Sama na sever - Sigtuna a Stockholm

Ráno se budím v Sigtuně v přístavu. Přístavy jsou pro spaní výborné, parkuje tam dost aut, je tam ten správný mix zalidněnosti a opuštěnosti, který mi vyhovuje.

Poránu vytáhnu vařič, opět se nikdo nestará, co tam dělám, protože první běžci a páníčkové se psy se objevují až kolem půl deváté.
Sigtuna je prvním švédským městem, založena v roce 970. Sídlili zde králové, ovšem od 11. století se přesunuli do Uppsaly a Sigtuna zůstala malinká a roztomilá. Nachází se zde kolem 30 runových kamenů a románské zříceniny kostelů svatého Olofa a Larse. Krásná procházka a pak už odjíždím na letiště vyzvednout milované děti.

Přijely za mnou na tři dny. Těšila jsem se na ně jak na vánoce.

Bydleli jsme ve Stockholmu, navštívili deset muzeí a výstav, patřičně jsme žasli, vzdělali se a pobavili. Viděli jsme mohyly vikingských králů a katedrálu v Uppsale, potopenou loď Vasa ve Stockholmu, technické muzeum, výstavu fotografií, akvária a skanzen.
Ale stejně nejlepší bylo jen tak se potkat, hledat cestu v metru, jíst spolu švédské masové kuličky a slyšet všechny ty malé vtípky.
Dneska odletěli a já pokračuju. Nejradši bych je tu měla s sebou, ale to bych si nemohla dovolit nevědět, kam dojedu, umývat se v kempu na tajňačku a jíst brambory se salámem. Spím dneska u rybářského kempu sto kilometrů na sever od Stockholmu a wifi jsem chytila na hřbitově.

Sigtuna a Stockholm

 

Autor: Lucie Pezlarová | pondělí 19.10.2015 21:08 | karma článku: 11,12 | přečteno: 377x