Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

Máme prvního přímo voleného prezidenta. Tedy prezidenta voleného přímou volbou, přímo občany. Tak jako je tomu ve Francii nebo na Slovensku či s jistými modifikacemi v USA, i když volba prezidenta v USA, byť je přímá, má jistá specifika, takže tady to srovnání asi není úplně nejlepší.  Tak to prostě je. Přímá volba prezidenta prošla legislativním procesem a stala se součástí platného a účinného právního řádu. Co je podle mého názoru poněkud kontroverznější, je skutečnost, jakým způsobem se tento přímo zvolený prezident chová. Logicky svůj mandát považuje za silnější než by byl mandát prezidenta zvoleného členy Poslanecké sněmovny a Senátu. Ostatně prezident Zeman tuto skutečnost několikrát i zmínil. Na druhou stranu mi ovšem připadá poněkud podivná jiná věc. V učebnicích státovědy a ústavního práva se dočítám, od politiků, právníků, politologů a dalších expertů slyším, že naše země je parlamentní demokracií, s čímž já souhlasím. Principem by tedy mělo být, že stěžněm v rámci horizontální dělby moci by měla být moc zákonodárná, tedy v našich podmínkách Poslanecká sněmovna a Senát, dohromady Parlament (pozn. – horizontální dělbou moci mějme na mysli dělbu moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní). Proč se ale nemohu ubránit pocitu, že prezident republiky se chová, jako by Česká republika byla semiprezidentskou (tedy poloprezidentskou) republikou? Jako je třeba Francie? Prezident se oháněl extenzivním výkladem ústavy na téma, zda může odvolat premiéra či nikoliv, oháněl se i dalšími ustanoveními ústavy. I skutečně uznávaní odborníci v oblasti práva přiznávali, že takto extenzivního (tedy rozšiřujícího) výkladu ústavy by se docela báli a že je to poměrně komplikovaná záležitost. Pak se ptám, přečetl si pan prezident ústavu pořádně? Nebo vysvětlil mu někdo, že nejsme semiprezidentská republika, ale parlamentní republika? Anebo si ustanovení ústavy vyložil tak, že by mu jejich extenzivní výklad dovolil chovat se jako prezident semiprezidentské republiky?

A co bude dál? Bude prezident dál usilovat o posilování svých pravomocí? A Parlament se dál bude bránit? Je normální, aby prezident „lobboval“ za to, aby byla vyslovena důvěra vládě složené z lidí, které si do svého kabinetu povolal člověk, který byl jmenován prezidentem jako premiér a který byl přímo z prezidentova teamu poradců? Pokud se nemýlím, tak pan Rusnok byl v teamu poradců prezidenta Zemana přes ekonomiku.

A prezidentův požadavek na 101 notářsky ověřených podpisů? Zaregistrovali jste něco podobného někde v našem okolí? Ve státu, který je státoprávně uspořádán stejně či velmi podobně jako Česká republika? Prezident Zeman se vyslovil v tom smyslu, že zdvořile požádal, aby byly podpisy ověřeny notářsky. Že je to vlastně stejné, jako kdyby si člověk šel koupit motocykl. Jaký notář by měl dostat toto „ryto“, aby to následně nikdo nezpochybnil? Nebo se na to vyhlásí nějaký konkurs? A kdo by ten účet za ověření těch podpisů zaplatil? Státní rozpočet? A dostavilo by se těch 101 poslanců k tomu notáři najednou nebo postupně dle svého časového plánu anebo by se navíc platily cestovní výlohy dotyčnému notáři, protože by byl požádán, aby dorazil na schůzi Poslanecké sněmovny a tam ověření provedl? Není to lidově řečeno tak trošku „na hlavu“? Prezident zdvořile požádal, aby podpisy byly úředně ověřené, vždyť je to podobné, jako byste si kupovali motocykl. Drobným detailem je tu fakt, že při koupi motocyklu notáře nepotřebujete. I auto si můžete koupit bez notáře. Čeho se tedy prezident bojí? Že by poslanci falšovali podpisy? Nerozumím tomu.

I proto se mi velmi líbí nápad paní Němcové, která navrhla a hodlá prosadit to, aby těch 101 požadovaných podpisů bylo učiněno přímo před prezidentem Zemanem při schůzi Poslanecké sněmovny, na které má být vyslovena důvěra Rusnokově vládě a na kterou se prezident údajně chystá, že ji osobně navštíví. A fandím tomu a stejně jako ona doufám, že panu prezidentovi, pokud tento návrh projde, bude alespoň trošku trapně. Při vší úctě k tomu, že je to první přímo zvolený prezident s mandátem přímo od občanů naší republiky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | středa 31.7.2013 8:28 | karma článku: 21,68 | přečteno: 1260x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44

Vladana Petržilková

Vikingové

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66