Kalousek: Zabavte chudákům pračky

Divadelní představení v divadle Járy dá Cimrmana připomínala dnešní schůze sněmovny, kde se debatovalo o exekucích a exekutorech. I když poslanci nakonec odsouhlasili seznam základních věcí, které vám nově již nebude moci být zabaven, někteří z nich se odkopali a projevili se jako absolutní cynici.

Exekutor podle nově schváleného zákona nesmí zabavit běžné oděvy ani boty, odnést z bytu vám nesmí ani obvyklé vybavení domácnosti jako třeba postel, stůl, židle, kuchyňskou linka, lednice nebo sporák. Poslanci nově také odhlasovali, že nesmí zabavit dětské hračky, předměty osobní povahy, zdravotnické potřeby, domácí zvířata nebo věci, jejichž cena nepřesahuje 1000 korun. Po nezvané návštěvě vám také nově zůstanou i nějaké peníze – suma do výše dvojnásobku životního minima.

To jsou všechno dobré zprávy, ačkoli už sama skutečnost, že k podobnému cynickému nátlaku, kdy exekutoři zabavovali dětem hračky nebo alba rodinných fotek, v Evropě 21. století docházelo, je do nebe volající. Už jen proto, že lidé, kteří po návštěvě exekutora přišli o všechno, měli jedinou šanci, jak přežít, aniž by zemřeli hlady: znovu se zadlužit u lichvářských společností, kterých je všude kolem hromada. To znamená de facto vstoupí do začarovaného kruhu, na jehož konci je další návštěva exekutora.

I když pro nápravu nejhorších křivd exekutorské totality hlasovala velká většina 161 poslanců, našli se takoví, kteří svými výroky ukázali, že by toho, kdo nemá peníze, nebo má nedejbože dluhy, nejraději rovnou zavřeli do vězení nebo rovnou hodili do řeky. Zaperlil poslanec ODS Blažek, který se začal rozčilovat, že se zbytečně posilují práva dlužníků. Ale hvězdou debaty se stal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který se začal domáhat toho, aby byla ze seznamu nezabavitelných věcí vyškrtnuta pračka. Podle něj totiž stačí na praní valcha. Poslanci ODS a TOP 09 se po jeho cynickém vtípku chechtali, až se za břicha popadali. Evidentně si ani náhodou nedokážou představit, že se mladá rodina nebo matka samoživitelka s dítětem mohou dostat do finančních problémů.

Ve výsledku tedy poslanci dnes poslali občanům dobrou zprávu: po více než dvaceti letech exekutorského státu, kde tisíce lidí byly v rozporu se základními principy lidské důstojnosti doslova oškubány o všechno, se začíná blýskat na lepší časy. Nemajetný člověk, který přijde o všechno, si bude moct i vyprat. Sláva a hurá časům, kdy se máme nejlépe, jak jsme se kdy měli.

Autor: Pavel Horák | středa 29.4.2015 13:26 | karma článku: 47,09 | přečteno: 20787x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42