Nacisté hrozí krveprolitím v Kyjevě

Ve chvíli, kdy většina českých čtenářů novin a diváků veřejnoprávní televize konečně uvěřila, že na Ukrajině žádní náckové nejsou a všechno je to jenom ruská propaganda, stalo se něco nečekaného: Předák nacistického Pravého sektoru veřejně pohrozil vládě a poslancům, stejně jako prezidentovi, že poteče krev. Ne, bohužel to není aprílový žert. Jsou věci, o kterých se ani v Čechách nevtipkuje.

„Na Ukrajině je možné všechno, o to víc nový Majdan. Ukrajinci mají důstojnost, a když jsou naštvaní, půjdou na Majdan,“ řekl šéf nacistického ozbrojeného hnutí, stíhaný v sousedním Rusku jako terorista, zaskočeným ukrajinským novinářům. Zkoprnělým přítomným pak pohrozil, že Majdan, který se chystá, bude daleko krvavější, než ten první. Na něm před více než rokem přitom zahynulo více než 100 lidí. „Náš postoj může dojít až na hranu. Na jedné straně potřebujeme udržet stát, avšak na druhé musíme udělat vše, co se dá, aby paraziti nevysávali ukrajinskému lidu krev, jako to dělali ti před revolucí,“ prohlásil evidentně bojovně naladěný Jaroš, který začíná využívat chaotickou situaci v Kyjevě ve svůj prospěch a vystupuje na veřejnosti v daleko větší míře, než předtím.

Jaroš přitom není prvním ukrajinským politikem, který pohrozil novým, krvavým převratem. Podobně mluví už několik týdnů zejména velitelé dobrovolnických nebo nájemných pluků, kteří jsou sice ještě stále na frontě na východě Ukrajiny, ale netají se plány přijet na tancích a obrněných transportérech do Kyjeva. A pořádně vytrestat vládu a prezidenta, že „vysávají lidi jako za Janukoviče“. Jedním z nejhlasitějších je velitel žoldnéřského praporu Dněpr a poslanec kyjevského parlamentu Volodymyr Parasjuk, která opakuje stále výhružněji, se zbabělý Kyjev se žoldnéřských praporů bojí.
Chaos v ukrajinské metropoli se stupňuje každým dnem. Ve městě se ve velkém prodávají pistole, granáty, samopal, kulomety i granátomety, které vojáci ukradli z armádní výzbroje a chtějí si penězi za jejich prodej přilepšit. Ilegální prodej se podle místní policie zvýšil stonásobně. Nacista Jaroš, který kritizuje vládu a prezidenta, že jsou málo ukrajinští a málo bojovní, toho využívá ve své rétorice, když tvrdí: „Naštvaní lidé dnes mají v rukou tolik zbraní, že už nikdo nebude sedět ve stanech jako před rokem, čekat měsíc dva, zpívat a mávat lampičkami.“ Veřejně obvinil prezidenta a vládu, že jsou zbabělí a nechtějí vést válku proti Rusku, protože jsou pod vlivem cizinců.
 

Naplňují se nejčernější obavy, že se situace nové vládě a stále méně populárnímu prezidentovi zcela vymkne z rukou. V tom případě ovšem podle místních politologů hrozí občanská válka a nástup radikálních nacionalistů. Hněv se tak může obrátit proti všem, kdo nejsou „čistí Ukrajinci“, zejména proti ukrajinským Židům, Romům, Maďarům a Rusům. Výbuch násilí v Kyjevě by podle nich navíc zemi rozdělil hned na několik částí. Maďarští nacionalisté již několikrát prohlásili, že v případě rozpadu Ukrajiny si bude Budapešť činit nárok na její jihovýchodní část, která je podle nich součástí tzv. Velkého Maďarska. V této části Ukrajiny již bylo na maďarských konzulátech rozdáno více než sto tisíc maďarských pasů. A nečinně přihlížet by v takovém případě nejspíš nezůstalo ani Rusko.

Autor: Pavel Horák | středa 1.4.2015 22:28 | karma článku: 33,19 | přečteno: 1425x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42