Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebujete nová játra

Nechci psát blog a alkoholismu a jeho vlivu na jaterní buňky, nechci psát blog o jaterní cirhoze, kterou alkohol může způsobit a nechci psát ani blog o tom, jak probíhá transplantace jater a jaké jsou pro ni indikace, jaká nese samotná operace rizika a jaké po ní mohou nastat komplikace. Chci se v tomto blogu věnovat problematice transplantací, ale z poněkud jiného pohledu.

Za prvé se domnívám, že zásadní chybou je myslet si, že “mně nebo mně blízkým se to nemůže stát”. Může. A nemusíte být alkoholik. A nemusíme hovořit jenom o potřebě nových jater. Stačí přechodit chřipku, jednou nebo dvakrát a co čert nechtěl, výsledkem je zánět srdečního svalu a i riziko nutnosti transplantace srdce. Léčba leukémie vyžaduje transplantaci kostní dřeně. Diabetici leckdy potřebují novou ledvinu či novou slinivku. Lidé trpící renálním selháním sice mohou žít s jednou funkční ledvinou, ale šanci na relativně normální život jim dá spíše transplantace ledviny než neustále se opakující dialýza. Jsou orgány, bez kterých člověk žít může a docela dobře – obejdeme se bez žlučníku, štítné žlázy, dělohy, varlat, defacto i bez žaludku, jedné ledviny či sleziny nebo celého tlustného střeva. Neobejdeme se bez dostatečně dlouhého úseku tenkého střeva, srdce, plic (aspoň jedné plíce), jater a alespoň jedné ledviny. Potřebujeme slinivku. Existují stovky důvodů, pro které životně důležitý orgán vypoví službu a nadějí na život se stává existence dárce, jehož tělo je s naším natolik kompatibilní, že je možno transplantaci provést. Jak to vlastně probíhá? Co lze a co nelze? Co je možné a co není možné?

Problematiku transplantací podrobně upravuje v naší legislativě tzv. transplantační zákon, přesněji řečeno zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů. Zákon se zabývá úpravou podmínek darování, odběru a transplantací tkání lidského původu prováděných výhradně za účelem poskytování léčebné péče.

Nepochybuji, že většina čtenářů ví, že odběry či darování orgánů či tkání se provádí buď ze živých dárců či z mrtvých dárců. Otázkou se může zdát, do jaké míry, je osoba, u niž nezpochybnitelně nastala smrt, skutečným “dárcem” orgánu.

Logicky by si člověk možná řekl, že “kdyby moje manželka potřebovala játra, dal bych jí je”. Bohužel nebo bohudík, není to tak jednoduché. Odběr orgánu od žijícího dárce, lze provést ve prospěch příjemce, který je osobou blízkou, pokud dárce vyslovil svobodný a informovaný souhlas ve vztahu k této osobě, nebo ve prospěch osoby nikoliv blízké, pouze pokud, že dárce prokazatelně vyslovil souhlas darování orgánu či tkáně tomuto příjemci, který není osobou blízkou. Pozor, pátráte-li však ve spleti právních norem hlouběji, zjistíte, že ani s osobou blízkou to není tak jednoduché. Vaše přítelkyně, se kterou rok chodíte a kterou rok k smrti milujete, z pohledu práva, není osobou blízkou.

Odběr od žijícího dárce nelze mimo jiné provést, existují-li předpoklady vážného ohrožení zdraví dárce. Nemůžete někomu dát celá játra, i když byste strašně chtěli. Bez jater byste umřeli. Můžete darovat štěp, pokud lékařské testy prokáží, že Vás organismus je natolik silný, že ztrátu části jater zvládne. Můžete darovat jednu ledvinu, kostní dřeň, nemůžete ale darovat srdce – ani kousek. Umřeli byste a nenaplnili tak podmínku toho, že Vás darování orgánu vážným způsobem neohrozí.

Transplantační zákon dále upravuje podmínky ochrany osob nezletilých či osob, které nejsou schopny zvážit veškeré důsledky darování orgánu, zabývá se také složením a prací tzv. etické komise.

Najde-li se vhodný souhlasící žijící dárce, je logicky provedeno důkladné posuzhování jeho zdravotní způsobilosti k darování tkáně či orgánu, je zajištěna předoperační, operační i pooperační péče o dárce a následná dispenzarizace dárce. Dárce musí být srozumitelně a úplně poučen, nejenom o tom, co se chystá učinit, ale i o tom, jaké to pro něj bude mít následky. Nefunguje to tak, že dárci odeberou ledvinu a týden po operaci se dárce odebere domů s dobrým pocitem, že někomu zachránil život.

Domnívám se, že etičtěji složitější situací je odběr tkání či orgánů od zemřelých dárců. Přeci jenom u žijícího dárce předpokládáme, že ví, co chce udělat a proč to chcre udělat a udělá to. Je mrtvý dárce dárcem? Na základě čeho jsou zemřelým odebírány orgány a tkáně, které zachraňují životy jiných? Kdy lze provést odběr tkáně či orgánu od zemřelého? Když nastane smrt. Jednoduché? Nikoliv. Smrt není zástava srdce. Smrt není koma. Pro účely transplantologie diagnostika smrti možného dárce musí být provedena nejméně dvěma k tomuto způsobilými lékaři, tito musí zemřelého vyšetřit nezávisle na sobě a logicky vyslovit stejný závěr. Je to kruté, ale transplantační zákon obsahuje ustanovení o tom, co je nutno provést, aby byla prokázána smrt. Musí být nezvratné, že u zemřelého došlo k nevratné zástavě krevního oběhu a k nevratné ztrátě funkce celého mozku včetně mozkového kmene. Takže smrt není situace, kdy dotluče srdíčko. To tady nestačí.

Zákon stanovuje i postup, jak dlouho musí být u kriticky nemocného prováděna resuscitační péče, než lze uvažovat o konstatování smrti. Víte, že v tomto zákoně je ustanovení, které uvádí, že “pokud smrt byla zjištěna na základě ukončení neúspěšné resuscitace, kterou se nepodařilo obnovit srdeční činnost či ji účinně podporovat, prováděné lékařem v délce nejméně 30 minut”.....půl hodiny. Půl hodiny boje o život.

Myslím, že když se píše či hovoří o této problematice, každý si položí otázku “a co já”. Někdo si může odpovědět pozitivně - “ano, nevadilo by mi, kdyby moje orgány byly použity”. Ostatní si mohou odpovědět “nikdy, nikdy bych to nedovolil”. Víte, jak je to doopravdy? Víte, že se v této oblasti vychází z principu předpokládaného souhlasu?

Co je to předpokládaný souhlas? Je to skutečnost, která stanoví, že nevyslovíte-li během svého života svůj nesouhlas s posmrtným odběrem orgánů, hledí se na vás, jako byste s odběrem souhlasili”. Brutální? Možná ano.

Jenomže ono ani nestačí večer u televize manželce říct “Jituš, kdybych umřel, nechci, aby mi po smrti odebrali orgány”. Tento nesouhlas musí být proveden prokazatelně. Za prokazatelný je pro účely tohoto zákona považován takový prokazatelně vyslovený souhlas, že je zemřelý evidován v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem orgánů či tkání nebo zemřelý ještě za života přímo ve zdravotnickém zařízení před ošetřujícím lékařem a jedním svědkem prohlásí, že s odběrem nesouhlasí anebo zákonný zástupce nezletilé osoby či osoby zbavené způsobilosti přímo ve zdravotnickém zařízení před ošetřujícím lékařem a jedním svědkem prohlásí, že nesouhlasí s odběrem.

Není to jako v americkém filmu, kdy nešťastní rodiče se hroutí nad lůžkem svého 19ti letého syna, který je v komatu po nehodě na motorce a je nepochybné, že zemře, a oni prohlásí, že nesouhlasí s odběrem orgánů. Soucitní lékaři trpělivě vysvětlují rodičům, že srdce jejich syna by mohlo zachránit život 15ti leté dívce, která leží o patro výše na kardiologii a čeká na nové srdce. Pokud mladík nevyslovil nesouhlas za výše uvedených podmínek, dle českého transplantačního zákona a za splnění dalších podmínek (není HIV pozitivní, nemá žloutenku, je jinak zdráv atd), mohou být jeho orgány použity. Lékaři se v takovém případě nemusí prosit o dovolení a přemlouvat rodiče, aby s odběrem souhlasili. Další nepochybně složitou otázkou je, jak takovým rodičům takovou skutečnost oznámit. Takže dle § 16, odst 3 transplantačního zákona platí, že pokud nebylo prokázáno, že zemřelý vyslovil za svého života prokazatelně nesouhlas s posmrtným odběrem, platí, že s odběrem souhlasí. Co si o tom myslíte právě Vy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | sobota 22.12.2007 20:35 | karma článku: 32,33 | přečteno: 3037x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik