisy SS případně runy, které měly ve znaku profašistické jednotky ukrajinské osvobozenecké armády UPA v průběhu Druhé světové války.

„Nepřítele jsme zlikvidovali a po těžkých bojích, které trvaly od dvou hodin ráno do brzkého dopoledne jsme obec Širokino osvobodili,“ píše se v prohlášení bojovníků Azova na sociální síti Facebook.

Ukrajinské sdělovací prostředky dnes, tedy v neděli, informují o tom, že příměří porušují také separatisté. Ostřelují údajně pozice ukrajinské armády z raketometů Grad. Otázkou zůstává, nakolik je bojová aktivita separatistů odpovědí na útoky pluku Azov.

Političtí analytici na obou stranách konfliktu již bezprostředně před mírovými jednáními v Minsku upozorňovali, že Kyjev nemá všechny své vojáky pod kontrolou. Proti separatistům totiž bojují kromě řádné ukrajinské armády také více či méně samozvané jednotky, které se odmítají podřídit rozkazům prezidenta Porošenka a kyjevské vlády. Podobná situace existuje i na druhé straně fronty, kde bojují jednotky Kozáků a Čečenců, které odmítají poslušnost povstaleckým velitelům v Doněcku a Luhansku. Je to smutné a varující, ale všechno nasvědčuje tomu, že ani sobotní příměří nebude mít dlouhého trvání a nepovede k definitivnímu ukončení konfliktu, který si vyžádal podle různých zdrojů už několik tisíc až desítek tisíc obětí a způsobil prakticky krach ukrajinské ekonomiky a těžkou hospodářskou krizi v Rusku v důaledku sankcí uvalených na Moskvu Západem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Horák | neděle 15.2.2015 13:05 | karma článku: 23,44 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42