Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Seš rudej? Tak chcípni!

Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic, Bohemka je a bude a my jsme s ní všude! Červenobílá! Věčněěěěě druhý! Klokan to je zvíře zku*vený HEJ, zvíře zku*vený HEJ zvíře zku*vený! Kdyby to končilo tady a tímhle, bylo by to fajn, jenomže ono to tak bohužel často není.

Sparťan nenávidí slávistu. Slávista nenávidí sparťana. Sparťan i slávista nenávidí baníkovce. Fanoušek tureckého klubu Galatasaray Istanbul smrtelně zranil před zápasem fanouška „konkurenčního“ Fenerbahce. Jenom proto, že jakmile uviděl klubové barvy Fenerbahce, měl rudo před očima. V Brazílii je údajně naprosto normální, že tvrdé jádro fanoušků fotbalových klubů zbrojí a na zápasy se vybavuje řeznými, bodnými, sečnými i střelnými zbraněmi. Jdou a hledají – místo, čas a protivníka. A jdou do toho s tím, že ani oni to nemusejí přežít. Lehce zranění jsou prakticky na každém zápase, narůstá procento těžce zraněných a relativně často se objevují i lidé, pro které byla návštěva sportovního stánku tím posledním, co v životě stihli. O čem nebo spíš o kom je řeč? O hooligans, ultras, rowdies. O tvrdých jádrech fanoušků fotbalových klubů a velkoklubů.

My se máme dobře. Máme Spartu, máme Slávii, máme Baník. Když je derby, policie učiní nějaká ta bezpečnostní opatření, slávisti se sparťany se domluví a zbouchají se kus od centra Prahy, rozbije se pár výloh, zdemoluje několik aut, zapálí se kontejnery. Vynalézaví baníkovci případně vyrvou pár sedaček na stadionu a hází je do sektoru svých „nepřátel“. Tu a tam nějaká světlice, pyrotechnika, oheň. Opilí agresivní kluci od patnácti do padesáti. Že jsou sprostí by nikomu asi ani tak nevadilo, že zdemolují cizí majetek, inu snad policie vykoná svou práci. Ale co mi vadí, že kvůli takovým lidem na fotbal nechce chodit spousta lidí, kteří by jinak třeba chodili. A kteří by proto, že fandí Slávii nebo Spartě nepotřebovali demolovat věci kolem sebe.

Bylo derby. Seděla jsem s manželem na tribuně a kus od nás seděl postarší pár. Pán s paní kolem šedesáti let odhaduji. Po prvním poločase se paní zvedla a odešla, pán odešel s ní. Aby ne, během prvního poločasu byla opakovaně verbálně napadena přiopilým rádoby fanouškem, kterému vadilo, co že má taková stará kráva co dělat na Spartě. Netvrdím, že všichni ultras, hooligans, prostě to tvrdé „věrné“jádro jsou špatní kluci. Věřím, že mezi nimi je spousta těch, kterým pro zážitek stačí udělat dobré choreo a podpořit svůj team a poškádlit protihráče. Troška provokace, troška konkurenčního škádlení. Bez ohrožení zdraví, života a majetku ostatních.

Kde se ale bere ta agresivita. Seš rudej, tak chcípni. Seš slávista, chcípneš, dostaneš na budku. Fandíš Galatasaray? Chcípneš. Fanoušek Fenerbahce potká na ulici fanouška, který se vypravil v klubovém dresu na zápas svého teamu. Je oděn do barev Galatasaray. Do „kotle“ už nedojde. Probudí se o několik dní později v místní nemocnici na JIP se solidně zalátaným břichem.

Kdy to dojde k nám? Kdy se v médiích objeví zpráva, že banda slávistů těžce zranila sparťanského fanouška ubírajícího se na zápas svého klubu na hlavě s klubovou kšiltovkou? Kdy se dozvíme, že banda opilých sparťanů do bezvědomí ztloukla slávistu s jeho přítelkyní, kteří šli ze zápasu?

Chodím ráda na fotbal. Ale tohle jsou věci, které mi zážitek ze stadionu dokáží spolehlivě otrávit. V oblasti kriminologie a kriminalistiky se objevují studie, které se tímto fenoménem zabývají a do jisté míry jej považují za extremismus. Musím souhlasit. Musím souhlasit, protože překročí-li „slabost“ pro klub (a je jedno jestli je to Sparta, Arsenal nebo Galatasaray) určitou mez, tu mez, že ten, kdo nejde se mnou a s námi, si prostě zaslouží zemřít, skutečně se domnívám, že se jedná o velice nebezpečný fenomén.

Kdo jsou ti lidé, kteří jsou schopni ve jménu svého klubu zabíjet? Demolovat? Ničit? Ubližovat? Proč je spousta matek, co nechtějí pustit své čtyř nebo pětileté děti s tátou na fotbal? Co je to za logiku pískat a bučet na hráče černé pleti, který hraje v dresu protihráče - nepřítele, když o několik týdnů později se v domácím klubu objeví černoch podávající velice vyrovnané a dobré výkony a na něj už se nepíská. Protože je náš. A když přestoupí do klubu, který hraje proti nám? No jistě, pak si zaslouží chcípnout. A je jedno, jestli hraje dobře nebo špatně.

Bojím se toho, že je otázkou času, kdy extremistické tendence, které v těhle kotlích doutnají, bouchnou. A pak bude pozdě. Pak budeme tam, kde jsou Turci, kde jsou ostrovní rowdies. Budeme řešit problémy, které řeší fotbalová kolébka – Brazílie. Kluci budou chodit na fotbal s kudlami a pistolemi a nebudou po sobě křičet hesla a slogany, budou po sobě střílet. A přitom úplně zbytečně. Jenom proto, že jednomu se líbí rudá a druhému se líbí červenobílá.

---------------------------------------------------

Diskuze byla zrušena po dohodě s redakcí blogu iDNES.cz.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | pátek 15.2.2008 9:25 | karma článku: 39,61 | přečteno: 10592x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik