Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na to jsou třeba léky!

Napsala jsem zatím pět blogů. Všechny se více či méně dotýkaly života, zdraví, lékařů, nemocnic, vyšetření a všeho, co se kolem toho točí. Pod jedním blogem byla reakce uživatele, která sice se smajlíkem, leč vybízela k tomu, zda bych nechtěla napsat knížku Průvodce nemocnicemi. Třeba i chtěla, ale čas na to prostě není. Ale budu pokračovat s blogy z této oblasti. Jednak je to oblast, se kterou se dříve nebo později setká každý z nás, jednak věřím, že si své čtenáře toto téma najde a jednak – materiálu na to mám víc, než je zdrávo. A v neposlední řadě, třeba absurdnosti a morbidnosti, se kterými jsem se setkala, některému z čtenářů těch blogů pomohou se podobným záležitostem vyhnout. Nabízím další absurdní příběh.

Jako pubertální dívka byla jsem svou matkou poučena o důležitosti pravidelných gynekologických prohlídek. Neodporovala jsem a od 15ti let pravidelně docházela na preventivní kontroly ke gynekologovi, který pečoval i o mou matku. Vše bylo v pořádku. Tedy domnívala jsem se, že vše je v pořádku. Ale nebylo. Poté, co jsem v 19ti letech opustila rodnou hroudu a odešla do matičky měst, vzala jsem s sebou i svou gynekologickou kartu a přihlásila se ke školnímu gynekologovi ve zdravotnickém zařízení, které spadalo pod mou alma mater. Zase bylo všechno v pořádku. Kontroly, odběry, odběry i kontroly.

O několik měsíců později se mi vzbouřil žaludek a střeva. Prostě stávka. Navštívila jsem obvodního lékaře, ten mě poslal na internu, internistka udělala odběry, sonografii a konstatovala, že permanentní nevolnost by mohla mít za následek ztrátu chuti k jídlu a že není dobré, aby mi bylo permanentně na zvracení. Příčina toho, proč je mi zle zjistěna nebyla a popravdě řečeno ani se po ní moc nepátralo. Pravděpodobně stres z prvního zkouškového období na vysoké škole sto kilometrů od maminky. No s tím se nedá než souhlasit že? Lékařka se zamračila a vážně pravila: „na to jsou přesto potřeba léky!“ Bezesporu, asi měla pravdu. Nebo neměla?

Vyfasovala jsem recept, v lékárně vyzvedla a třikrát denně to do sebe ládovala. Poslušně a submisivně s nadějí, že se žaludek a střeva uklidní. Týdny ubíhaly, měsíce ubíhaly, až uběhly tři roky. A já do sebe ty léky stále ládovala. Nenapadlo mě nevěřit lékařce, přeci má zkušenosti a tak dlouho na to studovala! Až jednoho krásného dne se mi spustila laktace. Což o to, byla-li bych pár hodin či dnů po porodu, bylo by to žádoucí. Jenomže já jsem nebyla ani těhotná ani novopečená matka krátce po porodu. Tak jsem zase běžela k lékaři. Ke gynekologovi. Zamyslel se a vypsal žádanku na odběr krve. Záměrem bylo zjistit hladinu hormonu prolaktinu v krvi, který je za laktaci zodpovědný. Hladina dotyčného hormonu byla na úrovni vydatně kojící šestinedělky. Jenže já nekojila. Gynekolog mě odeslal na endokrinologii s vysvětlením, že tam jsou specialisté přes hormony a že zjistí, co to je a proč to je.

Na endokrinologii si odebrali anamnézu a vyžádali si dostupnou dokumentaci včetně té staré gynekologické. A ejhle! Hladina hormonu prolaktinu byla mimo normu už mých 18ti, 19ti i 20ti letech, tedy v době, kdy jsem byla gynekology informována, že všechno je v pořádku. Endokrinolog neváhal, odebral lékovou anamnézu, aby zjistil, že jsem po dobu tří let byla krmena preparáty typu Cerucal, Degan a Dogmatil a další lahůdky. Léky, které mohou hladinu prolaktinu zvyšovat. Tyhle hezké bílé bonbonky tedy zvyšovaly již tak abnormální hodnotu prolaktinu po dobu tří let, potichu a nepozorovaně. Endokrinolog mě odeslal na vyšetření magnetickou rezonancí se zaměřením na hypofýzu. Trpělivě mi vysvětlil, že se může stát, že v oblasti hypofýzy se vytvoří adenom – nezhoubný nádor – produkující konkrétní hormon. V tomto případě prolaktin. A ejhle mohlo se stát a stalo se. Byl tam. A nebyl nejmenší. Odcházela jsem z nemocnice a volala příteli, abych mu řekla, že mám v mozku něco, co tam není. Následovalo vyšetření na neurooftalmologii, ze kterého jsem si odnesla závěr, že pravděpodobně dochází k útlaku zrakové dráhy v oblasti chiasmatu a že oftalmolog doporučuje neurochirurgickou intervenci. Jinými slovy, že ta potvora mi zřejmě tlačí na zrakový nerv a pokouší se deformovat moje zorné pole. Nutno podotknout, že byť endokrinolog zjistil, co jsem brala za léky a co způsobují, neupozornil mě na to, že bych je měla vysadit. Vesele jsem baštila dál.

Přítel se děsil alternativy, že se mi „kdosi šťourá v mozku“ a začali jsme laicky pátrat na vlastní pěst. Výsledky se dostavily. Zjistili jsme, že léky jako je Degan, Cerucal nebo Dogmatil bych vůbec tak dlouho brát neměla a vůbec bych je neměla brát, pokud jsem hladinu hormonu prolaktinu měla lehce zvýšenou již před jejich nasazením. Takže jsme jednodušše s přítelem ty léky vysypali do toalety. Někdy se ptám, jak dlouho jsem toho zmetka těmi léky vlastně krmila?

A nic se nedělo. Tedy navenek. Po dvou letech, na jiném pracovišti jsem podstoupila magnetickou rezozanci a odběry krve. Výsledky byly výborné. Hladina hormonu prolaktinu byla a je zcela v normě a na snímku magnetické rezonance byla prokázána pouze lehká nehomogenita signálu, nikoliv však jasně ohraničené ložisko typu adenomu. Operace se nekonala, útlak zrakové dráhy také ne. Stačilo vysadit špatné, nevhodné léky. Ten zmetek přišel o krmení a prostě se začal vstřebávat.

Jaký z toho plyne závěr? Léky jsou třeba. Leckdy se bez nich neobejdete. Pomáhají, léčí, ulevují bolestem i jiným obtížím, ale mohou i ublížit. Mohou zkomplikovat život a ten se pak ubírá jiným směrem, než Vy sami byste si přáli. Přemýšlejte o lécích. Nesypte do sebe bezhlavě volně prodejné léky ve zrůdných kombinacích mezi sebou nebo s léky na předpis a věnujte pozornost i lékovým interakcím. Některé léky se dohromady spolu prostě nesnáší a Vy to můžete nepříjemně pocítit. Bude-li Vám lékař předepisovat léky, informujte ho o svých alergiích či prodělaných nemocech nebo problémech a informujte ho i o tom, jestli již nějaké léky trvale nebo i přechodně užíváte. Je to pro Vás i pro lékaře pět až deset minut času a Vám to může usnadnit život. Nebuďte submisivní a máte-li pochybnosti, zeptejte se, informujte se. Zdraví máte zpravidla jenom jedno!


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | úterý 4.12.2007 7:30 | karma článku: 31,82 | přečteno: 2624x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Neprošli Zeman, Posselt ani Kundera. Poslanci třídili návrhy na vyznamenání

13. května 2024  11:54,  aktualizováno  12:30

Exprezident Miloš Zeman nezískal podporu poslanců, aby dostal státní vyznamenání. „Já jsem říkal,...

Podmínka za spuštění hašení v muzeu neplatí, odvolací senát vyměnil soudce

13. května 2024  12:22

Maye Lukové, která bezdůvodně spustila hasicí systém v pražském Národním muzeu, odvolací senát...

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  12:19

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

AfD bude možné sledovat jako podezřelou z extremismu, lze nasadit i odposlechy

13. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:18

Německá civilní kontrarozvědka může vést celou pravicově populistickou stranu Alternativa pro...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik