Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika

Nepíšu politické blogy. Nechávám si pro sebe, co si myslím o novém manželství páně Paroubka a přítomnosti bezpečnostních složek na jeho svatbě, nehodnotím sms, kterou údajně poslal premiér Topolánek médiím s obsahem „Est kommt der Tag“ a ponechávám si pro sebe i svůj názor a pohled na profesní kariéru MUDr. Davida Ratha a jeho komentáře v poslanecké sněmovně. I tak si dovolím napsat blog, jehož název je příznačný - POLITIKA.

Žili byli kdysi dávno tři moudří mužové. Jejich jména známe každý – Sokrates, Platón a Aristoteles. U posledně jmenovaného bych se ráda zastavila.

Aristoteles ve své době prostudoval známé ústavy existujících států a shromáždil je. Bylo jich přibližně 158. Republiku, jejíž dnešní název vychází ze spojení „res publica“ - tedy věc veřejná, vnímal jako věc skutečně veřejnou. Politiku pak považoval za užitou etiku a úkol státu zdokonalovat zejména mravně člověčenství. Aristotelovy úvahy však neskončily ve vodách přemýšlení o věcích veřejných a způsobu, jakým mravně zdokonalovat člověka. Šel dál.

Ve svém slavném díle „Politika“ zabýval se Aristoteles známými formami vlád. Došel k číslu 6, v poměru 3:3. Tři formy vlády byly dle Aristotela vládami dobrými, tři formy vlády pak byly podle Aristotela vládami špatnými. V doslovných překladech se objevuje ovšem slovo nikoliv špatný, ale ZVRHLÝ.

Dobrými formami vlády dle díla Aristotelova byla monarchie, politea a aristokracie. Formami zvrhlými pak byla tyranie, oligarchie a...........demokracie.

Nebudu ctěného čtenáře poučovat o tom, co mínil Aristoteles monarchií, aristokracií, co tyranidou a co oligarchií. Snad jen malé pozastavení nad tím, jak odlišoval politeu od demokracie.

Politea podle něj byla dobrou a lidu prospěšnou formou vlády, vládou většinu k jejímu prospěchu a k všeobecnému prospěchu, demokracií však mínil formu vlády zvrhlou, chápal jí jako zvůli většiny, jako panství chudých, jako ANARCHII.

Pak se ptám, je naše republika skutečně res publica? Tedy věc veřejná? Ptám se dále, je naší formou vlády ve smyslu Aristotela politea nebo demokracie? Je naše nově nabytá demokracie vládou lidu ve prospěch lidu? Nebo je to zvrhlá forma vlády? Zvůle vyvolených?

Až se naši zákonodárci přestanou hádat v poslanecké sněmovně o tom, jestli lepší handicap v golfu má Rath nebo Topolánek, až si přestanou vytýkat, kdo bydlí a kdo nebydlí v bytě o 300 metrech čtverečních s regulovaným nájmem, kdo je morální a kdo nemorální, kdo spolupracoval s STB a kdo ne, kdo má nemanželské dítě a kdo ne, kdo je lepší a kdo je horší, až se začnou skutečně zajímat o to, co se děje „v podhradí“, pak si začnu možná myslet, že naše „demokracie“ se stává podle myšlenek Aristotelových dobrou formou vlády v tom smyslu, jak Aristoteles vymezoval dobrou formu vlády POLITEU a pak si možná i začnu myslet, že úkolem politika je mravní zdokonalování člověčenství..........

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | pátek 1.2.2008 8:26 | karma článku: 33,17 | přečteno: 2913x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Prchajícího řidiče zastavil až PIT manévr, muž se vyhýbal nástupu do vězení

13. května 2024  13:11

Policejní honička u Hodkovic nad Mohelkou v pátek skončila proraženými pneumatikami a namířenou...

„Včera jsme popili, ale jsem v pohodě.“ Svědka v kauze Pohodlí poslal soudce domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračuje hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Fiala míří do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou bude řešit migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  13:05

Premiér Petr Fiala zamíří v pondělí odpoledne do Říma, kde ho čeká jednání s tamní premiérkou...

KOMENTÁŘ: Jednání evropských zemí se Si Ťin-pchingem koordinují Macron a Scholz

13. května 2024

Premium Pozornost světových médií minulý týden budila první postpandemická cesta čínského prezidenta do...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik