Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milostný dopis

Moje drahá spanilomyslná Rozi, proč neodpovídáte na má psaní? Dovolil jsem si uctivě dotázati se Vašeho pana otce, zda se těšíte dobrému zdraví a vše s Vámi je v pořádku. Nenechávejte mě na pochybách miláčku můj a odpovězte na má psaní plná vroucných tužeb. Miláčku můj opatrujte se a odpovězte. S horlivou netrpělivostí čeká na Vaše řádky Váš věrný a milující Josef.

Nebyla to nádhera? Povídala jsem si onehdy se svou babičkou. Vyprávěla mi, jak jí můj děda, její budoucí manžel psával podobné vzkazky zdobným písmem pod známku nalepenou na pohledu. Vykali si až do svatby. Ba co , vykali si i nějaký čas po svatbě. Psávali si krásná psaní plná roztomilých slovíček, uctivých vět.

Když jsem byla malá, mamka s tátou psávali každý rok Vánoční a Velikonoční přání na hezké pohledy. Táta má hezké písmo, takové zdobné, a tak ta přání většinou psával on a mamka je podepisovala. I já v letech náctiletých psávala jsem přání a dopisy svým „milým“ ručně. A nejraději jsem psala poctivým inkoustovým perem. I dnes píšu nejraději inkoustovým perem.

Později pro mě začalo být ve škole praktičtější a rychlejší začít psát klasickou propiskou. I tak jsem ale dopisy a přání ráda dále psávala ručně, na dopisní papír a inkoustovým perem.

Nepatřím ke generaci, co zažila totalitní dobu, když se psal rok 1989, bylo mi deset let. I tak jsem ale poněkud zděšená a někdy znechucená tím, co se děje v současné moderní přetechnizované době. Každé Vánoce jsou mobilní operátoři přetíženi obrovskou vlnou blahopřejných sms. Jejich sítě kolabují. Dnes je totiž v modě psát sms a emaily. Už se neposílají tolik krásné vánoční pohledy s ladovskými motivy,posílají se smsky. „ahoj pepo prejeme tobe i cele rodine hezke vanoce a vsechno nejlepsi do noveho roku“. „hello vladka, merry christmas and happy new year, pavel“. Ano, umím sice anglicky, ale zobák mi narostl po česku. A pokud mi známý, který má stejně český zobák jako já, pošle smsku anglicky, pak nevím, co si o tom myslet.



Místo klasických pohlednic a psaných přání jsou také velmi v modě emailová přání. Nejlépe přeposlat JPEG Santa Clause, který přišel od „někoho“ jako hromadný email a poslat to dál. S drobnou úpravou textu. Ach jo, jak strašně moc si usnadňujeme život a přitom o tolik přicházíme.



Možná jsem staromodní, ale pro mě je to naprosto nesrovnatelné. Otevírat dopis nebo pohled, těšit se na překvapení, co na mě „vyjukne“ z obálky a od koho to asi je, je pro mě nesrovnatelné se stažením pošty v poštovním klientovi, kdy z předmětu zprávy a odesílatele už zpravidla vím, od koho a oč se jedná. To samé se týká sms.



A nejsou to jenom vánoční a velikonoční přání, jsou to i dopisy a vzkazy známým, kamarádům, rodinným příslušníkům a podobně. Jistě, nebráním se pokrokům moderní doby. Používám sms, používám komunikaci prostřednictvím mailu, ale když chci sdělit něco důležitého někomu, kdo je pro mě důležitý, stále volím tu klasickou „poštovní cestu“ dopisu psaného na dopisním papíře rukou inkoustovým perem. Připadá mi to tak důstojnější.



Není hezčí dostat navoněný dopis psaný rukou toho, koho máme rádi, než dostat sms nebo email v podobě „ahoj lucy, mam te moc rad a ta nase minula schuzka za stodolou no to byla tezka romantika a ta tvoje ruzova podprsenka to byl proste narez byl jsem z toho uplne hotovej tvuj pepik“ nebo „hojda pajo je to skvele tesim se moc az spolu pojedeme na ten raft letos v lete sice nevim jestli mi to naší dovoli ale ja se jich asi moc ptat nebudu mam te moc rada tvoje petruska“.



Ano, komunikace je rychlejší, operativnější, není třeba čekat na to, až člověk dostane dopis a bát se, jestli ho pošta doručí nebo nedoručí, ale leckdy se nemůžu ubránit pocitu, že se z takové komunikace ztrácí cit, romantika a vzácnost. Postrádám překvapení, nápaditost a to tajemství. Ještě že mám stále pár přátel, kteří mají stejný názor jako já , a tak dál si píšeme spolu dopisy psané inkoustovým perem na dopisním papíře.............

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | pondělí 4.2.2008 8:20 | karma článku: 34,35 | přečteno: 5929x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:14

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

13. května 2024  16:42,  aktualizováno 

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov z ODS....

Hraniční kontroly na migranty zabraly, těší Němce. Ministryně chválí Čechy

13. května 2024  16:52

Hraniční kontroly, které Berlín zavedl na hranicích s Českem, Rakouskem, Polskem a Švýcarskem kvůli...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik