Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

My se o vás postaráme!

Vracím se k několika podnětům v diskusích pod mými blogy, ve kterých mě někteří z Vás vyzývali, abych zase napsala blog z prostředí tolik na jednu stranu sledovaného, na příběhy vděčného, někdy smutného až tragického někdy zase komického. Z prostředí ambulancí, ordinací, nemocnic a sanitek. Jestli je tenhle příběh komický nebo tragický, nechám na posouzení čtenáři, mně s odstupem času připadá docela srandovní.

Bylo krátce před začátkem léta. Noc ze soboty na neděli, celá rodina spala. Mně se udělalo zle. Šeredně zle. Tlak vyskočil na hodnoty relativně slušné hypertenze, puls byl také kdesi ve výšinách, žaludek a střeva se bouřila. Probudilo mě to. Vstala jsem, napila se studené vody, odebrala se na toaletu a čekala, co se bude dít. Dělo se to, že mi bylo hůř a hůř. Asi po dvaceti minutách jsem vzbudila matku svého manžela. Jakožto veteránka, co zažila po špitálech svoje, vstala, zkušeně mi změřila teplotu, puls, tlak a glykémii. Ani jedno nebylo normální. Rozhodla zavolat sanitku a své rozhodnutí nehodlala podrobit diskusi. Operátorka na 155 si nechala vysvětlit, co se děje, zeptala se na pár věcí a poté pravila, že posílá sanitu, která by měla dorazit relativně rychle. Co je relativně rychle ponechávám na laskavé fantazii čtenáře tohoto blogu.

Po chvíli sanita dorazila, do bytu vrazili tři lidé – řidič, zdravotní sestra pomlčka bratr a paramedic. Změřili tlak, puls, glykémii a rozhodli, že mě odvedou do sanitky, kde natočí EKG. Natočili EKG, které se jim příliš nepozdávalo a mé tchyni oznámili, že si mě odvezou s sebou. Během pěti minut jsem ležela přikurtovaná na lehátku v sanitě, měla jsem zavedenou kanylu, nad hlavou se mi mrskal pytlík s jakousi infuzí a EKG neustále pokníkávalo. Maminka byla vyděšená a utíkala do domu, aby mi sbalila peněženku s doklady, aspoň malou hotovostí a mobilní telefon. Paramedic ji potřepal po rameni s konstatováním, že je to zbytečné, že si mě v nemocnici stejně nejspíš nechají a že by mi to někdo pravděpodobně ukradl. Maminka na paramedica vyděšeně zírala, co to říká. On se podruhé dotkl jejího ramene a pravil: „nebojte paní, my se o ni postaráme!“. Uvěřila mu, zřejmě neměla důvod mu nevěřit.

Dveře sanity zaklaply, řidič pustil houkačku a vydal se se mnou na 30 km dlouhou cestu do jedné z pražských nemocnic. Jízda byla adrenalinová. V úzkých serpentinách silniček ve středních Čechách a s rychlostí, kterou to sanita doslova práskala, to byla docela síla. Koukala jsem zmateně na paramedica, který kontroloval celou cestu infuze a EKG a v polovině cesty mi znovu začal vyšetřovat břicho. Zaujal ho můj piercing v pupíku a zahájil tak velice zajímavou debatu na téma piercingů a kam všude je lze dát a kde se mu líbí a kde se mu nelíbí. Debatu uzavřel tím, že si myslí, že mám hezký pupík a že piercing zrovna mému pupíku velmi sluší.

Po příjezdu do jedné pražské nemocnice na Praze 6 se mnou lehátko vyjelo ze sanity a byla jsem převezena na urgentní příjem. Paramedic předal papíry sloužícímu lékaři, řekl mu, co a jak, co zjistili, co nezjistili, podal mi ruku a popřál mi hodně štěstí a ještě víc zdraví. Potom zmizeli. Byla jsem uložena na příjmové lehátko a vyšetřena službu konajícím lékařem. Byla neděle asi tak osm hodin ráno. Oddělení urgentního příjmu vyjma mé maličkosti bylo prázdné.

Lékař odebral krev na statim, změřil tlak, puls, udělal znova EKG, vyšetřil břicho pohmatem a poslechově. Z provedených vyšetření učinil závěr, že se jedná o jakousi nejspíš gastrointestinální virozu s kolapsovým stavem a dehydratací. Pověřil sestru, která do mě začala tlačit další dvě infuse s roztoky a léky proti nevolnosti a tak podobně. Lékař si nechal přivézt sono a provedl sono srdce. Zjistil lehký prolaps předního cípu mitrální chlopně se stopovou regurgitací. Nic závažného, ale prý to mohlo způsobit ten částečně abnormální nález na EKG. Poté mě sestra přikryla a lékař pravil, ať odpočívám, že se na mě za chvíli přijde podívat.

Infuse po hodině dokapala, dostala jsem další. Všechno dokapalo kolem desáté hodiny dopoledne. Lékař mě znovu vyšetřil a pravil, že hospitalizace na interním lůžku by sice byla vhodná, ale že je kapacitní nedostatek a že budu tedy poučena o opatřeních a propuštěna. Pět minut na to mě sestra odvedla do čekárny. Sedla jsem si tam a čekala, co se bude dít. Když se do jedenácti hodin nedělo nic, zaklepala jsem na sestru. Jediné, co jsem měla byla noční košile, domácí pantofle a červený noční chlupatý župan a rozcuchanou hlavu. Nic víc, nic míň.

Sestra se tvářila překvapeně, že tam „ještě jsem“. Vysvětlila jsem jí svou situaci a dostalo se mi odpovědi, že pohotovost není dopravní dispečink a že se pokusí zavolat mi samaritána. Po mém dotazu mi bylo řečeno, že se jedná o soukromou zdravotnickou dopravní službu. Zavolala, prý přijedou mezi čtvrtou a pátou hodinou odpoledne.

To bylo silné kafe i na mě. Vyběhla jsem před nemocnici rozhodnuta, že situaci pořeším sama. Poté, co se mě snažila odchytnout ochranka z vrátnice s podezřením, že jsem uprchlík z pavilonu psychiatrie či sexuologie, zastavila jsem dvě kolemjdoucí dámy. Mluvily rusky, ale nakonec jsme se dohodly. Starší z nich, zřejmě matka té mladší, se uvolila a zavolala taxika. Ovšem na svoje jméno, moje jméno zřejmě dostatečně nezdůraznila. Taxikář přijel a poté, co mě uviděl, tvrdil, že jede pro někoho úplně jiného. Stála jsem tam jako tvrdé Y a absolutně nevěděla, co mám dělat. A běhat po Praze v županu se mi taky moc nechtělo. Nakonec jsem ho přesvědčila, aby se dispečinku dotázal na jméno „Malá“. Nakonec přiznal, že tedy asi jede pro mě a naložil mě. Po cestě mi přiznal, že když mě viděl, před nemocnicí, rozcuchanou, v pantoflích a červeném županu, měl chuť zavolat policii. Nakonec jsme se domluvili a taxikář z toho, že mě nabral, měl ohromnou radost. Odvoz domů stál 1.300,-. Přeci jenom 35 km za Prahou, to už je pro taxikáře docela ryto ne? Po cestě se rozpovídal a mému vyprávění, co se mi ten den stalo, se upřímně zasmál.

Já se tomu dnes směju už taky, ale ten den mi do smíchu nebylo. Takže napříště – pokud se dostanu do stejné situace – krabička poslední záchrany s sebou – něco k pití, peněženka s aspoň tisícovkou a MOBIL. Protože věta „my se o vás postaráme“ jak je vidět, může nabýt zcela zvláštních rozměrů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | pondělí 14.1.2008 18:18 | karma článku: 32,57 | přečteno: 1899x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik